22 september, 2007

Sydsvenskan rör till det igen - libanes blir skåning blir dansk

Libanesen Taher ”Toto” Hamade är efterlyst för ett mord som begicks i Danmark. Han har det inte lätt, Hamade. Förutom att vara jagad av polisen för att vara ett kriminellt bottenskrap, är det sin egen flickvän han misstänks ha mördat. Och nu har han dragit ner Sydsvenskan i en smärre identitetskris när men beskriver libanesen såhär:

”…den huvudmisstänkte, en 22-åring från Nordvästskåne…//… som är dansk medborgare”

Först kallade Sydsvenskan honom för skåning och nu kallar man honom för dansk. Men Hamade är född i Libanon, inte nordvästskåne. Och han blir ju inte dansk för att han har danskt medborgarskap. Som en rakryggadläsare uttryckte det: ”En räv kan aldrig bli en höna, oavsett hur länge den vistas i hönsgården”. Detta utan att det ligger en värdering i huruvida räven är mer värd än hönan eller tvärtom.

De allra flesta ”vanliga” människor skulle inte beteckna Hamade som vare sig dansk eller svensk. Så enkelt är det. Ej heller jag. Men så länge Sydsvenskan och de andra i privatmedia låtsas leva i en annan värld är det viktigt att mer verklighetsförankrade medborgare håller fast vid sanningen, för sanningen gör oss fria. Sanningen är hedervärd.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Haha.

Det är bra Weine!

När du bitit dig fast så håller du i!


Gustafsson

Anonym sa...

För att varna alla blonda och naiva svenska och nordiska flickungdomar, borde media lämna ett mer djupgående signalement på "dansken",som nu lämnat in sig själv hos polisen och därmed kanske får ett "straff" som kan ge honom friheten inom en inte allt för avlägsen framtid.

Han spelar väl på en "krigspsykos"
som alla libaneser verkar göra?

Anonym sa...

Det räcker att konstatera vilka som äger Sydsvenskan så förstår man varför de ljuger.

Anonym sa...

Jag tycker det är rimligt att den som t. ex. har ett svenskt medborgarskap i media beskrivs som "svensk". Var skulle man annars dra gränserna? Låt säga att en person med tyskt ursprung bott i Sverige i 40 år och har svenskt medborgarskap sedan 30 år tillbaks - skulle denna person då omtalas som "tysk" i media?

Jag tycker det är mera relevant att rikta kritik mot följande:

1. Varför uppger inte media signalement på den misstänkte mördaren? I ett signalement skulle det i detta fall vara relevant att nämna att den misstänkte mördaren har libanesiskt ursprung, och ett "arabiskt" utseende. Detta vore rimligt att nämna, oavsett om han är svensk, dansk eller libanesisk medborgare.

2. Varför uppger media i allmänhet inte huruvida brottslingar är svenska medborgare eller ej?

Och, naturligtvis, själva grundproblemet: Varför är det så oförskämt lätt att få svenskt medborgarskap? När ett kriminellt drägg väl beviljats medborgarskap måst vi ju betrakta honom/henne som svensk, och vi kan då aldrig bli av med personen i fråga.

Weine Berg sa...

Anonym4: Det är en mycket rimlig fråga. Ska Hamade betraktas som skåning, dansk eller libanes? Jag lutar mig på antagandet att de allra flesta svenskar skulle betrakta Hamade som mer libanes än dansk eller skåning. Jag tror Hamade själv dessutom betraktar sig som libanes mer än skåning eller dansk.

Att använda sig av medborgarskap som en nationell identifikation är dessutom ett trubbigt intstrument, som jag tidigare visat. Vad visar medborgarskapet? Jo, det visar att Ahmed, som fick sitt svenska medborgarskap igår, inte kan språket och inte har någon förankring i Sverige, är svensk, samtidigt som Olof Skötkonung inte är svensk eftersom han inte hade medborgarskap. Medborgarskap fanns inte då. Ändock betraktar svenskar i gemen Skötkonung som svensk men inte Ahmed som svensk.