27 juli, 2006

Vi har inte hört svaret än...

Hejsan Miriam,
I din ledare den 22 juli (GT) uttrycker du mycket starka oikofobiska åsikter som för många svenskar kan verka stötande. Därför vill jag utröna vad som ligger bakom dessa extrema åsikter då många som läser min blogg vill ha klarhet i vad de gjort för att förtjäna sådan spott och spe från en journalist på en ansedd blaska.

Du skriver bland annat att de som inte delar dina åsikter bör bosätta sig i hyddor i skogen. Vad är det för människosyn?

Du skriver också att förtryck inte ska tillåtas. Du åsyftar diverse företeelser från s.k. hederskulturer. Men vilken måttstock har du för att döma ut delar av invandrarkulturerna? Vad är din mall i vilket du hämtar definitionen av vad förtryck är?

Är det möjligt att förbjuda delar av utländsk kultur med hänvisning till den egna - och ändå förfäkta ideal om s.k. mångkultur? Om du inte har den svenska kulturen som grund för att döma ut delar av vissa invandrarkulturer vilka måttstockar använder du då?

Du har ett genomgående tema i ledaren som bygger på ett förlöjligande och förminskande av det svenska. Varför gör du så? Varför är du så hatisk?

Mvh,
Weine Berg
http://www.rakryggad.blogspot.com/

Tak över huvudet en mänsklig rättighet – men inte för våra egna

Dagens Nyheter rapporterade den 25 juli att antalet hemlösa ökar i Stockholm. År 1999 var de hemlösa i huvudstaden 3 000 personer, men förra året var siffran uppe i hela 3 800. Detta är en ökning med 26 % vilket måste göra den socialdemokratiska regeringen stolt – men inte nöjd.

Lagstiftning om ökad invandring?

Så är valrörelsen i full gång med allt vad det innebär. Sin vana trogen är sannolikt Mona Sahlin på andra ställen än sin välbeställda kommun Nacka och kramar invandrarbarn i Rinkeby framför en klunga journalister. Man brukar göra så en timme per valrörelse. Valrörelse american style.

Integrationsminister Orback var även och fiskade röster i internationella vatten. Vid hans besök i Bergsjön klagade ministern på att Göteborgs kranskommuner inte tar emot tillräckligt med immigranter.

Orback är inte helt emot en lagstiftning som tvingar kommunerna att ta emot betydligt fler immigranter. "- Nu har vi avsatt mer pengar för att fler kommuner ska vilja ta emot fler flyktingar och hittills har vi inte lagstiftat om det." säger Orback i privatägda Metro.

Tanken har tydligen aldrig slagit Orback att helt stoppa vansinnespolitiken som bara skapar social misär, ekonomisk utarmning, växande arbetslöshet och framtida lönedumpning. Det kanske bär emot att både bygga ett tryggt samhälle och samtidigt hjälpa riktiga flyktingar på plats där pengarna kan komma till riktig användning?

26 juli, 2006

En sminkad komocka

Nu tar de kommunala tjänstemännen i Simrishamn itu med de riktigt stora samhällsproblemen: Ediths Kakbod får baske mig inte ha vita stolar på sin uteservering, anser tjänstemännen. Minsann.

Fotnot: Riktlinjerna som tjänstemännen stöder sig på är tagna från Malmö kommun.

25 juli, 2006

Ynka 9 års fängelse

Niklas Lindgren, alias Hagamannen fick ett snällt straff. För fem grova våldtäkter och två mordförsök fick Hagamannen 14 års fängelse vilket med den obligatoriska straffrabatten på 1/3 av straffet betyder att han är fri om nio år. Nio år. Det är i genomsnitt 1 år och 4 månader per brott. Även om det inte är helt rättvisande att räkna så, så säger den extremt låga staffsatsen en hel del om hur litet värde offrens lidande har för rättssystemet.

En annan intressant betraktelse är rättssystemets vilja att rabattera gärningsmän, men inte offer. Gärningsmän får straffet reducerat med en tredjedel och häktestiden, men offren får inga rabatter. Hur vore det med skattereduktion för brottsoffren? En liten kompensation från samhället för dess bevisliga oförmåga att skydda offret från de brott det utsatts för. Något att fundera på medan Hagamannen vilar ut på ett av Det Nya Sveriges många internationella vandrarhem.

