20 april, 2007

Sahlin förlorade debatten mot Åkesson

Torsdags kväll var historisk eftersom partiledare från s och sd ställdes mot varandra för första gången. Mona Sahlin, för sossarna, mötte sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en het debatt.

Medan Sahlin använde sig av känsloargument framförde Åkesson mestadels moraliska och ekonomiska argument. Sahlin tycktes också mena att socialdemokraternas immigrationspolitik är solidarisk eftersom de själva hävdar att den är just solidarisk, trots att Åkesson kunde påvisa med sunt förnuft att den i själva verket är osolidarisk genom att hänvisa till två kalla fakta. Det ena är naturligtvis att av de som kommer till Sverige och får uppehållstillstånd är färre än 5 % flyktingar enligt FN:s definitioner. Det andra är att samma summa pengar kan hjälpa oerhört många fler flyktingar i katastrofzonens närområde än det lilla antal det hjälper i Sverige, med allt vad möbelbidrag och sådant dessa pengar kallas.

Åkesson var offensiv och tydlig och vann debatten på poäng. Sahlin hade i flera fall bara grundlösa motargument. När Åkesson påvisade att de inte finns någon diskriminering i anställningsförfarandet, vilket han angav källor till, var Sahlins försvar att det visst finns diskriminering. Naturligtvis kunde hon inte hänvisa till någon källa till stöd för sitt argument.

Åkesson ställde svåra frågor till Sahlin och backade inte en millimeter. Till skillnad från många andra av hans partiföreträdare såg han till att inte hamna i försvarsposition i vilket han hela tiden skulle ha varit tvungen att freda sig och partiet och försöka bevisa att de minsann inte alls är rasister.

Men givetvis fanns det svagheter i Åkessons argumentation. Jag tror inte det är av solidariska skäl man vill hjälpa flyktingar på plats och jag har svårt att förstå hur en premiärdebatt helt kan undvika ideologiska grunder till de ställningstaganden som görs i debatten.

Betänkligheter befann sig även efter debatten då Åkesson fick frågan om vem som ska ha jobbet av Muhammed och Kalle, varvid Åkesson svarar att ”kompetens ska alltid komma i första hand”. Vad menar han med detta? Ska inte svenska jobb gå till svenskar? Men denna inställning står dock helt i samklang med det nya invandringspolitiska handlingsprogrammet som säger att ”Partiet tar avstånd från…läror där det etniska ursprunget räknas som det enda eller avgörande kriteriet för nationstillhörighet.”

Men totalbetyget i den delade ambitionen att rädda Sverige får Åkesson MVG i betyg för taktisk seger i torsdagens debatt.Länk: Debatten

8 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen en trevlig blogg! Precis i min smak.

Gustafsson i Säffle

Robsten sa...

Av mig får Åkesson i alla fall VG, han gjorde väl en del missar trots allt. Sahlin varsvagare än vad i alla fall jag hade väntat mig, hon körde ju samma spår som tidigare vilket innebar att Åkesson redan hade färdiga svar på dessa frågor.

Jimmy S. Windeskog sa...

Mitt betyg blir nog också VG, för så jävla bra var inte Åkesson.

Anonym sa...

Någon som lade märke till den fina notisen i gårdagens GP bredvid artikeln om debatten?

Mona vill att länderna ska samarbeta med terrorstämplade Hamas. Men att ens debattera mot Sd är tydligen obehagligt, usch, sån människosyn...

"Omvärlden bör samarbeta "fullt ut" med den palestinska regeringen - även med ministrar från terrorstämplade Hamas. Det anser socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin."

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=340570


/A

Anonym sa...

Med tanke på den milsvida skillnad i erfarenhet av denna situation som en livesänd debatt måste innebära så anser jag Åkessons insats vara mycket god. Tänk er bara hans kapacitet efter lite mer träning. Övning ger färdighet.
Undrar fortfarande om Sahlin var nervös,dåligt förberedd eller helt enkelt underskattade Åkesson/överskattade sig själv... Frågan som inte ställdes på någon tidnings nätupplaga var : "Vem vann debatten?" undrar varför???:)
/HenrikP

Pelle sa...

Jimmie vann men jag håller med Jimmy och robsten om betyget VG.
Då Måna sa att hon "älskade Sverige" borde Jimmie givetvis ha slängt hennes uttalande om vår kulturlöshet rakt i ansiktet på henne, det var som att missa en straff i finalen i fotbolls-VM.

Micke sa...

Iofs är det nya programförslaget inte antaget.

Weine Berg sa...

Nej det är sant. Jag borde ha skrivit att det är ett förslag.