30 december, 2005

Vart tog Expo vägen?

Den som under en längre tid opponerat sig mot pådyvlad mångkulturell politik och massinvandring har också bekantat sig med tidskriften Expo. Expo är en tidskrift och privat stiftelse vars verksamhet aldrig ifrågasätts och som stöds av hela etablissemanget. Själva uppger de sin politiska linje såhär:

”Expos plattform värnar demokrati och yttrandefrihet mot rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället.” Visst låter det präktigt? Inte mycket av detta stämmer dock.
Demokrati och yttrandefrihet är till för alla – inte bara de som gillar mångkultur - något som Expo inte visat stöd för. Man har vid ett flertal tillfällen ringt upp lokaluthyrare som hyr ut till Sverigedemokraterna och ställt den indignerade frågan: Vad tror du dina övriga kunder tycker om att du hyr ut till SD? Man söker inte ett svar utan syftar bara till att skrämma lokaluthyraren att inte hyra ut till SD. Alla partier får inte begagna sig av de demokratiska rättigheterna i Expos Sverige. Expo trovärdighet: noll.

Hyckleri och falskskyltning
Inte heller Expos förträffliga och självpåtagna etikett som granskare av antisemitism håller vid en närmare titt. Med undantag av en artikel från 1996 ”Vänstern och antisemitismen” har Expo nästan inga projekt som inriktar sig på antisemitismen inom vänstern. Ovan nämnda artikel fokuserar dessutom på historiska enskilda händelser och ursäktar på sina håll vänsterns antisemitism. Man skriver redan i ingressen till artikeln: ”Är det något vänstern representerar så är det väl just kamp mot alla former av förtryck, inklusive antisemitism.”

Expos kamp mot antisemitism framstår i detta sammanhang som en synnerligen bräcklig kuliss. Av allt material Expo har på sin hemsida hittar man bara en handfull artiklar som specifikt handlar om antisemitism. Samtliga dessa handlar om antisemitism bland nationalsocialister, nationalister och en islamist vid namn Rami. Ett fåtal artiklar utöver dessa berör ämnet ytligt inom samma rörelser. Expos artiklar tycks nästan vara kliniskt rensad på tendenser på antisemitism hos vänstern. Detta trots att antisemitism är ett erkänt kännetecken på den vänsterextrema rörelsen. Detta kan sammantaget tolkas som att Expo inte anser att problemet med antisemitism finns, alternativt inte är så värst allvarlig. Expo trovärdighet: noll.

Ingen antisemitism hos islamisterna
Man har heller inte granskat antisemitismen bland de många islamistiska rörelserna som nu finns i Sverige, undantaget Ahmed Rami som samarbetar med nazister.

Det måste anses vara ytterst märkligt att man säger sig granska antisemitismen och antidemokratin när man gör detta selektivt. Man slutar tvärt med granskningen så fort vänsterorganisationerna eller islamistiska organisationer står för dessa företeelser. Expo trovärdighet: noll.

Expo hade sannolikt inte funnits om inte demokratin var satt ur spel. En åsidosatt demokrati har bäddat för att massmedia underlåter att granska deras verksamhet ur ett objektivt perspektiv.

Ytliga förändringar
Expo titulerade sig tidigare som en ”antirasistiskt tidskrift”. Detta gör man inte längre utan kallar sig själva numera ”demokratisk tidskrift”. Sannolikt för att distansera sig från den militanta och maskerade gatuvåldsrörelse som tillsammans med Expo tidigare hade monopol på etiketten antirasism. Men den nya beteckningen ”demokratisk tidskrift” förbryllar. Vad menar man? Menar man att man, till skillnad från alla andra tidskrifter, är en demokratisk sådan? Expo trovärdighet: noll.

Inre problem och missnöje
Expos löpande arbete sköts av två personer som avlönas med vardera 17-18 000 kronor i månaden. Dock går arbetet trögt och man har medgett att man tidvis sysslar med granskning av fel organisationer, exempelvis SD. Moralen på Expo är numera låg och en källa på Expo uppger att man är missnöjd med ansvarige utgivaren Robert Aschbergs medverkan som hittills begränsat sig till att bjuda ut expomedarbetarna på lyxmiddag en gång om året, för att därefter försvinna ur verksamheten ytterliggare ett år.

Ett undantag torde vara en artikel i Aftonbladet som Aschberg författade nyligen, och som närmast är att betrakta som rena reklamannonsen för Expo. Aschberg framhäver vilken viktig funktion Expo fyller, enligt honom, och att alla bör bli prenumeranter omedelbart. Detta kan bara tolkas som att Expo är i djup ekonomisk kris vilket samtidigt är underligt då Aschberg själv sitter på ett antal miljoner kronor. Hur viktiga är Expo enligt Aschberg när han inte öppnar sin egen plånbok?