Ja, vi har hört den förut

Miriam Nordfors skriver ledaren i Göteborgs-Tidningen/Kvällsposten den 22 juli. Och det är det svenska som hon siktat in sig på. Nordfors illa dolda förakt för det svenska uttrycker hon såhär: "Framtidens krig är mellan de som vill att vi ska förändras och de som vill vara kvar i det klassiskt svenska, vad det nu är. Är det köttbullsälskande, blonda kärnfamiljer med golden retrievers, radhus och volvo?"

Nordfors vill - med andra ord - att vi ska välja mellan något hon uttryckligen inte vet vad det är och något hon inte definierar, bara vi väljer förändring.

Nå, vad väljer du - Nordfors stereotyp av det svenska eller det hennes grönare gräs på andra sidan?

På höga hästar
På sätt och vis påminner Nordfors om en hispig tonårsslyngel som inte kan ha en rosa slips på sig på torsdag eftersom han hade det i tisdags.

Och i sann massmedial besserwisserstil talar Nordfors om för oss "vanliga" människor vad vi ska göra om inte våra åsikter passar henne:

"Alla som tycker att det är så oerhört jobbigt med nya ord, känna nya dofter och se nya dresscodes borde flytta ut till en hydda i skogen. Där kan de få lugn och ro."

Nej, Miriam, vi - som du åsyftar med din fördomsfulla etikett - väljer att stanna kvar i samhället, kämpa för de demokratiska rättigheterna och för vår rätt att inte tycka som du. Vi kämpar för svenskars rätt att själva välja när och om de ska höra nya ord, känna nya dofter och se nya ”dresscodes”.

Nordfors fortsätter: "Då skulle de slippa slöjorna och vi som inte har något emot slöjorna skulle slippa höra allt gnäll och se all förnedrande diskriminering."

Det finns en enklare lösning för Miriam: Flytta till Mellanöstern.

Världens längsta kåldolmar
"För vad finns det egentligen att vara rädd för? Att de slemmiga kåldolmarna äntligen byts ut mot smarriga vinbladsdolmar?" skriver Nordfors föraktfullt. Vad säger detta om Nordfors?

När kåldolmar anses svenska är de "slemmiga" och när de anses vara turkiska är de ett bevis på att "Sverige alltid varit mångkulturellt". Men aldrig samtidigt naturligtvis.

Kännetecknande för henne och hennes kollegor är att de dömer ut vissa delar av invandrarkulturerna, med den svenska kulturen som mall - men inbillar sig fortfarande att hon tror på mångkultur. "Givetvis ska vi inte tillåta att människor förtrycks och far illa i Sverige" skriver Nordfors. Hon verkar dock inte ha greppat att definitionen av förtryck bestäms av vad man har som måttstock. I en muslimsk stat kan det t ex ses som religiöst förtryck om inte samhället lyder under islam - guds ord. Nordfors är därmed ute i grumligt vatten när hon vurmar för mångkultur samtidigt som hon inte är medveten om vilken kultur som är hennes egen mall. Hur är det med de mångkulturella visionerna, Miriam?

”Vi som är förträffliga”
"Alla goda krafter måste komma ut ur garderoberna och försvara det öppna och liberala Sverige." säger Nordfors.

Ett öppet och liberalt Sverige där oliktänkande bor i hyddor i skogen? Nej tack, Nordfors. Vi har sett sådant genom historiens gång så många turer förr.

"Det är självklart att vi måste ändra på oss." skriver Miriam Nordfors. Men hon motiverar inte varför. Därför är hon bara en papegoja i en lång rad av papegojor som rapar upp duktigt inlärda fraser och klyschor. Samhälleligt väluppfostrade människor som Nordfors behöver inte tänka själv. Åh, så lugnt för hennes gliaceller.

