05 maj, 2007

Pampfasoner i SD:s partitopp

Nyligen tiggde Sverigedemokraterna (SD) om medlemmars och sympatisörers hundralappar för att kunna genomföra sitt Riksårsmöte i Danmark. Pengarna skulle gå till de mest långväga ombuden för att underlätta deras resekostnader. Inget konstigt i detta. Men åtgärden tycks ha varit helt onödigt eftersom partiet verkar ha gott om pengar. Det tyder de excesser som partisekreterare Björn Söder och partiledare Jimmie Åkesson unnar sig i skrivande stund.

Dessa herrar har nämligen lyckats få partiet att bekosta ett varsitt frikort (Årskort Silver Plus) på SJ i första klass. Nu handlar inte detta om några småsummor. Årskort Silver Plus kostar - håll i er – femtiofemtusen kronor (55 000 SEK) per person. Två sådana kort blir alltså 110 000 kronor.

Detta motsvarar medlemsavgiften från 550 personer. Eller om man räknar om det i frivilliga bidrag måste en person, som skänker 200 kronor i månaden år in och år ut, bidra i 45 år (!) för att kunna bekosta de båda korten. Och herr Söder och herr Åkesson måste tillsammans resa med SJ för mer än 2100 kronor i veckan under året å partiets vägnar för att korten ska löna sig. Men då ingår ju internetuppkoppling och kaffe. Grattis.

För att formulera sig något anglofilt: Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att dylika pampfasoner inte kan rymmas i ett ideellt kämpande parti.

Jag förvånas över sverigedemokraternas medlemmars tålamod. I synnerhet som inga kostnader eller specifikationer nämndes på det partistyrelsemöte som fattade beslutet om 110 000-kronorsresorna. Jag tyckte det var magstarkt när Björn Söder för några år sedan begärde, och fick, 20 000 kronor av partiet för att köpa en ny dator till sig själv.

Låt oss avvakta hur tålamodet tryter på sverigedemokraternas riksårsmöte den 18-20 maj.

Årskort Silver Plus

25 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa Herr Weine Berg,

Först vill jag passa på att tacka dig för dina artiklar som har sådan energi.
Det är mycket bra att du tar fram fakta och frågeställer, som du också gjör i denna artikel. Nu är det ju så att herrarna Åkesson och Söder för partiet fyller funktioner som innebär mycket resande. Som medlem i SD har jag fullt förtroende för att Styrelsen har avvägd de ekonomiska för- och nackdelar i sitt beslut om årskort för dessa resenärer. Du kanske kan hålla med mig om att det inte verkar rimligt att dessa två herrar ska stå för sådana reskostnader själva iallafall. Beslut om beviljande av ekonomisk stöd till en bärbar dator för en partisekreteraren som är mycket på resande fot vill jag nog inte heller kalla skandalöst orimligt.

Med vänliga hälsningar
Intresserad läsare och medlem i SD

Weine Berg sa...

Anonym: Om partiet har råd ska det hjälpa sina företrädare med omkostnader, självfallet. 55 000:- per skalle är väl ändå att ta i en hel del, eller hur? Silverkortet kostar 35 000:- exempelvis. Och om du läste min text noggrannt såg du också raden "I synnerhet som inga kostnader eller specifikationer nämndes på det partistyrelsemöte som fattade beslutet om 110 000-kronorsresorna."

Styrelsen fattade alltså inte beslut om dessa enorma summor eftersom de inte fick summorna preciserade för sig. Vad gäller datorn ska den självfallet tillhöra partiet, i den mån Söder inte använder den längre.

Erik, Sthlm sa...

Jag vet inte hur de resonerat, men skillnaden mellan Silver och Silver Plus verkar vara att Silver bara gäller 2:a klass.

Kanske är det lättare att använda restiden effektivt (ta igen förlorad sömn, skriva tal, formulera inlägg, planera och organisera) i en ostörd kupé än i en andraklassvagn med barnfamiljer, stojande skolklasser o.s.v.?

Weine Berg sa...

Erik, Sthlm: Jag åker ofta tåg. Alltid andra klass. Det är sällan det är med skrikiga barnfamiljer och stökiga skolklasser.

Om man ser till det hela så är skillnaden för de två korten (Silver kontra Silver Plus)för två personer lika med 40 000:-. Men då slipper de ju åka andra klass.

Värt att nämna är att man gjorde om SD-Bulletinen, efter att jag slutat, från en medlemstidning till ett kopierat A4-ark. Man ville spara 50 000:- per år på detta sätt. Det är ju inte ens ETT Silver Plus. ;- P

Men visst, är medlemmarna nöjda med detta så är det väl godkänt för de flesta. Om partiet misslyckas kommer dock domen att bli hård, är jag rädd för.

