24 augusti, 2006

Allas ungefärliga lika värde

Att reflektera över lagen om hets mot folkgrupp är inte lätt förnuftsmässigt. Enligt denna lag är människor skyddade från kritik baserat på deras etnicitet, svenskar undantaget. Enligt samma lag är människor också skyddade mot kritik baserat på deras sexuella läggning, heterosexuella undantaget. Man kan fundera över hur lagstiftarna och lobbyisterna tänkte innan lagen blev lag?

Att alla ska vara lika inför lagen är en självklarhet – därför är lagen om hets mot folkgrupp förnuftsvidrig och strider mot västerländskt rättstänkande. Varför inte skydda alla etniska grupper och alla sexuella läggningar? Visa grupper är av allt att döma mer jämlika än andra. Gör detta att unga människor får mer eller mindre respekt för demokrati och rättsstat?

11 kommentarer:

Bo Nylén Villaägarna sa...

är det inte bättre att se till att endast svenskar skyddas mot övergrepp ?. Sverige är svenskarnas hemland. Minoriteter som inte trivs kan flytta tillbaka till sina hemländer. Skyddas svenskarna enligt lag som folkgrupp i SaudiArabien tex ? Jag bara undrar. Andra minoriteter som homofiler , mordbrännare , pedofiler och nekrofiler ska inte alls skyddas ! De skall Förhindras att utföra sina vidriga , kriminella och skändliga gärningar. De enda som skall skyddas är Svenska handikappade , må de vara att de är skadade från födseln eller genom olyckor. Detta är det enda förnuftiga. Finns det inget parti i Sverige , Weine , som stöder dina krav och driver dina åsikter ??.

z999 sa...

Applåder till Bo Nylen! Självklart borde svenskar skyddas i första hand av svensk lagstiftning. Utländska gästarbetare (bland annat svenskar) skyddas inte av några speciallagar i Saudi Arabien och jag har aldrig hört att dom har tyckt att det har varit något problem. Men då talar vi om förnuftiga människor, inte knäppgökar som känner sig kränkta av svenska flaggan, adventsljus och nordiska gamla religiösa symboler.

Varjager sa...

Jag önskar att mer folk ville göra sin röst hörd. i Dag är det bara flyktingkramare och massinvandringen apostlar som kommer till tals.Använd nätet medborgare. Mer folk än ni tror tycker som ni. Låt eran röst bli hörd. Det är dags att förklara för de styrande att vara Svensk innebär at man är stolt och arbetsam.Inte bidragstagande mussla.

Anonym sa...

Z999: "inte knäppgökar som känner sig kränkta..." finns nog inte så många invandrare som känner sig kränkta av dessa anledningar utan de sköter våra företrädare mao de folkvalda som styr detta land mot undergång. Tror personligen många invandrare skrattar och tar sig för pannan åt många av dessa speciallagar och regler "vi" finner oss tvungna att komma på.

Robsten sa...

Bo Nylén fick tydligen avgå inom loppet av ett dygn. Vilka andra brott ger en sådan omedelbar respons? I andra fall mal kvarnarna väldigt långsamt, yrkes/kommunalpolitiker som misstänks för pedofili får sitta månader innan någon partistyrelse till slut beslutar om uteslutning, om de nu alls gör det.

vinterbadaren sa...

Bo Nylén: Håll till godo!

www.nd.se
www.sverigedemokraterna.se

Robert Boström sa...

Lagen ska vara lika för alla...eller? Bra skrivet, kan inte annat än hålla med.

Jimmy Windeskog sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Erik, Sthlm sa...

Håller med om likhet inför lagen.
Tycker egentligen att de gamla allmängiltiga lagarna om förtal, hot och ärekränkning räckte för att skydda folk förutsatt att de tillämpas.

Om särskilt skydd ändå ska ges till vissa kategorier, borde politisk åsikt vara en sådan kategori. Om det är tillåtet att hetsa mot folk som hyser viss politisk åsikt så är ju det ett angrepp på demokratins funktion. (Politisk och religiös bekännelse kan ju f.ö. ses som paralleller.)

Och politisk åsikt är inget som man enkelt kan välja att ändra. Jag kan inte bara bestämma mig för att nu tycker jag att t.ex. marxism eller nattväktarstat är bra.

På ett sätt är det faktiskt /värre/ att förfölja en människa på grund av hennes åsikter. Blir hon förföljd på grund av hudfärg kan hon inte ändra den utan kämpar troligen emot det orättfärdiga. Åsikter kan lättare undertryckas, tvingas till tystnad eller slutligen hjärntvättas bort. Detta försvagar motståndet och låter det orättfärdiga undslippa det motstånd det förtjänar. Och det utbyte av olika idéer som är en förutsättning för att finna de bästa lösningarna för ett samhälles framtid blir utarmat.

(F.ö. bör väl anonymous' innehållslösa personangrepp städas bort?)

Max Hobstig sa...

Weine.
Du skriver som avslutning:
”Gör detta att unga människor får mer eller mindre respekt för demokrati och rättsstat?”

Jag tycker att du kommer rätt nära pudelns kärna med den korta meningen. Jag har själv varit inblandad i en ”affär” som inte borde ha slutat som den gjorde. Vissa offer skyddas inte av lagen, regler och rutiner. Det märkligaste är ändå att vi blir förvånade över resultatet.
Läs själv