Åter demokrati?
"Det mångkulturella samhället håller på att bli en riktig vattendelare i Sverige" konstaterar Nordfors i ledaren. Ja, det är väl på tiden I så fall? Folket har aldrig fått folkomrösta i denna stora fråga, ej heller rösta på ett parti som är negativa i denna fråga. Inte heller får medborgarna flytta ifrån "mångkulturella områden" utan att bli klandrade och kallade smygrasister av massmedia. Det kanske är dags för demokrati helt enkelt, Miriam?

Slutligen
Hur nedtyngande det än är att läsa Nordfors och de andras svartmålning av Sverige och svenskarna är det viktigt att komma ihåg att de tillhör en mycket liten minoritet i samhället. Visst är de högljudda, men de kastar sten för att dölja sina händer. Så småningom kommer alla att få säga sitt och politiken kommer att styras av majoritetens vilja. Det är min övertygelse – oavsett vad Miriam tycker.

Fotnot: Miriam Nordfors kan nås på följande mäjladress: miriam.nordfors@gt.se

Vi hade iallafall tur med...kriget?

Det kanske mest fantastiska är att många av de svenska medborgarna i Libanon som svenska staten nu måste hjälpa till Sverige, drabbades av kriget mitt i semestern - i landet de, i alla fall skenbart, flydde ifrån för att bo i Sverige. Semester i landet de flydde från - vad säger det om socialdemokratisk flyktingpolitik?

21 juli, 2006

Signalementet som försvann

Den fege åldringsrånare som härjat i Göteborg den senaste tiden, greps i förrgår på bar gärning. Då hade han just attackerat en 74-årig kvinna vid Östra Sjukhuset. Det är en modig kille vi talar om här. Gripandet kunde göras tack vare en massiv polisinsats - inte tack vare GT eller Metro.

Både Göteborgs-Tidningen (GT) och Metro har varit helt främmande för att skriva ut signalement på den brutale förövaren - vilket nu visar sig ha en politisk förklaring. Gärningsmannen beskrivs nämligen i Göteborgs-Posten (GP) som "kort, smal och mörkhyad". Den röda tråden hos GT och Metro finns där…

Blaskorna har dock bättrat sig efter gripandet. Deras fullödiga signalement lyder nu som följer: "...född 1973". Man häpnar.

20 juli, 2006

Apropå Fp:s frihetsförslag

Är det möjligt att förbjuda delar av utländsk kultur med hänvisning till den egna - och ändå förfäkta ideal om s.k. mångkultur? Om Folkpartiet inte har den svenska kulturen som grund för att döma ut delar av vissa invandrarkulturer vilka måttstockar använder man då?

Visar inte utspelet att man de facto inte tror på mångkultur, utan istället menar assimilation och mångetnicitet?

Metro tar ideologisk ställning

Metro är en i mängden av koncernbundna mediala aktörer på den politiska marknaden. TV4 visade för ett tag sedan i och med Tone-affären att man inte alls är värdeneutrala. Före och efter det har Metro publicerat ovan avbildade annons för den egna tidningen. Låt oss titta närmare på den politik man däri tar ställning för.

Intressant nog heter det i debatt med de invandringsextrema att det inte finns något typiskt svenskt. Man belägger detta genom att hänvisa till andra kulturers liknande traditioner. Köttbullar kan med denna metod förklaras inte vara svensk med referensen att "steka kött har människor gjort sedan mannaminne." På detta vis fråntas svenskar en del av sin kultur.

Svenskt och osvenskt
Men hur låter det i Metros politiska annons? Jo, den börjar så här: "In- och utvandring har alltid varit typiskt svenskt". Nu finns det alltså något typiskt svenskt. Som av en tillfällighet sammanfaller denna "sanning" med Metros politiska ambitioner.

Metro skriver också att:"Redan vid istidens slut för 10 000 år sedan invandrade svenskarna till Sverige...". Metro hävdar alltså att Sverige fanns före svenskarna vilket följaktligen betyder att Sverige inte behöver svenskarna för att vara Sverige. Metros politiska snävsyn klarnar. Metro, svenskarna är Sverige.

