22 april, 2007

Det är viktigt med valfrihet - även om det kostar värnlösa livet

UPPDATERAD
Något har stört mig sedan jag hörde Mona Sahlin argumentera för gällande abortlagstiftning i sin debatt mot Jimmie Åkesson, SD. Sahlin menade att den nuvarande abortlagstiftning inte ska ändras eftersom "vi slitit så för denna".

Vad är det som klingar så falskt i detta? Kan det vara Sahlins åsikt att kvinnan ska ha total kontroll över livet hon bär i magen? Finns det inte ett moraliskt ansvar och en plikt inför kollektivet? Livet hon bär i magen är just det - ett liv. Då är frågan: vem har rätt att bestämma över liv och död?


Av abortdebatten i allmänhet kan man också få bilden att abortförespråkare anser att livet i magen inte är ett liv förrän "det" klarar att leva utanför mammans mage. Det är en intressant synpunkt för det innebär att ett barn anses förtjäna leva ena dagen, men möjligtvis inte dagen innan.


Att förvränga argument är mångas taktik för att vinna en debatt. Inför invandraramnestin gjordes detta då alla som var för amnestin kallade det för "flyktingamnesti" vilket i sig betyder att de som denna amnesti är avsedd för anses vara flyktingar trots att de inte var det. På samma vis är det i abortdebatten. Det heter att kvinnan "har rätt till sin kropp". Återigen lämnar man det liv hon bär i magen utanför. Som om det handlar om a-kassebelopp eller något annat dött ting. Vart tog barnet vägen i det resonemanget?


Även om jag personligen önskade att aborter inte behövdes inser jag att det finns legitima skäl för abort. Detta gäller t ex om barnet kommit till genom våldtäkt eller incest, eller om barnet bär en allvarligt livshotande och/eller ärftlig sjukdom eller om kvinnans liv hotas av förlossningen. Det jag vänder mig emot är när abort används som preventivmedel eller väljs av bekvämlighetsskäl.Generellt, med undantagen ovan medräknade, finns det ingen kvinna i världen som har rätt att ta ett barns liv. Att så ändå sker görs genom att man helt enkelt inte kallar livet i den gravida kvinnans mage för "barn". Barnet är ett "det" om det ska aborteras, ungefär som en tumör på levern. Dagens abortlagstiftning är en skam för alla män och kvinnor - men något mycker mer ödesdigert för de barn som drabbas av den.

4 kommentarer:

Marthin sa...

För de som inte inser hur ett foster ser ut vid 22veckor, kika in på http://www.abortnej.se. Även, kika på filmen som visar hur en abort går till - och hur det ser ut. Ingen med moral kan försvara dessa mord.

Vidare. Min systers äldsta dotter föddes 3 månader för tidigt, dvs vid 24veckor. Hon är idag 5år, och livet är bara härligt.

Anonym sa...

Nu förvånar du mej Wiene. Så mycket åsikter har stämt överens mellan oss två utom just denna. Jag är för fri abort utan restriktioner. Liksom att jag är för att folk ska ha rätten att ta livet av sej (vilket är sorgligt men dom har banne mej rätten om dom nu vill detta) är jag för rätten att en kvinna själv ska få bestämma om deras barn som kanske kommit till av misstag, ska sättas i världen eller ej. Är det inte bättre att det barn som sätts i världen är välkomnat av modern. Och att visa äckliga bilder på döda foster tycker jag kanske kan fungera för å skrämma mödrar som är gravida genom misstag kanske våldtäkt? Fungera så till den grad att dom blir än mer nerv-vrak och mår dåligt. Tyvärr kan jag inte formulera mej äns i närheten av dej wiene så jag tänker inte ens försöka. Men som sagt var förvånade du mej här där våra vägar skilljs.

// Foffe, Näsåker

Weine Berg sa...

Foffe: jag är inte så säker på att våra åsikter om abort skiljer sig så mycket som det kan framstå. Eventuellt får jag ta och förtydliga min artikel. Jag är inte emot abort. Det finns legitima skäl till abort såsom våldtäkt, incest, allvarliga livshotande och/eller ärftliga sjukdomar och handikapp osv. Det jag vänder mig emot är den likgiltighet mot barnet och att abort numera används som ett preventivmedel.

Anonym sa...

Foffe: Fast vill folk ta livet av sig är det väl inte mycket som hindrar dem? Det må rubriceras som en olaglighet men vad ska man göra när offret/förövaren hänger där i sin hemmabygga snara?
Däremot är jag för dödshjälp av gamla, trötta och obotligt sjuka människor, om de nu bedöms av läkare att inte ha en tillstymmelse till ett värdigt liv. Angående abortfrågan så håller jag med Weine här, att folk skiter i att ta sitt ansvar och använder abort som ett slags preventivmedel är bara sjukt, jag förstår dock deras tankegångar men ser att detta bara är ytterligare ett tecken på den katastrofala nya mentaliteten där lathet och likgiltighet regerar.