25 januari, 2006

Permittenttrafiken återupptagen

Under andra världskriget lät Sverige tyska soldattransporter passera genom landet till vårt broderland Norge för fortsatt ockupation. Huruvida det var nödvändigt är jag inte insatt nog att säga, men jag är desto mer bestämd på att det var vidrigt och osolidariskt gentemot norskarna.

Då var Tyskland den stormakt Sveriges makthavare hukade under. Nu är det USA som bestämmer. Inte helt oväntat har Sveriges regering återupptagit permittenttrafiken, om än med annan inriktning. Syftet är dock det samma: att huka sig för den som skriker högst. Översittaren har bytt namn, men mönstret består.

Nollpunkt New York
Med attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001, där den symboliska byggnationen jämnades med marken, fick USA undanflykten de behövde för att styra och ställa i världen nästan utan hinder eller oppositionella. Vissa islamistiska organisationer är numera förbjudna i väst och medlemskap i sådan organisation är inte tillåten. I Storbritannien har vissa makthavare flaggat för att de även vill terroriststämpla BNP – British National Party.

Nya herrar – nya lagar
Tyskland är inte längre den stormakt som Sverige kryper för. Det är istället USA – den mest förträffliga nationen i världen - om de får säga det själva. Vad som hänt är att USA stiftat lagar att misstänkta terrorister kan hållas fängslade, t ex på Guantanamobasen, utan bevis eller rättegång i en nästan obegränsad tid. Du själv kan vara misstänkt terrorist och USA behöver inte bevisa att du är skyldig för att de ska kunna komma om natten och föra dig ut ur landet. Ett flertal sådana fall har redan uppdagats.

Skyldig tills motsatsen bevisats
Låter detta som en agentfilm i strykklass? Det är det sannolikt inte. ”Kriget mot terrorism” förs globalt och inbegriper varje människa. Alla människor oavsett hudfärg eller religion kan misstänkas för planering av terrordåd och därmed berövas sin frihet utan hänsyn till var i världen detta sker eller respektive lands lagar. Fri blir du bara om inte USA:s hemliga domstolar efter 3-4 års frihetsberövande inte kan bevisa att du faktiskt är en terrorist.

USA flyger nu misstänkta från hela världen till sina olika militärbaser runt om i världen eller väntande CIA-läger i Östeuropa eller Nordafrika. Svenska regeringen medger genom statsminister Göran Persson att CIA flugit sina transporter via Sverige under åren 2002-2005. Permittenttrafiken återupptagen således. Ryggradslöshetens dominans bland ansvariga politiker är total.

Är det för mycket begärt att Sverige ska sluta krypa och agera kravlös stödtrupp?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Norskarna? Norrmän heter de! Dessutom förvägrade Sverige in i det sista att de tyska trupperna skulle få transporteras över svensk mark så länge Tyskland förde krig mot Norge, till och med när tyskarna bann sig i kris vid en del av Norgefronten och erbjöd Nordnorge till svenskarna sa man från svensk sida NEJ. Det var efter det att Norge ockuperats och utrikesminister Ribbentrop ersatt svenskvännen Herman Göring vid förhandlingarna som Sverige kände att man inte kunde hålla stånd på de tyska kraven eftersom den tyska utrikesministern inte hade något övers för svenskarna och deras hållning och hotade indirekt med att Tyskland - som då erövrat stora delar av Västeuropa - skulle anfalla Sverige. Sverige hade inte mycket att göra. Läs "Andra världskriget och Sverige" av Jan Linder så du blir insatt nog för att uttala dig om frågan.

z999 sa...

"Norskarna? Norrmän heter de!"

:-)

"Läs "Andra världskriget och Sverige" av Jan Linder så du blir insatt nog för att uttala dig om frågan."

Den är säkert bra, men för den som verkligen vill sätta sig in i vad som hände uner ww2 så rekommenderar jag läsning av flera böcker. Mycket rapportering är grundad på dålig överblick och alltför mycket omskrivningar och antaganden av den segrande sidan (sidorna). Undrar om inte vietnamkriget är det enda krig där nyhetsrapporteringen varit mest tillförlitlig? Men också den mest kritiserade nyhetsrapporteringen.

Weine Berg sa...

Anonymous: På vilket vis är min artikel fel?

Anonym sa...

Att du sätter ut fel namn på ditt broderfolk från väster och att du sitter och blandar in sammlingsregeringens agerande för att skydda det svenska folket från våld och tyrrani med "krypande".

Weine sa...

För det första så har min norska mormor inget emot att kalla norskar för norskar.

Ja, man kröp för att undgå våld och tyranni. Är det någon historiker som motsäger detta?

Niclas sa...

Mycket bra skrivet Weine! USA:s "Krig mot terrorismen" är inget annat än en ursäkt för att få mer inflytande i världen, dra in på medborgerliga rättigheter och att sakta men säkert gå mot en polisstat och övervakningssamhälle.
Här i Sverige börjar vi oc¨kså ta stapplande steg mot ett övervakningssamhälle med Bodströms nya lagar och det är något som måste stoppas!