19 juni, 2006

Tre decennier sedan Soweto

Tidigare har jag på bloggen uppmärksammat den generellt inhumana politiken att påtvinga folk andras kulturer, vilket sker över hela världen i skrivandes stund.

För 30 år sedan protesterade afrikanskättade sydafrikaner mot att de med tvång skulle lära sig afrikaans i skolan. De bemöttes av en hårdför polis och många människor dog i tumultet.

En del vill tvinga immigranter i Sverige att lära sig svenska, däribland Folkpartiet och Sverigedemokraterna. Samtidigt fråntas svenska skolelever sin traditionella skolavslutning. Således: Den som säger att kolonialismen är död vet inte vad denne pratar om.

Låt alla folk leva efter sina egna kulturmönster!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte ett hån att jämföra sydafrikaner som levt i sitt land i flera generationer med invandrare som släpps in i Sverige av gästfrihet? Givetvis borde det varit europeerna som fått anpassa sig i Sydafrika.

Weine Berg sa...

Mig veterligen var inte afrikanerna först i Sydafrika, utan det var europeiska kolonisatörer som var på plats först. Vart har du läst att afrikanerna var först i Sydafrika?

Jimmy S. Windeskog sa...

Bra skrivet Weine, kulturimperalismen är ett underkännande av människors unikum.

Och till den mer ironiska sidan; "Är vi inte alla afrikaner innerst inne?".

z999 sa...

Jimmy:
"Och till den mer ironiska sidan; "Är vi inte alla afrikaner innerst inne?"."

:-) LOL

z999 sa...

Anonymous:
"Givetvis borde det varit europeerna som fått anpassa sig i Sydafrika."

Vilket dom gjorde. Synd att inte afrikanerna klarar av det.

z999 sa...

Förresten, enligt svensk lagstiftning (lagen om hets mot folkgrupp) så räknas inte svenskar som en folkgrupp eftersom det är en majoritet och därmed inte kan förtryckas eller diskrimineras. Med den logiken så har apartheid aldrig förekommit i Sydafrika eller Zimbabwe.

Weine Berg sa...

z999: Synnerligen observant av dig, z999!

Anonym sa...

Mycket bra!