24 januari, 2006

Dessa amerikaner...

Den här radiokommunikationen utspelade sig mellan ett amerikanskt militärfartyg och de kanadensiska kustmyndigheterna 1995. Platsen för meningsskiljaktigheterna var strax utanför New Foundland. Läs och begrunda typisk USA-mentalitet.

Kanadensiska kustmyndigheterna: Please divert your course 15 degrees to the south to avoid a collision.

Militärfartyg från USA: Recommend you divert your course 15 degrees to the north to avoid a collision.

Kanadensiska kustmyndigheterna: Negative. You will have to divert your course 15 degrees to the south to avoid a collision.

Militärfartyg från USA: This is the captain of a US Navy ship. I say again, divert YOUR course.

Kanadensiska kustmyndigheterna: No, I say again, you divert YOUR course.

Militärfartyg från USA: This is the Aircraft Carrier US LINCOLN, the second largest ship in the United States Atlantic Fleet. We are accompanied with three Destroyers, three Cruisers and numerous support vessels. I DEMAND that you change your course 15 degrees north. I say again, that's one-five degrees north, or counter-measures will be undertaken to ensure the safety of this ship.

Kanadensiska kustmyndigheterna: This is a lighthouse. Your call.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du på det där själv? Snacka om gammal skröna. Den har cirkulerat kring en rad olika länder och tidpunkter. Vad tänker du med egentligen?

Weine Berg sa...

Tror du verkligen på att det är en gammal skröna? Vad tänker du med egentligen? *travesti*

Anonym sa...

Så du menar att du tror på att det där verkligen är en riktig konversation? Du är ju för fan inte riktigt klok.

Weine Berg sa...

Vad ska jag svara på det? Så fort USA är inblandad i nåt är vad som helst möjligt...

z999 sa...

Det var en riktig konversation. I samband med en del bråk om gränsen mellan USA och Kanada så anklagade USA Kanada för att medvetet blockera delar av USA's luft och sjötrafik.

Incidenten som Weine nämner inleddes med att ett spaningsplan rapporterade till en militär konvoj att de var på kollisionskurs. Den uppretade stämningen mellan USA och Kanada gjorde att Georg Haugh som hade ansvaret inte kollade upp med den egna radarn. Dessutom visste han att han skulle vinna poäng hos sina överordnade om han tog ett prestigebråk med kanadensarna.

Flera såna misstag har inträffat och den här historien publicerades därför att många kanadensare tycker om att beskriva amerikaner som idioter. Jag känenr en kanadensare som jobbar på kanadensiska palmpilot och som har sagt att han har ansökt om att få jobba med försäljningen till USA enbart för att få reta amerikaner. Fast jag tror att det är lönen som har avjort det valet förståss...men vem vet?

Anonym sa...

Det enda du gör är ju att upprepa skrönan.

Anonym sa...

Staus: False!

http://www.snopes.com/military/lighthse.htm

Precis som jag sa i mitt första inlägg så är det en väldigt gammal skröna som har berättats om en väldans massa länder och en hel del olika fartyg. Det faktum att du trodde på historien säger en hel del om vad för koll du har på omvärlden. Och det förvånar ju knappast då man läser alla andra inlägg på denna blog. Genpoolens bottenskrap, milt sagt.

z999 sa...

"Precis som jag sa i mitt första inlägg så är det en väldigt gammal skröna som har berättats om en väldans massa länder och en hel del olika fartyg."

Än sen då? Storyn är väl lika kul för det (alltså förutsatt att man har humor då förståss).

"Det faktum att du trodde på historien säger en hel del om vad för koll du har på omvärlden."

Man kan väl säga som så att jag för min del inte bryr mig så mycket om den är sann eller inte. Den förändrar inget i mitt liv.

"Och det förvånar ju knappast då man läser alla andra inlägg på denna blog. Genpoolens bottenskrap, milt sagt."

Men kunde du inte kritisera något av dom inläggen istället och bidra till en debatt? Eller ser du Weines åsikter som några absoluta sanningar som stördes av ovanstående historia?

Anonym sa...

Ömma tår är oftast en bra indikator på att man trampat rätt. Jag tror att min uppgift här är slutförd. Skäms nu inte för mycket bara.

z999 sa...

Anonymous:
"Ömma tår är oftast en bra indikator på att man trampat rätt."

Eh, du anser alltså att Weines huvudbudskap är att amerikaner är mindre intelligenta?

"Jag tror att min uppgift här är slutförd."

Ehh, amen?

"Skäms nu inte för mycket bara."

Nä, jag är för upptagen med att hitta något dolt budskap i dina konstigheter.

Weine Berg sa...

Man kan nog summera diskussionen med att den ospecificerade kritiken anonymous (modigt val!) för fram är mer en ryggmärgsreaktion som är ett resultat av decennier lång propaganda från statligt och massmedialt håll. Anonymous är därmed en mycket välanpassad medborgare som omedvetet gjort en åsiktsmässig by-pass-operation som kringgår det kritiska självständiga tänkandet varhelst det finns lokaliserat i hans/hennes/dets hjärna.

z999 sa...

Weine:
"som omedvetet gjort en åsiktsmässig by-pass-operation som kringgår det kritiska självständiga tänkandet varhelst det finns lokaliserat i hans/hennes/dets hjärna."

Det var ett j*dra roligt sätt att uttrycka det :-)

Anonym sa...

Jo, i Sverige är det ju verkligen inne att försvara USA, eller hur? *himlar med ögonen*

Löjligt grabbar.