31 mars, 2006

Från slott till koja

Pengar, vad är det? För det stora flertalet är det medel för att överleva – ett sätt att växla arbete eller tid till mat, hyra och kläder. För en minoritet (beskådas utan undantag i trygga svenska stadsdelar eller kommuner) verksam i politikerbranschen eller massmediala institutioner är det makt. Makt innebär möjlighet att påverka.

Ju mer makt desto fler människor påverkas. Med makt följer ansvar – vanligtvis. Men inte i dagens Sverige där makt utövas av en begränsad krets människor som beskär flertalets möjligheter att påverka, vilket jag berört tidigare. I dagens Sverige är ansvar något högst förhandlingsbart. Vilken högt uppsatt kan inte förhandla bort sitt ansvar när det väl sitter i kläm?

Men låt oss återgå till makt. Närmare bestämt pengar. Islamic Center, en moské i Malmö och tillika kulturfrämmande maktcentra i Sverige har bränts ner av okända gärningsmän. Församlingen har många medlemmar och välbeställda sympatisörer runt om i världen således finns pengar även om återuppbyggnaden blir dyr.

Medeltidskyrka brändes ner – vikingaby övergavs
I slutet på år 2004 brann en 800 år gammal svensk kyrka ner till grunden i Ledsjö utanför Skara. Brandattentatet var effektivt och ödelade ovärderliga kulturskatter. 1200-talskyrkan blir mycket dyr att återuppbygga – minst 16.2 miljoner kronor beräknar man.

Nästa fall, Hornbore by, en vikingaby som varje sommar besöks av många svenska barn och ungdomar för att lära om vår ursprungliga kultur tvingas gå i konkurs då de har skulder på 75 000 kronor samt saknar de 150 000 kronor som behövs för driften 2006. Pengarna finns inte trots att de är en droppe i havet för de med makt i samhället. Vikingabyn är ett utmärkt sätt för svenska barn och ungdomar att relatera sitt ursprung och sin identitet i vår historia och kultur.

Tre fall – en jämförelse
Dessa tre fall, tre olika religioner, varav två fast förankrade i den svenska kulturmyllan, står inför prövningar. I samtliga fall behövs det främst pengar för att kortsiktigt gå vidare. I alla tre fallen har regeringen möjlighet att, med minimal insats, klara ut problemen. Men så blir det inte – utom för Islamic Center som får tre miljoner skattekronor för återuppbyggnaden av moskén. Den svenska medeltidskyrkan i Ledsjö får noll kronor. Hornborebyn får noll kronor. Sammanställningen blir således enkel:

Islamic Center får tre miljoner (3 000 000) kronor från regeringen.
Hornborebyn får noll kronor från regeringen.
Ledsjökyrkan får noll kronor från regeringen.
Hornborebyn, representerande svenskarnas historia för 1000 år sedan, och följaktligen kan säga en hel del om vårt ursprung, identitet, kultur och självbild till både gammal som ung svensk.

I kyrkan och vikingabyn förtvinar nu mycken svensk särart, historia och identitet. Regeringen har fullt upp med att hålla allt främmande under armarna enligt devisen ”gräset är grönare på andra sidan”.

På punkt efter punkt är regeringens oikofobi så påtaglig att det omöjligtvis går att tala om tendenser eller antydningar. Föraktet är genomgående och det är starkt. Svenska språket skyddas inte av i lag*, svenskar omfattas inte av lagen om etnisk diskriminering och svenska arbetsgivare är skyldiga till diskriminering vid nej till invandrade arbetssökande – tills motsatsen bevisats. Maktens oikofobi genomsyrar maktutövandet så till den milda grad att man närmast kan prata i termer om att väljarna vart fjärde år får bekräfta sina plågoandar genom att välja mellan dem...

Summa summarum
Åter till den röda tråden. Regeringen säger nej till vår historia, vår religion, vårt ursprung. De säger däremot ja till världens största religion som börjar rota sig i landet och som i sitt utövande generellt sett är västhatisk och knappast syftar till Sveriges väl och ve.

Jag anser att regeringen, helt och fullt, ska bekosta drivandet av vikingabyn samt expandera konceptet till alla delar av landet, samt hjälpa kommunen att återuppbygga medeltidskyrkan. Islamic Center ska få tre miljoner kronor – om motprestationen är att de bygger upp moskén i valfritt muslimskt land.

Vår egen kultur har gått från slott till koja – i vårt eget land. Din framtid – ditt val.


* Det enda land i världen där svenska språket skyddas av lagen är i Finland.

11 kommentarer:

Jonas Åkerlund sa...

Tja, nu är ju inte Islam världens största religion. I varje fall inte sett till antalet trosbekännare. Men jag håller med om att oikofobin i Sverige nått en sådan omfattning att den utan vidare fyller en större internationell konferens. Skamligt nog.

Anonym sa...

Helt riktigt Weine!
Om vi hade flera som dig skulle Sverige vara ett paradis att leva i!!!

z999 sa...

Bra och pedagogiskt förklarat Weine. Och bra att belysa den kulturella utarmningen.

Fröken Sverige sa...

När blir det förbjudet att vara kvinna? Blond? Både och? Visserligen är det redan extremt opraktiskt att se svensk ut numera.....men tack och lov, så är det lagligt fortfarande... ;-)

Annars får man säkert bidrag till mörk hårfärg och en burka....