Det var en gång…
Vilken annan vettig människa som helst skulle mena att Sverige inte fanns förrän svenskarna genom sin existens, identitet och prestation skapade Sverige – därav namnet. Men i Metros värld är alla människor utbytbara. Teorin om alla folks utbytbarhet omfamnas av Metro och resten av massmediablocket. Så mycket för humanitet och människovärde, med andra ord.

Samhället idag
Att samhällsinstitutioner och större privata maktcentra tar ställning för ett statsskick, t ex demokrati är inget konstigt. Tvärtom, man ska kunna kräva det. Men det Metro har gjort är ta ideologisk ställning.

Skulle Metro eller annan blaska kunna göra så inom andra politiska områden också? T ex en annons om den egna tidningen som gör ett inhopp i skolpolitiken: "Friskolor är inget konstigt. Människan har alltid haft behov av att lära." Hade detta varit möjligt?

19 juli, 2006

Ingen terrorturk synes än...

...däremot rapporterar Metro återigen om en s.k. terrorsvensk. Enligt Metro är "terrorsvensken" från Stockholm och misstänks för att ha försökt bygga ett träningsläger för islamister i USA. Men ingen terrorturk än alltså.

GP och Metro släpper inte signalement – polisens arbete försvåras

I de båda tidningarna rapporteras om ett äldrerån på en kvinna i en hiss i Frölunda i gårdagens (18/7) upplagor. Metro nämner inget signalement överhuvudtaget och GP skriver att vittnen "...ger delvis liknande signalement på förövaren." Men detta signalement släpps inte av GP. Eller Metro.

Det är möjligt att förövarens utseende strider mot de båda blaskornas politiska ambitioner och därför inte lämnas ut. För att kontrollera hur det ligger till med den saken ska polisen kontaktas och signalement efterfrågas. Jag återkommer i ärendet.

Världens mångfald mindre, bekräftar Metro

17 juli, 2006

Veckans goddagyxskafts-pris

Priset går denna gång till Max Plancks Institut för hjärnforskning som har kommit fram till en helt revolutionerande upptäckt. Forskare på institutet har nämligen upptäckt att det är vår hjärna som styr våra handlingar (!). "- Fri vilja är blott en illusion. Hjärnan styr sig själv och avgör våra handlingar innan vi ens är medvetna om det" säger den ansvarige forskaren Wolf Singer.

Ett tack riktas till Metro från mig för att de förmedlar denna nyhet när utrymmet i mediabruset är såpass begränsat att det sker en mycket hård urgallring vad som ska komma fram och vad som ska lämnas därhän.

"Upptäckten" används nu av institutet för att förklara att brottslingar inte är ansvariga för sina handlingar.

Man kan fundera på om forskarna kommit fram till forskningsresultatet innan de ens var medvetna om det.

Kärt barn har många namn

Den tonåring som misstänks vara terrorist sitter häktad i Sarajevo och ingår i ett globalt terrornätverk, skriver GP i dagens upplaga.

GP kallar dock inte den häktade 18-åringen för "terrorsvensk" på Metrovis utan har istället valt den lite busigare etiketten "kungälvsyngling".

Här är det lätt att dra paralleller till Jerky Sarneckis ”buspojkar” som leker med automatvapen utanför polishuset i Ronna. De små busfröna.

Svar från Metro

Nedanstående svar (röd text) har inkommit från artikelförfattaren David Baas. Min respons på svaret i blå text. Ingen reaktion har inkommit från artikelförfattaren efter detta.

Hej!
Med ordet svenskar menas svenska medborgare, oavsett varifrån man ursprungligen kommer. Inga svenskar utelämnas alltså. Att en övervägande majoritet av svenskarna (alltså svenska medborgare) inte begår våldsbrott framgår tydligt av det "under första halvåret i år anmäldes 36200 misshandelsbrott" - det är många misshandelsbrott, men utslaget på nio miljoner svenskar kan man lätt se att många svenskar inte gör något som renderar i en misshandelsanmälan.
Vänlig hälsning
David


Hejsan David,

Jag kan säga omedelbart att den definition ute bland vanliga människor, oavsett politisk inriktning som jag träffat på, är att samtliga inte alls sätter likhetstecken mellan svenskar och svenska medborgare. Man betecknar dem som de är. Irakier, dansk, indier osv. Detta anser alla jag mött oavsett om de var/är medstudenter, arbetskamrater eller främmande människor.