Morgoth sa...

Ja, jag har börjat ledsna alltmer på Sverigedemokraterna och något sånt här förbättrar knappast det.
Varför ska dem ha svindyra resor när det finns betydligt billigare kort? De beter sig som riksdagsledamöter och cmr:are.

Anonym sa...

Det skulle nog bli betydligt dyrare och betala varje biljett var för sig så mycket som de reser. Läskigt många resdagar per år måste de ha. Lägg därtill att årskorten ökar flexibiliteten. Och om man tillbringar så mycket av sin arbetstid på resande fot tycker jag det är befogat med första klass så att det finns bättre möjligheter att arbeta under resans gång. Jag tror man beslutade om att uppgradera kortet pga just dålig arbetsmiljö (störande barnfamiljer mitt i telefonintervjuer mm) samt att det ingår internet (som är dyrt på sj).

Anonym sa...

Helt rätt anonym.

Dessutom minskar risken för "störande element" (Barnfamiljer med skrikande småbarn, vänsterextremister etc) betydligt om man åker 1:a klass.

Vidare så har man gratis internetuppkoppling i 1:a klass samt gratis fika och frukt, så nog jobbar man effektivare där än i skränig 2:klass-miljö.

Jag vet detta av egen erfarenhet; Senast i dag fick jag sitta på ett fullsmäckat regionaltåg, sedan på ett fullsmäckat X2000 dito. Stojiga ungar och raglande personer (på våg till och från bistrovagnen) överallt.

I 1:a-klass vagnen var det dock tyst.
Människor satt med sina lap-tops och arbetade eller läste någon av gratistidningarna /Aftonlögnen och/eller Sexpressen som tillhandahålls...

// DDR2

Anonym sa...

Jag håller med om att det är skäligt med dessa årskort. Däremot kan man fråga sig hur många tabbar Mattias Karlsson ska få göra innan han kickas från partistyrelsen. Annars kickas folk till höger och vänster, dock inte från "rätt" krets i partiet.

Anonym sa...

Som gammal SJ-gubbe (resesäljare) kan jag ge Weine visst stöd i att det kan vara överflödigt att köpa Årskort. Jag vet nu inte hur mycket man reser men man kanske har jämförelsematerial i form av sparade resedokument sedan föregående år? Det är dock inte alltid billigast för en kund som reser mycket att ha Årskort, särskilt inte nu när Just Nu-biljetter även finns i 1:a klass. Partiet har väl skaffat avtal med SJ och faktureras så på den punkten att undvika krångel för partikassören kan inte Årskort motiveras, däremot är de fria ombokningsmöjligheterna mycket värt. Nu får de se till att åka varje dag så att de överträffar SSU-ombudsmännen. ;-) Jag tror de klarar den utmaningen.
GÖTEBORG NÄSTA - Slutstation för tåget!
///Daniel

Anonym sa...

Men det var ju en jävla tur att de var så ödemjuka så att de inte köpte ett eget plan också.

Frågan är hur många andra som också har samma kort. Mattias Karlsson och Richard Jomshof måste ha det, Jonas Åkerlund och Martin Kinnunen tippar jag har det.

Tänk, det är hela SDs partistöd bara på tågkort för att människor, som inte reser så mycket heller, med stora egon skall få känna sig viktiga.

Och samtidigt ber man pensionärer och stundenter opm bidrag - FY FAN!!!

Weine Berg sa...

Nej vi får hålla oss till fakta. Jag har fått bekräftat att Söder och Åkesson har ett varsitt Silver Plus. Åkerlund åker aldrig tåg så han kan knappast ha någon nytta av kortet.

Jag kan förstå om Åkesson har ett kort, även om jag inte förstår varför de inte valde det billigaste, men Söder? Varför har partisekreteraren kort men inte hela presidiet?

Anonym sa...

Anonym... jag tror inte du fattar vad det kostar att åka tåg.

Helg söndag Uppsala - Gävle 299:- enkel resa i 2:a klass X2000.

Vad tror du att 1:a klassbiljetten kostar?

Anonym sa...

Tur att de inte finns fattigpensionärer i Sverige som behöver pengarna bättre. Fortsätt slå mot korruptionen!

Adulruna sa...

