21 augusti, 2006

Metro och demokratin

Metro gör en insats för att öka valdeltagandet, aviserar man i dagens upplaga. Behjärtansvärt för all del. De verkar tro att orsaken till det låga valdeltagandet beror på okunskap om hur demokratin fungerar och ger sig därför i kast med att förklara proceduren för de man anser mindre vetande.

Låt oss titta på några av de påståenden Metro gör i dagens upplaga.

"Varje röst är värd lika mycket"


Stämmer inte alls. Till att börja med ogiltigförklarar 4%-spärren en stor mängd röster genom sin blotta existens. Tillsättningen av riksdagsplatser sker helt utan hänsyn till dessa röster. De blankröstade platserna delas dessutom ut till de partier större än eller lika med 4 %.

"Alla har samma chans att påverka på valdagen"

Detta stämmer knappast då hela valrörelsen och även mellanvalsperioderna domineras av de partier som godkänns av massmedia och myndigheter. Yrkesförbud för oppositionella, nekande av publicering av debattartiklar för oppositionspartier och andra mindre charmiga inslag fortgår med Metros goda minne. Resultatet på valdagen präglas i högsta grad av det grumliga förarbetet som gjorts fram tills valdagen av de med makt att påverka.

Mindre skillnader - mindre valmöjlighet
Orsaken till det minskande valdeltagandet anges av docent Henrik Oscarsson vara den att partiernas skillnader blir allt mindre. Är det så konstigt när massmedia likriktar åsikterna i samhället och bestämmer vilka åsikter som inte lämpar sig för val?

Metro verkar inte ha så stor koll hur en modern demokrati borde fungera.

Lystring, Metro! Bakläxa, Metro!

2 kommentarer:

Front De Beuef sa...

Metro har som mål att syfte att förinta vårt folk. Håll detta i minne , Weine , när du försöker att föra en dialog med dessa kräk.

Erik, Sthlm sa...

Viktig poäng, bra formulerad:

"partiernas skillnader blir allt mindre. Är det så konstigt när massmedia likriktar åsikterna i samhället och bestämmer vilka åsikter som inte lämpar sig för val?"

Ett argument värt att lägga på minnet.