16 augusti, 2006

Günther Grass - typexemplet för hyckleri

Nobelpristagaren och den berömde författaren, tillika antinazisten, Günther Grass har avslöjats som f.d. nazist. I sin ungdom var han medlem i Hitlerjugend och i krigets slutskede var han soldat i SS på östfronten. (Grass mest kända bok är förmodligen Blecktrumman som kom 1959. I boken berättas om nazismens utveckling sett ur en ung pojkes ögon.)

Grass erkännande att han varit med i SS visar på den dubbelmoral som kännetecknar det förhärskande moraliska elitskiktet i Europa idag. De titulerar sig som goda, men visar sig allt som oftast vara skenheliga och med synnerligen smutsig byk. De förespråkar mångetnicitet och massinvandring, men bosätter sig själva i områden utan immigranter osv.

Socialdemokraterna utmålar sig nuförtiden för att vara godhetsapostlar, men var i själva verket de som startade världens första rasbiologiska institut som sedan stod förebild för Hitlers tyska dito.

Socialdemokraterna blev i sin tidiga framväxt också motarbetade med odemokratiska metoder av makten - idag gör de själva samma sak mot partier som inte köper SAP:s grundläggande teorem för Sveriges invandringspolitik.

Folkpartiet har i sin tidiga historia samarbetat i en rad kommuner med nazistiska partier i flera val på 30-talet – nu påstår man sig alltid ha bekämpat nazismen.

Överallt i samhällets toppskick tycks just hyckleriet vara det mest kännetecknande när man väl börjat skrapa på ytan. Det är skrämmande att den ifrågasättande makten nu är satt ur spel av maktfullkomliga och egenkära maktpolitruker.

Moral är bra, men dubbelmoral är inte dubbelt så bra.

5 kommentarer:

Lunatic Fringe Party sa...

Var det inte så att det rådde allmän krigstjänstgöring i Tyskland under kriget , och krigsvägrare dömdes till internering eller slavarbete ? . Herr Grass skall väl för övrigt ha rätt att ändra åsikter alltmedan åren går , och han tar till sig nya erfarenheter , detta är väl en mänsklig rättightet ?. Likväl som en föredetta sosse skall ha rätt att rösta på SD ivelen , utan att känna sig som ett monster pga detta...

jörgen sa...

Angående socialdemokratins rasbiologi, så verkar en herre som heter Martin Tunström, känna till, eller inte känna till, hur det ligger till med den saken. Eller som säger: "Det var den rådande tidsandan".

Weine Berg sa...

Lunatic: Till SS fick de söka sig på eget initiativ...

Självklart har alla rätt till sina åsikter - och att ändra dessa med åren. Jag spelar bara efter de regler som andra satt upp.

Anonym sa...

Att då, i krigets slutskede, ställa upp för moral mot krigshettsarnas invasion är väl snarare en heder för honom?

Fire in the hole sa...

Lunatic: Självklart har Grass liksom alla andra rätt att byta åsikter och ingen hade nog sagt något om han hade varit en vanlig fotsoldat. Men nu var det SS, Hitlers personliga skyddstyrka dit enbart "renrasiga", "ariska" och övertygade partimedlemmar i NSDAP blev antagna.
Grass försöker försvara sig med att det var Waffen-SS, men dom var ju troligen de värsta och låg bla bakom massakrerna i Baltikum och Leningrad.

Jag tycker det luktar mer att han ville rädda sitt eget skinn när han insåg att det var slut än att han plötsligt kom på att nazister vad onda och bytte åsikter.

Men Die Blechtrommel kan han lika bra ha avsett SS marschtrumma ;-p