08 februari, 2006

Tillbakablick 2005: Massmediala våldtäktsteorier

Det finns mycket att kommentera under det året som gått som inte hunnits med. En tillbakablick på vissa av dessa händelser eller iakttagelser är därför förtjänta att ta upp i efterhand. En av de mest fascinerande upptäckterna jag gjorde under 2005 är hur viktigt det var för massmedia att styra upp folks tänkande kring den stora våldtäktsökningen. Läs och begrunda…

Mellan åren 2000 och 2004 ökade antalet fullbordade utomhusvåldtäkter med 34.6 % till 2261 sådana våldtäkter per år. Antalet försök till sådana våldtäkter ökade med 14.4 % till 214 våldtäkter per år. I dessa siffror ingår våldtäkter mot offer i alla åldrar, från barn till vuxna. Massmedia svarade med att den största delen av våldtäkter begås i hemmet av pojkvännen/maken/sambon. Man klargjorde inte hur detta hade relevans för ökningen av överfallsvåldtäkterna vilket ju vore avgörande för nyhetens varande i mediebruset. Inomhusvåldtäkterna har nämligen minskat med 1 % under samma period. Selektivt minne, Metro?

Utan fri vilja?
I en artikel i Metro med rubriken ”Kallt ljus kan göra män aggressiva” framför Metro genom akademiker Clara von Rettig en teori om våldtäkterna att dålig stadsbelysning orsakar dem (!). Von Rettig anser att ”… kallt ljus triggar det manliga könshormonet testosteron vilket kan göra framförallt unga män aggressiva och våldtäktsbenägna”. Metro exemplifierar även med platser där vanliga unga män förvandlas till kriminella monster fängslande nog. Rena Dr Jekyll och Mr Hyde-teorierna med andra ord. Kvinnor, akta er för våldtäktsbenägna platser.

Metro blandar bort korten
Den 16 november låter Metro påskina att det är medelålders (eller ännu äldre) män som våldtar unga kvinnor i rubriksättningen ”Äldre män våldtar yngre kvinnor”. Besvärande sakförhållanden bakom överfallsvåldtäkterna berörs inte i Metros ”granskning”. Man betraktar uppenbarligen offers och förövares ålder som betydande. Mer betydande än förövarnas vanligt förekommande muslimska kulturella bakgrund och de kvinnliga offrens lika vanligt förekommande svenska etnicitet. Betror inte Metro läsarna att självständigt ta ställning till nakna fakta? Dålig stil, Metro.

Frånvarande fakta
Den 17 november publicerar Metro artikeln ”Pojkvännen värste våldtäktsmannen”. Enligt BRÅ:s statistik är inomhusvåldtäkter cirka tre gånger så vanliga som utomhusvåldtäkter, vilket Metro framhåller. Det är dock inte detta den allmänna oron för våldtäktsökningen gäller. Våldtäktsökningen gäller utomhusvåldtäkter, vilket har statistiskt stöd. Vad spelar det för roll om 3 av 4 våldtäkter begås inomhus när Metro struntar i att upplysa att utomhusvåldtäkterna ökar med 10-15 % varje år samt vilka som generellt ligger bakom dessa? Vad nyttar det till att inte beskriva den genomsnittlige överfallsvåldtäktsmannen? Vem hjälps av detta? Potentiellt offer eller förövare?

Alkohol inte bara dödar – den våldtar också
19 november gör Metro ett nytt försök att förklara de ökande våldtäkterna. Denna gång är det alkohol som ligger bakom våldtäkterna. I en artikel med rubriken ”Alkohol bakom de flesta våldtäkterna” framför man genom rubriksättningen en rakt motsatt uppfattning än vad den citerade utredaren Lotta Nilsson uttrycker, som säger att: ”Det [alkohol] kanske inte alltid är den utlösande faktorn, men det är som bekant inte ovanligt att alkohol släpper spärrarna och får omdömet att grumlas”. Inte riktigt vad Metro påstår i sin feta rubrik med andra ord. Propagandistiskt således.

Kringstrykande pubrundor våldtar?
Fredagen den 25 november lanserar Metro ännu en våldtäktsteori i artikeln ”Kroglivet kan ligga bakom våldtäktsökning”. I artikeln hävdar Metro att ökningen kan förklaras med att anmälningsbenägenheten ökat trots att BRÅ:s Lotta Nilsson säger i artikeln att ”När det gäller våldtäkt visade en studie, som kom i våras, inga tydliga bevis för ökad benägenhet att anmäla”.

Metro lutar alltså mot en ökad anmälningsbenägenhet istället för en ökad våldtäktsbenägenhet.

Vita bandet
I samma veva som de ökande våldtäkterna uppmärksammades och friserades startade Aftonbladet en kampanj kallad Vita Bandet. Alla som tog avstånd från våldtäkter skulle bära ett vitt band väl synligt på kläderna. Godhjärtat initiativ, men naivt, enögt och okunnigt. Man löser inga problem genom att säga nej till det. Man måste se vad problemet består i. Metro späder på problemen genom att mörka de obehagliga fakta som regeringens försök till massintegration av världens folk skapat.

Ett vitt band gör ingen skillnad. Inte heller 300 000 vita band eller 20 miljoner dylika. Våldtäkterna fortsätter att öka i samma utsträckning som regeringen och riksdagen fortsätter att föra sin verklighetsfrånvända politik. Fram för öppen debatt!

Vättar och troll bakom våldtäkterna?
Den som tror Metros fåniga motivbilder bakom våldtäkterna får avslutningsvis för sig att svenska kvinnor ska passa sig för att inte bli överfallna och våldtagna av den felaktiga stadsbelysningen, alkoholen, pensionsgamla män, pojkvännen och kroglivet som lurpassar bakom varje hörn. Ja, det torde ge varje kvinna chansen att undvika sannolika gärningsmän. Inte.

Okunskap är farligt och tack vare Metros och övriga massmedias ständiga desinformationskampanjer kommer ett betydande antal kvinnor framöver att bli varse detta. Vad gör massmedia för dessa?

Fram för en öppen diskussion om de problem som faktiskt plågar landet och befolkningen idag! Inga skygglappar, inga tabun, inga pekpinnar – bara öppen och konstruktiv debatt.

Vem tar första steget?


rakryggad_blogspot@yahoo.se

6 kommentarer:

Erik Hellsborn sa...

Mycket bra skrivit Weine.

Weine Berg sa...

Tackar, Erik. Viktigt att ta upp hyckleriet i massmedia, anser jag. De flesta av oss är vuxna och behöver inga förmyndare.

Peter Alkarp sa...

Weine! Du har missat kameramobiler som orsak: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,776476,00.html

"Enligt Per-Erik Åström på Rädda Barnen kan en kameramobil rentav hetsa gärningsmannen att begå grövre brott.
– Kanske skulle händelsen i Södertälje inte ha inträffat om den inte gått att filma, säger han."

Weine Berg sa...

Tackar för tipset, Peter!

Strandvaskaren sa...

Vi får väl förbjuda kameramobiler, dålig belysning, krogliv, alkohol, pojkvänner och medelålders män.

Och öka invandringen.

Då upphör ju alla våldtäkter.

Strandvaskaren sa...

Åh, förlåt!
Jag kom just på att alla våldtäkter redan upphört i Sverige.

Det är Vita (VITA!) Bandets förtjänst.

"Alla som tog avstånd från våldtäkter skulle bära ett vitt band väl synligt på kläderna"

Svenskarna är handlingskraftiga.