Ingen tycks ha samma definition som ni på Metro och övriga massmediablocket har. Sverige ÄR mångetniskt. Med andra ord tolkas era rubriker helt annorlunda än vad du hävdar att ni avser att förmedla. Ni tolkas rasistiskt eftersom svenskar i ert skrivande tycks vara sämre människor.

Sedan att du anser att läsaren ska genomföra rent matematiska moment för att förstå vad ni menar är ju rent absurt. Det ni skriver i stora feta rubriker kompenseras inte av matematiska tankefigurer i den lilla brödtexten.

Mvh,
Weine Berg
www.rakryggad.blogspot.com

14 juli, 2006

Metro i ny fadäs

Brev till Metro angående löpsedel och artikel den 13 juli:

Hejsan Metro!
Ni skriver i dagens Metro (13/7-06) att ”Våldsbrott bland svenskar ökar”. Varför utelämnar ni de många invandrargrupperna i ert rapporterande? Är inte Sverige mångetniskt i er värld? Vakna Metro! Varför detta enögda perspektiv? Vilka signaler blir det som ni sänder ut till den enorma majoritet svenskar som ju inte begår brott?

"..sommaren är tiden då svenskarna slåss som mest" skriver ni i artikeln. Var är era belägg för denna anklagelse? Om ni har belägg; hur ser våldsbrottsökningen ut bland irakier, somalier, bosnier och romer? Eller är det helt enkelt så att ni inte har etniskt kategoriserad statistik över våldsbrotten och hellre försöker inbilla läsarna att tro att alla brottslingar är svenskar?

Mvh,
Weine Berg
www.rakryggad.blogspot.com


(Brevet skickades till tjänstgörande redaktör, ansvarig utgivare Sakari Pitkänen samt artikelförfattaren David Baas.)

13 juli, 2006

Legitimerad terrorsvensk, kanske?

Dagens Metro lämnar mycket övrigt att önska för den med hederlighet, moral och råg i ryggen. Eller vad sägs om att Metro kör vidare på uttrycket "terrorsvensk"?

"Misstänkt terrorsvensk lämnas inte ut till USA" lyder deras feta rubrik. Men stilla kan man fråga sig: finns det även något som heter "terrorturk", Metro?

IG i betyg till Metro för dåligt uppförande!

11 juli, 2006

Svarslöst Metro

Den 6 juli skickade jag ett öppet brev till Metro via ansvarig utgivare Sakari Pitkänen och tjänstgörande direktör. Idag kan jag konstatera att Metro inte har några svar eller bemötande på de rimliga frågor jag ställde till dem. Dåligt, Metro!

Rasistsymbol observerad på öppen gata

Ockupanter gruppvåldtog flicka

Amerikanska ockupationssoldater åtalas nu för gruppvåldtäkt och mord på en 14-årig irakisk flicka i det invaderade Irak. Gruppvåldtäkten och avrättningen utfördes den 12 mars i år av fem soldater, varav bara en hängts ut med namn: Steven Green. Gruppvåldtäkter är allt som oftast en maktdemonstration i ockupationstider, där förövarna visar sin totala kontroll över det ockuperade folket genom att våldta dess kvinnor.

Hycklare och privatskolor

06 juli, 2006

Öppet brev till Metro

Öppet brev till privatägda gratistidningen Metro
Följande öppna brev har skickats till Sakari Pitkänen, ansvarig utgivare på Metro, samt tjänstgörande redaktör på dito blaska.

I slutet av juni gick ni ut med löpsedeln ”Allt fler svenskar i fängelse” och artikelrubriken i samma nummer löd ”Kraftig ökning av svenskar i fängelse”. Men bara för några dagar sedan publicerade Aftonbladet ett persongalleri över 22 grova brottslingar som för tillfället är på rymmen från något statligt vuxendagis/fängelse. Ungefär 16 av dessa 22 har utomnordiska namn vilket antyder att en mycket stor del av de som sitter i svenska fängelser, alternativt att en mycket stor del av de rymningsbenägna fångarna i Sverige, är invandrare.

