28 mars, 2008

En värld, ett folk, en president?

BBC och Metro hade nyligen ett gemensamt projekt kallat "Varför demokrati?". Det låter bra så långt. Iallafall om man menar demokrati som i den ordagranna betydelsen "folkstyre" där varje folk har rätt att utse sina egna ledare utan att särintressen såsom medieföretagen ska vara med och pilla i processen. Dock är inte projektet vad det verkar om man funderar ett tag på det. En av de återkommande frågorna i intervjuerna i projektet är Vem skulle få din röst som president för hela världen?

Skulle världen rösta fram en president skulle de som är den största minoriteten råda över de övriga. Folkrika områden skulle få makt och folkglesare områden skulle tappa makt. En världspresident skulle fatta beslut om folk på andra sidan jorden baserat på ofullständig vetskap. En världspresident är detsamma som att placera makten över alla till några få. Så varför ställs frågan - i ett demokratiprojekt?

Om man tittar på vad globaliseringen är så består fundamentet av att undanröja nationsgränserna. Detta gynnar bara storföretagen, inte människorna.

Centralisering av makten är en resa tillbaka i tiden, inte en demokratisk förbättring. Besluten ska fattas så nära folket som möjligt. Det vill säga de som påverkas mest ska vara de som råder över situationen. Detta står i rak motsats till globaliseringen och centralisering. EU och kommande NAU (USA+Kanada+Mexico) är besserwissrars våta dröm. Och vad är nästa steg? Det kan man fundera på, men det lär ju inte bli mer demokrati. Släng globaliseringen åt fanders – låt folken styra.

2 kommentarer:

Fosterjordnära sa...

Det vore väl underbart om Kineserna finge bestämma om hur våra bråkiga Uppsalastudenter skall mejas ned, med bandvagn eller k-pist!

Nä synd att folket är så passiviserat så att makthavarna och media kan sätta sina planer i verket innan de hinner säga stopp. Denna världspreidentstanke är nog närmare en realitet än en utopi, det är upp till oss "högerextrema" att göra vårat yttersta för att informera och opinionsbilda åt motsatt håll.

Fortsätt kämpa.

Johan C Skåne sa...

Trots att eliten i decenier mer eller mindre öppet pratat om en new world order(ny världsordning)så tror folket att det är en konspirationsteori.
Folket måste förså att vanliga människor inte är värda ett skit. Vi är boskap som endast duger åt att slava åt den globala makteliten. Denna globala elit består av
maktgalna psykopater som tror att dom är gudar.
Fler nationella måste ta detta på allvar istället för att stoppa huvudet i sanden. Ni kommer att ångra er den dagen då ni inte har någon frihet alls kvar.Och vårt land inte är något land längre utan en kommun ivärlden ,och alla svenskar trängst ut av enorma invandringströmmar.
Vi lever redan i G Orwells 1984 och är på väg mot Aldous Huxley bok, Brave New World. Weine och andra jag rekomenderar er starkt att ladda ner ljudfiler av den oerhört väl pålästa Allan Watt.Han har forskat om eliten ett bra tag.
http://www.cuttingthroughthematrix
.com/audio.html
På hans sida och hans ljudfiler tipsar han bla om böcker skrivna av personer som tillhör eliten samt böcker som tar upp dessa ämne bra.
MVH