10 juli, 2007

Utanför massmedias ramar

Här nedan följer en lista på massmediala termer och definitioner av dessa (definitioner som inte omhuldas av massmedia). Texten är hämtad ur den på nätet cirkulerande ”Liten PK-parlör”.


Fördomsfull Att utifrån tidigare observationer göra statistiska bedömningar om sannolika scenarier i nya liknande situationer
Flykting Alla icke-européer som befinner sig i Sverige.
Extremhöger Allt till höger om Socialdemokraterna.
Frihetskämpe Socialistisk gerillasoldat i Latinamerika.
Svensk Alla människor i tredje världen som någon gång funderat på att söka asyl i Sverige.
Förstamajdemonstration Den dag på året då en samlad vänster går ut på gator och torg och demonstrerar mot det samhälle de själva styrt i åttio år.
Intellektuell God och klok människa som återfinns på DN-Kultur och vars livsuppgift är att bekämpa den onda marknadsliberalismen.

Fiska i grumliga vatten Hänvisa till forskning, eller ta stöd av parti till höger om vänsterpartiet.
Utsatta grupper, svaga grupper Alla människor som inte är medelålders vita män.
Stigmatisera Att återge en händelse korrekt och sakligt om en människa ur en god skyddad grupp gjort något klandervärt.
Diskriminering När två personer eller grupper är olika bra på att utföra samma saker, vilket leder till olika utfall.
Offer för samhället Person som medvetet väljer att upprepa ett beteende som konstant försätter sig själva i bekymmersamma situationer (vanligt t ex om kriminella eller de som struntar i skolan).
Mångfaldsbejakande Medelklassperson som tycker att det är spännande med indisk mat och en frisör från Ghana.
Mångkulturår Icke folkligt förankrad festlighet till åminnelse att vi har stor invandring.
Nolltolerans Vanlig okonsekvent reaktion från person som berömmer sig själv för sin tolerans när denne stöter på meningsmotståndare.
Könsmaktsstruktur Alla etniskt svenska män hatar kvinnor och har byggt allting i samhället enbart för att förtrycka och förnedra alla kvinnor.

Politiskt medveten Person som uttrycker värderingar som på en svensk höger-vänsterskala ligger till vänster om centerpartiet. Även personer som uttalar sig principiellt positivt om homosexuella, HBT:are och utomeuropeiska invandrare kan betraktas som politiskt medvetna, förutsatt att personen ifråga inte är folkpartist.
Politisk debatt Föreställning där av etablissemanget godkända åsikter får framföras till allmänheten.

Ungdomar Täcknamn på unga vänsterhuliganer och/eller unga kriminella invandrare.
Höger Allting som man instinktivt vet är dåligt.
Tvingas stå med mössan i hand När bidragstagare får exakt samma bidrag på exakt samma sätt när högerpartierna har makten.

Klimatsmart Att uppträda som den värsta sortens hycklare. Drar ur mobilladdaren och stänger även av TV-n så att inte dioden lyser, men åker aldrig kollektivt och tar SUVen till Konsum 200 meter från hemmet för att köpa 3dl grädde.
Gängbråk Ett gäng andra generationens invandrare som misshandlar en helt oskyldig som försöker undvika provokation.
Arbetarparti Ett parti som för hundra år sedan (ungefär när bröderna Wright flög för första gången) slogs för allmän och lika rösträtt samt drägliga arbetsvillkor i arbetslivet men numera tycker att alla ska ha höga och feta bidrag istället betalade av någon annan.

Klyftor Alla är inte likadana. Alla tjänar inte lika mycket. Sådana axiom skall tydligen uppfattas som något i sig negativt.
Skrämmande utveckling Svaga (och långsökta) tecken på att saker inte kommer gå som journalisten vill i framtiden.
Högerkrafter/Främlingsfientliga krafter Benämning på organisationer och grupper i samhället som inte delar medias syn på t.ex. skattepolitik eller invandring.

"Nu riktas skarp kritik" En noga utvald och pålitlig vänstertyckare har konsulterats av media för att leverera kritik mot borgerligheten i en viss fråga.
"Nu växer kritiken" Media släpper dagen efter fram ytterligare en noga utvald och pålitlig vänstertyckare för att leverera kritik mot borgerligheten i samma fråga.
Gömd flykting Det som i andra länder än Sverige kallas illegal invandrare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nice!

Ursprungligen kommer PK-parlören från Roger Perssons blogg, som sammanställde den från en tråd i Flashbacks vilda forum.

Jag stal den (men krediterade Roger fullt ut), och la upp den på min blogg, sedan tror jag Östra Ölands fria länkade till min parlör, och snart fanns den både här och där!

Den är verkligen träffsäker.

Gustafsson i Säffle

jörgen sa...

Mitt i prick Weine!

Varjager sa...

Enkel men sann.

Anonym sa...

MVG i Synonymer!