Ändå påstår ni i ert nyhetsmedium att flertalet fängelseinterner är svenskar. Hur går detta ihop? Vad har ni för belägg för att så skulle vara fallet? Vad är era källor? Har Aftonbladet fel i sin redovisning över rymmare, eller är proportionerna mellan rymmare och interner så snedfördelad att både er rapportering och Aftonbladets rapportering är korrekta?

Som en institution med tolkningsföreträde anser jag att ni har ett extra stort ansvar att hålla er till sanningen. Med andra ord: hur motiverar ni ovan nämnda löpsedel och artikelrubrik?

Med vänliga hälsningar,
Weine Berg
www.rakryggad.blogspot.com

03 juli, 2006

Diskriminering eller demokrati?

När jag bläddrade förstrött i ännu en ny glassig tidning, med exotiskt namn och artiklar insprängda bland reklamen, kunde jag hitta ett test av olika gym. Till min förvåning fann jag att det finns ett gym som enbart tillåter kvinnor att träna där. Med förbudet av differentierade priser på pubar och klubbar i färskt minne läste jag med nyfikenhet om gymmet. Texten löd:

”100 procent kvinnor. Tanken är att skapa en bekväm fristad från de traditionella, blandade gymmen. Män är dock välkomna på olika föreläsningar.” Fristaden gäller inte män, med andra ord.

Tänk om texten gällde Sverige och istället vore följande:
“100 procent svenskar. Tanken är att skapa en trygg fristad från de blandade länderna. Utländska medborgare är dock välkomna som tillfälliga gäster.”

Är detta diskriminering eller demokrati? Är det verkligen rasism om ett folk har sitt eget land?

Aftonbladet och Metro på kollisionskurs?

Tidigare på bloggen har jag visat hur Metro i krigsrubriker försöker intala medborgarna att de överfulla fängelserna beror på att allt fler svenskar åker in. Igår publicerade Aftonbladet identiteten på samtliga 22 (!) brottslingar som är på rymmen från svenska fängelser. Aftonbladets persongalleri tycks gå stick i stäv med Metros påstående då merparten (16 av 22) har utomnordiska namn. De 22 som listas är följande:

Razmik Abedi
Ramunas Buzunas
Erik Arosenius
Ibrahim Said Mohammed
Aleksander Pasalic
Liban Abdi Sugulle
Eddie Nälgård
Mohammed Al-Halwachi
Per Herbert Engström
Todor Seremetkowski
Saoud Rezgani
Axel Jörgensen
William Firello
Jan Kristian Jaako
Naser Saiti
Andreas Niklasson
David Bravo Ibarra
Bo-Stellan Karlsson
Lokman Mutlu
Henrik Fridtjof Grassman
Roy Brian Bijkerk
Daniel Cascander

Det sägs att en lögnare måste ha bra minne, men i det här specifika fallet verkar akilleshälen vara att lögnarna inte kan enas om en och samma lögn.

02 juli, 2006

Bäbä tar över

På senare tid har ett gammalt nummer av Kalle Anka cirkulerat på Internet. Orsaken till uppmärksamheten består i att det gamla exemplaret tar upp samhällsproblem som idag inte får debatteras i Sverige.

Därför har det på ett naturligt sätt sin plats här på Rakryggad. Hela serien kan för tillfället läsas på nedanstående länk. Om denna inte fungerar kan varje sida hittas på de länkar sist i detta inlägg.


Spara och sprid! Bryt de invanda tankebanorna!

Fyra hängda för gruppvåldtäkt

I torsdags hängdes fyra gärningsmän som alla deltagit i en gruppvåldtäkt av en ung kristen flicka. Det hela utspelade sig i Pakistan. Hade det utspelat sig i Sverige hade gärningsmännen dömts till samtal med imam och socialtant samt tvingats gå en gratiskurs i säker sex.