Låt aktivitetsnivå
Expos hemsida uppdateras sällan nu för tiden. Det senaste halvåret har man, förutom några notiser, endast producerat en artikel per månad. Pappersupplagan släpar också efter i sin utgivning.

Det är nästan ironiskt att Expos nye redaktör Rickard Slätt i en artikel för ungefär ett halvår sedan menade att kampen mot nazism kräver enträget arbete. Så värst enträgna verkar de själva inte vara…

Expo trovärdighet: noll.

Fotnot i sammanhanget är att i Expos värld kan nazism, nationalism, invandringskritik, motstånd mot homovigslar klumpas ihop till en och samma ondskefulla rörelse.

Efterfrågan sjunker
Alltmer sällan ses Expo som föredragshållare och informatörer mot invandringskritik. Det händer endast undantagsvis att Expo kallas in som ”experter” på diverse tabubelagda samhällsfrågor.

Alldeles nyligen var dock Daniel Poohl, redaktionssekreterare på Expo, i Göteborgstrakten och höll föredrag. Talande nog fick han avbryta föredraget då publiken inte var intresserade av Expos långsökta associationsförsök mellan fascistiska Nysvenska Rörelsen på 40-talet och dagens kritik mot massinvandringshysterin. Publiken ville hellre ställa frågor till övriga föredragshållare. Expo trovärdighet: noll.

Summa summarum måste bli att Expo är en både tragisk och komisk företeelse i ett lika tragiskt och komiskt samhälle.

12 kommentarer:

z999 sa...

Du skriver väldigt bra Weine. Jag har inget att kommentera just nu men eftersom jag är flitig läsare av din blogg så ville jag bara lägga en kommentar för att visa att jag är här och läser.
Lycka och välgång till dig!

kagemusha sa...

tycker expo kan finnas kvar om man flr det första klart och tydligt säger att det inte är odemokratiska rörelser ma vänder sig mot i största allmänhet, utan att det bara handlar om högerextremister, samt att det bildas liknande organisationer för att uppmärksamma vänstern och islamisternas odemokratiska tendenser

z999 sa...

Av vilket skäl skulle de finnas kvar Kagemusha? Läser du vad de skriver och har de i så fall skrivit något du tycker är intressant? Om jag tillhörde samma åsiktsinriktning som expo så skulle jag vara ganska likgiltig om de fanns kvar eller inte.

Heja Norge! sa...

Deras kontor ligger på Fridhemsplan.

Är det inte Expo som ligger bakom bloggen "Svinstian"?

Mattias Nilsson sa...

Väl skrivet, Weine! Snart vänder vi skutan! :)

Strandvaskaren sa...

LEVE GORM LINDH!

kagemusha sa...

Därför att nazister är ett problem för samhället och några som behvöer uppmärksammas. Att EXPO har en tendens att kalla alla för nazister går att åtgärda.

z999 sa...

Kagemusha:
"Därför att nazister är ett problem för samhället och några som behvöer uppmärksammas."

Vad tror du om att möta dom i en öppen debatt? Eller är det bortkastat eftersom de inte står för demokrati?

"Att EXPO har en tendens att kalla alla för nazister går att åtgärda."

Tja, där har du en mission att fylla i så fall. Jag tror dom måste byta namn då eftersom expo har fått en dålig klang.

kagemusha sa...

Jag är tveksam till debatter med nazister. Bevisligen utför de mord på obekväma personer, som fackföreningsmän och journalister, och jag tvivlar på att någon vågar debattera med dem.

EXPO är väldigt förknippat med en låg nivå på debatter, så namnbyte vore nog inte så dumt

z999 sa...

Kagemusha:
"Jag är tveksam till debatter med nazister. Bevisligen utför de mord på obekväma personer, som fackföreningsmän och journalister, och jag tvivlar på att någon vågar debattera med dem."

Jag tror att de struntar i argument och hellre går över till handbegripligheter och av den anledningen så är det meningslöst att debattera med dom. Det militant samhällskorrekta afa använder iofs samma metoder, eller försöker i alla fall.

"EXPO är väldigt förknippat med en låg nivå på debatter, så namnbyte vore nog inte så dumt"

Ja. Och jag tror att en sådan organisation som ska bevaka extremistgrupper måste ha en stor bredd av åsikter inom sig så att det inte blir en grupp av vänstermänniskor som bara vill bevaka högern och tvärtom.

Tag Chest & The Barbeque Chicken sa...

Vänta en sekund här nu. Menar du att det skulle var FEL att se till så att Sverigedemokraterna inte får hyra lokal för sina möten? Jag tycker det är helt rätt. För övrigt tycker jag också att EXPO är bra mycket mer demokratiskt trovärdiga än vad Sverigedemokraterna någonsin kommer att bli.

Weine Berg sa...

Vem ska avgöra vilka som får hyra lokal eller inte? Antingen får alla yttra sig eller så har vi diktatur. Inga ordharanger i världen kan ändra på det.