Weine Berg sa...

En del har undrat över illustrationen till denna artikel. Dock tycker jag den är klar då både korset och mjölner ligger i bitar på marken under den spirande islamiska ideologin.

Christus Rex sa...

Sorgerliga nyheter. Självklart borde kyrkan och vikingabyn fått pengarna istället.

z999 sa...

En väldigt bra symbolik Weine, det är faktiskt en viss tyngd i bilden. Överhuvudtaget så har jag fascinerats ofta över bilderna du lägger ut. Skapar du själv? Och i så fall i vilket program?

Weine Berg sa...

z999: Jo bilderna gör jag i Photoshop CS och Illustrator CS. Helt makalösa program!

z999 sa...

Fast kreativiteten är inget som något program kan skapa förståss. Med andra ord så gäller det att du själv fortsätter att vara makalös.

Själv använder jag en gammal version av fireworks för bildhantering och min fru använder en gammal version av photoshop. Om jag ger mig in i något nytt websidesprojekt så kommer jag att uppdatera mina program, men så ser det inte ut just nu.

Victor sa...

Det är helt makalöst att se en sådan kyrka försvinna. Om nu 41-åringen döms vad får han för straff? Jag anser att 20-30 års fängelse är rimligt. Hade det varit en nybyggd kyrka hade avsevärt kortare straff varit tillräckligt, kanske några år. Det finns ingen ursäkt alls att dessa historiemördare får fri lejd. Domkyrkan i Borgå
www.porvoonseurakunnat.fi
blev också förstörd av en anlagd brand. En del säger att Finlands historiska vagga är ursprungen därifrån. Vi får se om finnarna har en vettigare kriminalpolitik än den svenska - som är ett bottenlöst skämt.

Anonym sa...

1. Orsaken till branden i april 2003 på Islamic Center är ej utredd. Eftersom branden startade inne i moskén, som var låst, måste gärningsmannen haft nyckel. Vid tillfället fanns ett begränsat antal nycklar till moskébyggnaden, som var andra nycklar än de som gick till moskéskolan. Dessa tre nycklar hölls det alltid järnkoll på av chefen för Islamic Center. Kort sagt: någon med tillgång till nyckel har öppnat moskén för att branden skulle kunna börja.

2. Efterföljande bränder: då moskén och skolan återinvigdes, efter restaurering, sattes ett antal filmkameror upp på moskén. En kväll hade någon slagit sönder ett fönster och kastat in en flaska med brännbart material. Dock fanns det aldrig någon brandrisk, eftersom mattorna i moskén är kortklippta och svårligen kan fatta eld. Dessutom fanns det inte särskilt mycket brandvätska i föremålet som kastades in. Filmkamerorna då? Jo, de fanns vid alla fönster UTOM det som gärningsmannen använde.

3. Någon tid senare utfördes ett nytt "attentat", där SAMMA fönster krossades. Denna gång fanns det större mängd brandfarlig vätska. Tillika hade någon som arbetar på moskén satt en stor mängd trästolar inne i moskén, något som aldrig hänt tidigare. Moskén är ingen förvaringsplats och stolar förekommer aldrig i själva bönelokalen. Här stod de dock och väntade på att fungera som en perfekt brandhärd. Dock spred sig branden aldrig. Filmkameran då? Nej, som sagt, ingen kamera vid just detta fönster.

4. Legitima frågor: att en gärningsman lyckas välja ett fönster som saknar övervakning är fantastiskt. Än mer två ggr. Att stolar placeras i moskén, som kan få skjuts på branden, är också en oerhörd slump - då stolar aldrig placeras i moskén. De andra filmkamerorna då? Jo, dessvärre hade personalen på Islamic Center riktat kamerorna mot de strålkastare som finns i marken och på byggnaden, vilket innebar att dessa filmer inte visade något, pga strålkastarljuset. Briljant, med andra ord.

Utan att vara konspiratorisk: med tanke på den stora mängd frågetecken som finns för den stora branden i april 2003 och tillvägagångssättet kombinerat med alla "lyckliga slumpar" för gärningsmannen/männen vid brandförsöken efter återinvigningen: borde inte regeringen agerat något mer misstänkt, istället för att bara ge 3 miljoner kr? Tillika när Islamic Center granskas av Skattemyndigheten, som kritiserat samtliga bokslut de gjort? Islamic Center har tillika inte lämnat in bokslut för de senaste åren, utan endast skyllt på branden - 3-4 år efteråt... Islamic Center är makalöst misskött ekonomiskt. Anställningslagar gäller inte, människor utnyttjas och kränks dagligen. Det som driver Islamic Centers chef är pengar och publicitet. Hans påstående om att någon terrorshejk var intresserad av att ta över moskén är bara nonsens. Vi som känner IC's chef vet hur han brukar fabulera. Ändå trycks han berättelse okritiskt i en stor tidning, utan någon som helst källkontroll.

Islamic Center kommer snart att stå inför ett nytt konkurshot. Ska den nya regeringen börja finansiera islam i Sverige genom kontinuerliga bidrag till Islamic Center i Malmö? Vad säger övriga islamiska föreningar? Vad säger den svenska kyrkan? Vad säger skattebetalarna? Låt IC gå i konkurs, placera nuvarande chef/rektor så långt från verksamheten från möjligt.