Jag tycker otvivelaktigen att Åkesson har full rätt till kortet. Behöver man boka med kort varsel på vissa tider (det går inte alltid att planera efter när biljetter är billigast), så blir det snabbt dyrt och jag betvivlar inte en sekund på att kortet lönar sig.
Att ha tillgång till internet på tåget när man reser så mycket och är partiledare ser jag som självklart. Även att få sitta ostört, så att man kan jobba. Åker inte tåg så ofta, men erfarenheterna har varieterat, ibland har det varit mycket störande omgivning med tjo och spring, ibland har det varit ganska lugnt.
Med tanke på att Åkesson som anställd av partiet levat på 12 papp i månaden (innan skatt), så tycker jag att det är sjukt orättvist att hålla på och komma med ord som "pampfasoner". De riktiga "pamparna" inom de etablerade partierna åker taxi för oerhörda summor för att de är för bekväma att åka tunnelbana och buss och Schyman skickade ju en väska i taxi en gång för liknande summa ett årskort kostar.

Om Söder är betjänt av samma kort kan jag inte uttala mig om, men jag utgår från att partiets revision håller koll på sådant och litar mer på den än skvaller på internet.

Anonym sa...

Landet där man har bättre ordning på andras plånböcker än sin egna.

Anonym sa...

". Däremot kan man fråga sig hur många tabbar Mattias Karlsson ska få göra innan han kickas från partistyrelsen."

Du vet väl att Jimmie Åkesson är ihop med Mattias Karlssons syster?

Så räkna inte med att Mattias försvinner innan det tar slut!

Weine Berg sa...

DDR2: "så nog jobbar man effektivare där än i skränig 2:klass-miljö" Ja det är väl ingen som motsagt detta? Jag tror du missar poängen i det hela.

Pampfasoner måste stämmas i bäcken innan det slagit rot ordentligt. Detta är upp till medlemmarna. Jag bara pekar på ett potentiellt problem.

Själv åker jag alltid andra klass och det är sällan det är skränigt. Jag läser mina böcker i lugn och ro och tappar sällan koncentrationen på grund av de andra åkande.

Weine Berg sa...

Adulruna: Om man nu vill klämma åt de "riktiga" pamparna i andra partier som du säger, ligger det inte då i ditt intresse att SD: s fåtal kronor används på ett sätt som gynnar hela partiet - inte bara två lyxresenärer? Man kan göra oerhört mycket med 110 000:- på ett år, annat än att undvika barnfamiljer.

Anonym sa...

Jag har alltid tyckt din "Rakryggad" har varit bra ,men nu börjar det likna nivå noll.

Hoppas du kan ta detta som en svensk man, och ge järnet för vårt land.

Weine Berg sa...

Anonym (varför är så många anonyma?): Ja, visst måste man kunna ta kritik - och det gäller även mig. Jag uppskattar att du säger vad du tycker, och jag kommer att fortsätta säga vad jag tycker på min blogg.

Ingen står över all kritik och det gäller mig, dig, Söder och alla andra. Genom kritik förbättras vi. Utan kritik stagnerar vi.

Marthin sa...

- Pappa, varför gjorde du inget?

- [sätt in valfri stjälpande kommentar] på ett tågkort.

Thoralf A sa...

Nu har jag läst alla kommentarer om dessa årskort hos SJ.

Vad vill vi att vår partiledare och partisekreterare skall göra?

Sitta i Sölvesborg eller i Helsingborg och rulla tummarna!

Nej, nu när vi fått lite partistöd att tala om vill vi väl ha företrädare som deltar på så många ställen som möjligt för att få uppmärksamhet i media och kunna stimulera andra medlemmar i sitt arbete. Detta innebär resor i stora mängder och då skall det också kunna göras på ett bra och effektivt sätt.

Jag har fullt förtroende för detta beslut och tror att det kommer betala sig i utökat väljarstöd, vilket är det absolut viktigaste.

Att börja med en diskussion om dessa kostnader på dessa grunder Weine tycker jag är småaktigt.
Glöm inte att partiet vuxit och inte går att jämföra med vad det var innan valet 2006.
Avundssjuka är något av de sämsta egenskaper vi svenskar har och den skall vi undvika i vårt parti.

Weine Berg sa...

Thoralf: Angående frasen "vårt parti". SD har inte varit mitt parti sedan februari 2006. Jag granskar naturligtvis alla partier på samma grunder. SD vill betraktas som ett parti bland andra och då får man nog finna sig i att bli kritiserad som ett sådant.

Weine Berg sa...

Om det nu är så självklart med dessa kort, varför meddelar man inte detta på sin hemsida och bifogar ett påpekande att partiarbetet i och med inköpet effektiviserats? Vad är man rädda för?

Super SD sa...

Jimme Åkesson är värt varenda öre årskortet kostar. Att partisekreteraren (oavsett vem) får samma känns kanske lite mer tveksamt.
SD-medlem