20 december, 2005

Hyllning till lammen som reser sig

Vill lite kort passa på att ge Jan Kallberg en eloge för hans spalt i Metro den 16:e december betitlad ”Svensk feghet hotar demokratin”. Den slår huvudet på spiken och dess själva existens visar hur andefattigt massmedias övriga produktion är. Formtopparna inom massmedia kan räknas på ena handens långfinger.

Bara det inledande stycket i Kallbergs artikel säger allt.
”Sverige är det enda land jag vet som är i total avsaknad av en
inrikesdebatt som blåser liv i samhället och ger upphov till nya idéer. Det är
konformism bortanför vad som är mänskligt.”

Få tar några risker, få inser att de har en ryggrad gjord för att användas. Genom historiens gång har det ofta varit människor som Kallberg som vänt en katastrofal utveckling till att bli ett folks räddning. Personer som visat civilkurage, rest sig och riskerat mycket för något som är större än deras eget välbefinnande är sällsynta, men de har många gånger klivit in på scenen när man bara kunnat skåda mörker.

Kallberg är ett av de få lamm som vågat resa sig idag. Antingen är man ett lejon eller ett lamm, men även lamm kan resa sig. Det kan alla. Kan du?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige behöver fler som Kallberg!

vinterbadaren sa...

En riktig hedersknyffel. Skall bli intressant att se hör länge det dröjer innan han får sälla sig till dom "arbetssökandes" skara.

Anonym sa...

Sant. Eller tvingas ta tillbaka det genom att skriva en artikel som är raka motsatsen till ovannämnda...

Kanske lite grann om hur värdelösa vi svenskar är, att vi ska vara tacksamma att folk vill flytta hit och bygga upp vår välfärd, eller varför inte för att hjälpa till med barnafödandet? Ja, på nåt vis blir det nog lite stövelslickande.