23 februari, 2006

Regeringen kryper för islam

Laila Freivalds anser som bekant att yttrandefriheten ska offras om en religiös grupp känner sig illa till mods över olika konstnärers fria framställning av Muhammed och islam. Det är att ”ta ansvar”, menar Freivalds, som själv aldrig gjort just det vare sig under tsunamikatastrofen eller yttrandefrihetskrisen som just nu är brännande het. Men kvar vid köttgrytorna sitter hon. Så funkar en meritokrati, där åsikterna och anpassningsförmågan är meriter.

Islamister anser inte det är nog att muslimska länder lyder under islam utan anser även att icke-muslimska länder ska göra detta. Freivalds går uppenbarligen på samma linje och oroar sig mer för muslimers sårade känslor, än för vikten av demokratin som bärande fundament för ett modernt samhälle.

Förbud och anpassning
Inte nog med att Freivalds förbjudit publiceringar som inte stämmer överens med islams föreskrifter, hon har nu personligen bett islams företrädare i Sverige om ursäkt för att vissa i Sverige envisas med att agera enligt principen om yttrandefrihet.

- Jag ber om ursäkt att vi i Sverige har enstaka personer som är så hänsynslösa och medvetet kränker andra människors religion, menade Freivalds i ett skriftligt uttalande.
På knä för överheten
Den 7 februari bjöds 18 muslimska stockholmsambassadörer in till UD för att Freivalds skulle betyga sin trohet till islams riktlinjer och deras dominans över västerländska demokratiska principer.

”De berömmer att Freivalds kallat dem till flera möten, att hon inlett samtal med muslimska samfund – och att hon aktivt stoppat svenska Muhammedbilder på nätet.” skriver Sydsvenska Dagbladet i en artikel idag.
Frihet utan frihet?
Salah Abdel Shafi, en av de utvalda arton, tycker inte att det räcker.
– Regeringen bör inte vänta att agera tills kränkande nidbilder publiceras. Det är viktigt att ingen regering låter tryckfriheten gå över styr, säger han.
Hur en frihet kan ”gå överstyr” kanske bara en muslim eller svensk politiker kan förstå, men för oss andra måste friheten användas för att hållas levande och tillgänglig. Religiösa dogmer kväver friheten om den hålls högst. Därom råder inga tvivel.

Även Leijonborg svek
Det var hotet om islamistiska repressalier som fick Lars Leijonborg att avstyra sin idé om ett stöduttalande för Danmark i den svåra situationen broderlandet befinner sig i nu. Man ville inte sluta upp vid danskarnas sida när världens största religion pressar Danmark mot väggen.

Det brukar heta att vi får de politiker vi förtjänar. Kanske stämmer det även i dagens sönderfallande meritokrati?

Ditt liv – ditt ansvar.

18 kommentarer:

Patrick_S sa...

Otroligt bra skrivet Weine.

Patrick_S sa...

Otroligt bra skrivet Weine.

Magnus Svensson sa...

Vad är det för fel på meritokrati?

Weine Berg sa...

Felet är väl att det alltid är någon som ska bestämma vilka meriter som gäller. Idag är det anpassning och undergivenhet. Imorgon är det?

Erik Hellsborn sa...

Som vanligt mycket bra skrivit. Du befäster din plats som min favoritbloggare.

pelle sa...

Meritokrati och oikofobi är honnörsbegrepp mför den som söker politiks makt i Sverige, så är det bara...

Weine Berg sa...

Tack för de snälla orden, Erik. Och Pelle: visst har du rätt...tragiskt rätt..

Anonym sa...

Som vanligt underbart Weine!

Fröken Sverige sa...

Huvudet på spiken, Weine!! Nu ska vi bara se vem som mailterrat Reinfeldt med.....spännande värre!

Mvh/Fröken S

Robsten sa...

Bra talt Reine, kan inte alla som tycker likt vi här skicka ett mail till freivalds? Hon skall ta mig fan få veta vad hon gjort! Man skulle också kunna skicka ett uppmuntrande mail till Liejonborg för hans agerande.

peter J, exil i san francisco sa...

Kalla fakta. En mycket bra analys.

Magnus Svensson sa...

Den som påstår att ett meritokratiskt system är felaktigt blir svaret skyldig - vilket alternativt system förespråkar du...?

Anonym sa...

Allt är inte Islams fel. Kristna från Mellanöstern är lika goda kålsupare, se bara på upploppen i Ronna. Egentligen är det rasskillnader som det beror på.

z999 sa...

Magnus Svensson:
"Den som påstår att ett meritokratiskt system är felaktigt blir svaret skyldig - vilket alternativt system förespråkar du...?"

OK, jag ger mig in på det. Visst kan det låta bra att låta den mest meriterade styra ett land, för det är väl det du menar? Motsatsen är att låta dumma människor styra? Men någon måste avgöra vad som räknas som meriter, det handlar ju inte om en vanlig anställningsintervju. En merit idag är att hålla med de styrande och strunta i hur det går för landet.

z999 sa...

Jag har nu läst en chat där en företrädare för svenska muslimer har fått svara på frågor och tycker nu ännu sämre om muslimer. Det är också helt klart att moderata muslimer bara är en tankekonstruktion.

Magnus Svensson sa...

Det skulle inte kunna vara som så att ni faktiskt förväxlar begreppen nepotism och meritokrati med varandra?

Weine Berg sa...

Nej det är ju tragiskt uppenbart att anpassning till de gällande normerna, värderingarna och perspektiv ger plats vid köttgrytorna.

kollekoll sa...

Aldrig mer sossarna för mig !
Aldrig nånsin,jag röstar på
SD detta val och kanske delar ut
några valsedlar själv,för nu
behöver Svenskarna SD,den som liksom jag ibland åker T-bana i Stockholm mellan kl.23.00 - 02.00
på kvällarna fattar ju vad som
händer om vi inte får in SD i
Riksdagen.