02 september, 2007

Varför lektyr till interner?

Den senaste tiden har det varit mycket ståhej kring regeringens ambition att s.k. sexbrottslingar i svenska fängelser inte ska ha tillgång till porrtidningar. Det som förbryllar mig är att man överhuvudtaget tillåter interner att förse sig med sådan lyx som tidskrifter, kabel-tv och datorer. Detta borde inte ske – åtminstone inte första halvan av fängelsetiden.

Efter detta kan skötsamheten under den avsuttna tiden och den kvarvarande tiden ge tillgång till dessa lyxigheter, anser jag. Det är nog illa att vi nu dras med slapphänta permissioner, generösa frigivningsregler och lagstadgad utegång varje dag för internerna.

Fotnot. Det är min bestämda åsikt att det är fel att kalla våldtäktsmän och pedofiler för sexbrottslingar. Deras våldtäkter har lika lite med sex att göra som våldsmäns slag och sparkar har med smek och kärleksfullhet att göra. Sex är något intimt och ömsesidigt. Således finns det inte några sexbrottslingar, utan endast våldsbrottslingar och perverterade våldsbrottslingar. Den senare kategorin skiljer sig från den förstnämnda genom att de använder andra, eller fler, kroppsdelar än händer och fötter för att skada sina offer.

4 kommentarer:

Rune sa...

Mig kvittar det om internerna har det bekvämt i fängelserna. Det är inte det som är det viktiga.
Det viktiga är ju att grova brottslingar är ordentligt inlåsta under så lång tid det bara är möjligt.
Livstidsfångar skall givetvis sitta i fängelset livet ut.
Jag är mycket imponerad av USA;s rättssystem där en mördare kan få ett livstidstraff för varje mord han har begått. Tre mord ger då tre livstidsdomar. Detta garanterar ju att de aldrig någonsin kommer ut igen.

Anonym sa...

...kommer osmakligt att tänka på den där fängelse-direktören, som uttalade sig på nyheterna för ett bra tag sen. Varför fångarna fick mycket hälsosammare mat än skolbarnen i detta land: Jamen, inte ska vi väl straffa dem för hårt!

Johan Gustavsson

Johan Björnsson sa...

Bra definition Weine, att kalla sexbrottslingar (Makten relativiserar liksom ordet "sex") för perversbrottslingar istället. Att bara bunta samman sexbrottslingar med våldsbrottslingar och kalla hela bunten för "våldsbrottslingar" är inte bra, då man ändå måste kunna semantiskt skilja på saker och ting. Men perversbrottslingar eller något liknande ord är ju ett bra förslag.

Ang fångar i fängelser, så är jag av den åsikten att en person måste ha rätt till informationsfrihet, fånge eller ej. Både ut- och ingående informationsfrihet. Tänk på att det annars kan användas av Makten mot tankebrottslingar som sitter inne, och att det annars i framtiden även kan komma scenarion där nationalister systematiskt blir "ditsatta" med planterade bevis av Makten, bara för att Makten vill tysta oss (i o m att vi då med din syn inte skulle kunna förmedla oss information från omvärlden, samt ej eller kunna förmedla våra tankar till omvärlden. Det är ju för fan DDR/Sovjet/Hitlertyskland i ett nötskal)

Dock är jag beredd att göra ett undantag ang pornografi för sexbrottslingar som har behandling under fängelsetiden.

Weine Berg sa...

Johan Björnsson: Ja, det har du rätt i. Det är fel att stoppa informationsfriheten för dem. Bekostar de lektyren själva så borde det väl vara godtagbart att de får läsa vad de vill egentligen. Bortsett från säkerheten ska det inte satsas en enda krona mer på interner än vad det gör på åldringar och sjuka.