19 juni, 2007

Svar från Eliza Roszkowska Öberg (m)

eliza.roszkowska.oberg@riksdagen.se

Hej och tack för ditt brev.


Jag märker att frågan om invandring engagerar dig och att du lägger ner mycket tid på att formulera argument för att övertyga. Det har jag respekt för, även om jag i det här svaret till dig kommer ge några anledningar till varför jag har en annan uppfattning i sakfrågan.


Invandringen till Sverige är inte utan problem. Kombinerat med en politik som inte gör det särskilt lönsamt att arbeta jämfört med att ta emot bidrag blir situationen för många invandrade (och skattebetalare) inte särskilt bra. Jag anser dock inte att det har med invandringen som sådan att göra.


Arbetslösheten är för hög även för svenskar. Därför driver vi kraftfullt frågan om att få fler människor i arbete genom att göra det mer lönsamt att arbeta. Vi höjer kraven på att söka jobb så att man måste söka oftare och även acceptera jobb som ligger utanför ens yrke eller hemort.


Din invändning mot att låta högutbildad arbetskraft från tredje världen flytta till Sverige för att arbeta kan jag inte hålla med om. Solidaritet bör vi ha med de enskilda individerna, inte främst med nationerna. Att säga till en läkare eller ingenjör som får gå arbetslös eller jobba för svältlöner i ett fattigt eller krigshärjat land att han eller hon måste stanna där av solidaritetsskäl håller inte.


På ett område har du en poäng, och det är att man bör arbeta så effektivt som möjligt med att ta hand om flyktingar vid krig och andra större oroligheter. Då kan det vara rationellt att försöka ta hand om de drabbade så nära den plats där de från början befann sig och samtidigt bidra till att fred uppnås så snart som möjligt.


Att skicka tillbaks invandrade svenskar är inte en modell jag tror på. Då är det bättre att dels förbättra arbetsmarknadens funktion men också att samarbeta med EU-länder för att inte enskilda länder ska behöva ta emot fler flyktingar än vad de klarar av.


Med vänliga hälsningar,

Eliza Roszkowska Öberg

Riksdagsledamot (m)

-------------------------------------------------

Hejsan Eliza,

Tack för ditt uppriktiga och konstruktiva svar. Ett av resultaten av mitt öppna brev är uppfattning att 342 riksdagsledamöter inte har ens förmågan att formulera ett mäjl, än mindre sammanställa svar på frågorna.

Att arbetslösheten är för hög bland svenskar borde rimligtvis ha med efterfrågan/tillgång att göra även det? Om fler konkurrerar om ett fåtal jobb blir väl arbetslösheten hyfsat hög inom alla grupper? Än så länge kan ju inte två individer ha samma heltidsjobb.

Du säger följande: ”Att säga till en läkare eller ingenjör som får gå arbetslös eller jobba för svältlöner i ett fattigt eller krigshärjat land att han eller hon måste stanna där av solidaritetsskäl håller inte.”

Men jag ser ingen motivering från dig till varför inte detta skulle vara hållbart. Hur menar du? Har inte varje individ ett ansvar gentemot det folk som skapat denne? Är det rimligt att de mer kapabla individerna skiter i de som är mer behövande? Ur vilket humanistiskt perspektiv är detta godtagbart? Väntar med spänning på ett mer utförligt svar från dig i denna fråga.

Det känns tryggt att du stöder min tanke om hjälp i närområdet och hjälp till självhjälp för de behövande folken. Det ter mig orimligt att sätta in hjälpen där den inte behövs.

Till sist betonar jag att det inte går att få samhället att fungera igen utan återvandring och repatriering. Det kan omöjligtvis finnas en politik som klarar av att integrera eller assimilera 60 000-100 000 människor per år till ett land med en ursprungsbefolkning på futtiga 7 miljoner.

Det finns ett klart samband mellan den stora immigrationen, det kulturella avståndet mellan folkgrupperna och de stora samhällsproblem som Sverige idag dras med. Det som ni politiker idag gör, är att bygga sociala bomber som med säkerhet kommer att brisera, med nuvarande utveckling. Jag hoppas verkligen att ni i riksdagen inte är så blinda och naiva och lever så långt från verkligheten utanför Danderyd, Kungsholmen, Östermalm och Lidingö att ni inte har insett detta.

Trots att du inte svarat på alla undringar jag hade, uppskattar jag ditt försök att bidra till en debatt.

Mvh,
Weine Berg
www.rakryggad.blogspot.com

3 kommentarer:

Folkomrostning Nu! sa...

Eliza ser all invandrade som "svenskar" och inser inte att de flesta muslimska invandrare ar analfabeter. Det ar dags att skriva pa namninsamlinger som kraver Folkomrostning om mass-invandringen.
http://www.namninsamling.se/
index.php?sida=2&nid=925

Spread the word!

Anonym sa...

Så var det tydligen med den solidariteten.

Frågan om solidaritet kontra andra länder är högst intressant. Personligen har jag då alltid trott att just u-landshjälpen främst har haft till syfte att bistå andra nationer, men tänk så fel man kan ha.
Här får man svart på vitt att så tydligen inte är fallet och då bör vi väl också i rimlighetens namn omedelbart upphöra med denna typ av hjälp, eller?

Kalle

Robsten sa...

Eliza säger,
"Att säga till en läkare eller ingenjör som får gå arbetslös eller jobba för svältlöner i ett fattigt eller krigshärjat land att han eller hon måste stanna där av solidaritetsskäl håller inte."

Det är precis vad det gör ju, annars blir det aldrig någon förändring för alla de miljarder människor som finns där. Det är INTE ett asylskäl att vara fattig eller arbetslös, det står utom allt tvivel, här borde du ställa henne mot väggen Weine, här gör hon faktiskt bort sig.