01 mars, 2006

Ikonisering i vår tid

Olof Palme hyllas ordentligt i dagarna som gått, främst i s-märkta organ. Som den skicklige politiker han var, framstod han som svårbesegrad och retoriskt fulländad. Låt vara att hans politik var avstampen till den situation Sverige plågas av idag - han har ändå gjorts till en martyr av de som idag in absurdum driver på denna politik.

Även om jag inte delar Ulf Nilsons politiska åsikter till fullo, eller ens i närheten, har han ibland träffsäkra observationer av det underliga samhället vi alla tvingas leva i.
Igår på 20-årsdagen av Palmes dödsdag, beskrev han bland annat hur Palmes politik helt och hållet lade om familjepolitiken och därmed allvarligt försämrade kvinnornas ställning i samhället. Han skriver bland annat:
Barnen blev samhällets egendom, inte föräldrarnas. Och kvinnorna fångades (fastslog till och med en FN-rapport) i låglönefällan."

Idag ikoniseras Olof Palme. Apropå ikonisering kan det påpekas att det islam förbjuder, vad gäller avbildningar av islams profet Muhammed, är just ikonisering - inte avbildning i sig. Så vad handlar muhammedstriden/yttrandefrihetskrisen om egentligen? Framflyttande av positioner och expansion på västerlandets bekostnad naturligtvis.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. Läs boken "Kommunistiskt inflytande i Sverige", där det bland annat avslöjas hur Palme utövade ren sovjetisk terror mot sina effektivaste motståndare.

Jimmy S. Windeskog sa...

Boken "Sverige nästa" av den gammle SDaren Christoffer Jolin (man kan ju nämna det nu när han är död och inte längre kan uteslutas) är också en väldigt bra bok på ämnet.

pelle sa...

Båda böckerna är lysande, samt Jolins "Vänstervridningen i Sverige - ett hot mot demokratin" och "Varför vi inte kan lita på massmedia".

Jag hade förmånen att träffa Christoffer ihop med de gamla rävarna i BSS, 1981-82 nån gång och det var en skarpsynt kille, nästan lite Jan Milld över hans person. Lite så man saknar den gamla hederliga tiden då vi var pyttesmå men ändå höll ihop och hade en vision till skillnad från dagens åttonde PK-parti som SD utvecklades till...

För övrigt kan de ädla etablissemangstillvända ledarna i SD-toppen inte sparka heller mig ur partiet eftersom jag själv lämnat in min avskedsansökan för länge sen. ;)

z999 sa...

Angående Palme så tror jag att det var Lisbeth som sköt honom. Polisen vågade inte kolla hennes handväska, det hade inneburit sparken direkt i det fallet.
Självklart hittar dom inget vapen trots enorma ansträngningar.
Någon sprang alltså upp bakom paret och sköt Palme men Lisbeth klarade sig oskadd? Hör hur det låter liksom...

Om det hade varit jag och min fru som hade varit ute och gått så hade hon varit insydd direkt som första misstänkt, men polisen vågade förståss inte. Någon sprang från platsen? Om jag drar ett skott i luften inne i stan så ser man rätt många som springer. Enda kvällen som Palme är utan livvakt? Vem visste att det var så? Vem kände till att de skulle gå på bio just den kvällen?

Efter mordet så tappade Lisbeth minnet direkt, det återkom senare när polisen började hota med att göra om nästan hela utredningen och hon pekar ut Christer Pettersson...tvärsäker på sin sak.

Motivet? Svartsjuka på grund av Palmes beundrarinna Shirely Mclaine som var pinsam i sitt dyrkande av honom som person.

Robert Boström sa...

Olof Palme - hur man förtjänar att bli skjuten.

Bra artikel!

Gutte sa...

z999: Du glömde att Lisbet också blev skjuten...och så föll hela ditt resonemnag.

Ulrika sa...

Rasist ja visst! Eller vad är det ni brukar skåla på era fester!?

Weiner, det är väl klart att vi alla längtar tillbaka till en gårdag där kvinnorna visste sin plats i hemmet, en tid då maten stod klar när den ariske mannen kom hem från sitt tunga jobb, en värld där allt var enkelt!!!Eller så gör man inte det...

...återigen avslöjar Weiner sina brunmörka åsikter. Du är inte bara rasist, utan även en kvinnomotståndare. Kul jul!