11 juli, 2007

Mildare straff för mördare - 1,5 mandatperioder

När man trodde att straffen för kriminella inte kunde bli mycket meningslösare och liberalare fastslår Högsta Domstolen (HD) att mördare ska dömas till högst 10 år - inte livstid. HD menar att ”livstid” enbart ska dömas de gravaste morden. 10 år - det anser jag kan vara lämpligt straff för grov misshandel, rån och liknande. Inte mord eller dråp.

För det första är livstid långtifrån ett livslångt straff, utan snarare nånstans mellan 12-20 år. Varför ens kalla det livstid? Obegripligt. För att det faktiskt ska vara livstid måste mördaren som döms vara 60-70 år gammal när han döms. Hur många av dem är det?

För det andra är 10 års fängelsestraff detsamma som 6,6 år då alla kriminella med tidsbestämda straff får en straffrabatt på en tredjedel. 6,6 år motsvarar lite drygt två mandatperioder för en riksdagsledamot. Sedan får mördaren sitt liv tillbaka igen. Offret däremot får aldrig sitt liv tillbaka. De anhöriga till offret kan möta den person, som tog en älskad ifrån dem, på gatan efter bara två mandatperioder. En mördare fri som en fågel, medan offrets kvarlevor ruttnar i vigd jord.Rakryggad: Apropå kännbara straff...

3 kommentarer:

Varjager sa...

Sverige brottslingarnas paradis.
Vilohem för mördare,hån för anhöriga.

Rune sa...

Vi har väl snart världens lägsta straff för grova brott i Sverige?
Var skall detta sluta?
Allmän anarki?

Erik, Sthlm sa...

Jag tycker det finns en poäng i att skilja på straffet för ett enskilt mord å ena sidan och upprepade mord (eller mord på polis) å den andra. Detta för att någon som begått ett mord inte ska tycka att han utan konsekvenser kan döda fler för att undgå att åka fast.

Men jag skulle hellre se skillnaden som livstid kontra livstids straffarbete än livtid kontra 10 (i praktiken 6,6) år.