21 juni, 2007

Rakryggadläsare konfronterar Aftonbladet

En Rakryggadläsare har kontaktat bloggen för att informera om sina försök att få ett anständigt svar från Aftonbladetjournalisterna Mikael Stengård och Sanna Vidlund som i sin artikel Tjejligan i tårar i rätten inte uppger att gärningsmännen var invandrare trots att andra Aftonbladetartiklar gör detta.


Rakryggad uppmanar alla som hyser minsta uns av systemkritik att lyfta pennan och kräva svar av politiker, journalister eller vad det månde vara.

Nedan publiceras Petras brev och svaret från Mikael Stengård.


Hej!

Jag läste din artikel och blev väldigt förvånad över att du inte någonstans nämnde att flickorna är invandrare. Då man läst de andra artiklarna i Aftonbladet som behandlat samma ämne har det framgått, antingen genom att det stod vilket år en av flickornas familj invandrade till Sverige eller genom att det stod beskrivet hur flickorna haft slöja på sig under rånen - men inte i din artikel. Så jag undrar varför du håller inne med den informationen?

Personligen så förväntar jag mig ärlighet från journalister, trots att jag vet att ni ofta vrider och vänder på fakta. Det gäller att som journalist skärpa till sig och inse att du inte skriver för dig själv utan snarare ska förmedla sanningen till oss läsare. Det du gör i den här artikeln är att undanhålla flickornas etnicitet, vilket leder till att läsaren får en skev uppfattning om vilka som har begått det här brottet. Ju fler sådana här artiklar du skriver med vinklade uppgifter, desto större blir den felaktiga bild vi läsare får av dagens samhälle. Många vet att det i dagens Sverige är mycket vanligare att invandrare begår brott än att etniska Svenskar gör det. Det är ren och sann fakta, vilken jag är helt säker på att du är medveten om.

Jag hoppas att du inser själv att du tar ifrån mig min rätt, som läsare, att själv få bilda mig en egen uppfattning om vad som händer idag och vart samhället är på väg. Är det invandrare som begår flest brott vill jag också att det ska framgå i dem dagliga nyheterna. Det är min rätt som medborgare att få veta vad det är som är fel i samhället så att jag antingen kan hålla mig ifrån faran eller göra något åt det.

Hoppas du skriver mer sanningsenliga och mindre vinklade artiklar i framtiden så att man, efter att ha läst din artikel, slipper leta efter artiklar som behandlar samma ämne men som är skrivna av andra journalister för att få veta sanningen.

Hälsningar

/Petra

------------------------------------------------

Hej Petra!

Tack för dina synpunkter. Enligt min mening skulle inte flickornas etnicitet ha tillfört någon relevant information till artikeln. Flickorna är svenska medborgare och det fanns ingen anledning till att reda ut om de var födda i Sverige eller om de har flyttat hit.

Mvh
Mikael Stengård

3 kommentarer:

Anonym sa...

Petra fick iallafall svar, det har aldrig jag fått...

Anonym sa...

Journalisten skulle kanske fundera på att föra fram all tillgänglig fakta och sedan låta läsaren bedöma vad som är intressant.
Som läsare undrar man kanske på hur förhållandet är med förövarnas och offrens etnicitet.

Weine Berg sa...

Ja, vi behöver verkligen ingen extramamma - vi är ju vuxna för jösse namn!