17 januari, 2006

Motstånd bland Europas hamnarbetare

EU:s försök att alltmera lägga ut européernas jobb på entreprenad har mött motstånd. Den här gången är det över 20 000 hamnarbetare som gått ut i strejk mot EU-förslaget att redarna själva ska få ta med kranförare och annan personal. Förslaget skulle innebära ännu färre jobb för européerna och en ökning av utomeuropeisk arbetskraft på den europeiska marknaden. I Sverige var det cirka 1500 hamnarbetare som deltog i strejken.

- De vill föra in den fria marknaden. Bemanningsföretag med oskolad arbetskraft kan utföra våra arbetsuppgifter och då blir vi utan jobb, menar en hamnarbetare i Iggesund.


Strejken är en direkt reaktion på det förslag till hamndirektiv som läggs fram i EU-parlamentet där det ska röstas igenom eller underkännas. I hamndirektivet heter det att ”hamntjänstleverantörer skall ha rätt att anställa egenhändigt utvald personal”.

Strejken, som genomfördes i nio europeiska länder, används nu som förevändning av arbetsgivarna i Sverige som vill lagstifta mot att liknande protester kan förekomma i framtiden. Om nu Bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar får som de vill.

För varje vecka ökar motståndet i Sverige och övriga Europa mot vad man kan kalla för utförsäljning av nationer, arbete och självständighet till fördel för ökad avkastning för ett fåtal människor.

Varje människa som tar bladet från munnen, slår näven i bordet och säger ifrån, är en nickedocka färre och en röst mer i folkhavet av civilkurage. Den som tiger hamnar inte i historieböckerna.

6 kommentarer:

z999 sa...

Jag tänkte först att det är facket som är den största boven, eller företag som utnyttjar situationen. Fast det är dom som stiftar lagar och sätter upp reglerna som har huvudansvaret. Arbetare och arbetsgivare måste ju sedan anpassa sig till reglerna och utnyttja dom fördelar de får.

Andreas Ekström sa...

Du har helt rätt i det du säger. Och motståndet mot EU måste hårdna och vi måste visa att det finns ett icke-kommunistiskt/socialistiskt alternativ till EU-motståndet. Nu har ju folk verkat köpt grisen Junilistan i säcken så att säga i förvirringen om att dom är emot EU, vilket är otroligt fel.

Så det är något vi i Sd bör lyfta fram betydligt mer än vad vi gör. Mot valet i år bör man helt klart visa att vi vill att EU försvinner ut ur Sverige!

Bra artikel!

Nickersson sa...

Andreas Ekström: Om Sverige försvinner ur EU betyder inte det att EU försvinner ur Sverige. Det är bara önsketänkande, tyvärr.

z999 sa...

Nickersson:
"Andreas Ekström: Om Sverige försvinner ur EU betyder inte det att EU försvinner ur Sverige. Det är bara önsketänkande, tyvärr."

Alla som är positiva till EU brukar ha såna där slogans att det är ödesbestämt att vara med och hur omöjligt det är att gå ur. Ibland varvat med lite hot om vad som ska hända om man går ur. På det viset så påminner EU rätt mycket om scientologerna och andra sekter. Mer likheter är ledare som berikar sig på sekten och som har i princip noll kontakt med medlemmarna.

Fuck off and die sa...

Visst ska folk få lov att strejka och ha sig. Men arbetsgivarna ska också ha lov att sparka dem och stämma skiten ur dem för kontraktsbrott.

Weine Berg sa...

Nickersson: "Önsketänkande"? Både det påståendet och Mona Sahlins snack om att "gilla läget" är rena krigspropagandan som i andra ordalag vill basunera ut att "All resistance is futile". Människor styr utvecklingen och så länge det finns finns kritiskt och självständigt tänkande människor är motstånd kreativt och grunden för förändring.