13 oktober, 2006

Massmedias viktigaste hemlösa

I den privatägda gratisblaskan City Göteborg gjordes för en tid sedan en artikelserie. Denna gång var det de hemlösa som skulle uppmärksammas - skulle man kunna tro. Men det är inte dessa City Göteborgs artikelserie "De nya hemlösa" handlar om. Nej, istället handlar första artikeln om Shahrzad Rahimis kompis Aichas hundratals bostadsansökningar och den sista artikeln om stackars Hernando Zea som efter att ha skilt sig har varit tvungen att bo hos tio kompisar på ett år pga. bostadsbristen.

”Hernando bor på en madrass” skriker den feta rubriken på City Göteborgs framsida (27/9-06). Kan ge mig den på att Hernando i förra veckan snubblade och vrickade stortån också. ”Invandrare får dålig vård” kunde rubriken vara på den sällsyntheten.

Så svenskar som går isär från sina partners, och svenskar som söker oändligt antal lägenheter i bostadsbristens förlovade land verkar vara ett unikum i massmedias värld.

Men det är inte utan att läsarna gör motstånd mot tidningens vinklade artiklar. Signaturen Nyhetsbevakare skriver följande i blaskan: ”Så fort en invandrare drabbas av något så handlar det om rasism. Om samma problem skulle uppstå med en svensk så hörs inte ett ljud om detta.”

Visst har du rätt i detta, Nyhetsbevakare. 91 % av de hemlösa är svenskar eller andra nordbor, men detta uppmärksammar inte massmedia med snyftartiklar och indignationsjournalistik. Alla människors lika värde.

En annan läsare, Therese, skriver: ”Jag som är svensk och har ett svenskt efternamn, vad ska jag skylla på när jag inte får lägenhet? Vem ska jag anmäla?”

Summa summarum så har City Göteborg gjort en artikelserie om var elfte hemlös. Starkt lobbat. Jag har vid ett flertal tillfällen tidigare berört Det Nya Sveriges stora antal (18 000) hemlösa. Ofattbara 91 % av dessa är svenskar eller andra nordbor. Minns den siffran. Den kan inte trollas bort, trots massmedias försök i sin pappersverklighet.

”Det Nya Sverige”, ”De Nya Svenskarna”, ”De Nya Hemlösa” - märks släktdraget?

4 kommentarer:

Den Store Satan , To Mega Therion , Det stora vildjuret sa...

Sverige är ju främlingarnas land nu. Inse det.

Anonym sa...

Jag säger bara: den förbannade svenskfientliga bonniermedian!

Anonym sa...

Vad rubriken borde heta är: Hernando Zea, usel far och lögnare! Han ljuger sönder sig i tidingen om att hans son Daniel & om hans Föredetta och hans boende! han bryr sig inte ett skit om varken sin son eller sin situation för att han inte har ngt att oroa sig över. Han HAR INTE bott hos sina vänner. OCH hans föredetta HAR INTE kastat ut honom som det står i inslaget.. allt är en STOR FET LÖGN !

Anonym sa...

Jag blev så chockad av att läsa en så stor lögn. Som han berättade själv till mig sa han att han separerade från sin fru i sommaren 2006 och så vitt jag vet har en lägenhet som han hyr av en gemensam vän sens Augusti 2006 en månad innan rubriken. Som jag hörde många säga att han hoppades att detta lögn skulle hjälpa honom att få en lägenhet. Jag tycker att han bör skämmas av att komma med en så stor lögn och smutsa ner hela hans familj framför allt hans son. så vitt vi känner honom har han alltid varit inblandad med skumma grejer. Jag tycker att det är synd att tidningen ger plats med en lögn rubrik när det finns verkligen människor som verkligen behöver det.