05 oktober, 2007

"Dåliga mesiga fega svenskar"

Bakom ord, fraser och uttryck finner man attityder och värderingar som talar sitt tydliga språk.

I denna artikel tittar jag närmare på hur Metro återspeglar svenskar som svarat i en undersökning om folks sexvanor. Lägg märke till skillnaden mellan en sakkunnigs tolkning och journalistens tolkning.

Pelle Ullholm (RFSU) tolkar undersökningsresultatet som följer:
"- Vi [svenskar] tycker nog att det i större utsträckning ligger på båda partner att ta sexuella initiativ".

Men i journalistens mun blir det istället såhär:
"- Svenskar är dåliga på att ta initiativ ...svenska män är mesigare..att våga fråga blir bättre med åldern..sex är viktigt för mesiga svenskar".

Bilden är tydlig. Svenska män vågar inte fråga (om sex?), och skulle vi komma till skott så är det svårt. Det beror på att vi är så mesiga. Det hela går igen och kan lätt kopplas till tidigare rasistiska skriverier om oss svenskar. Vi är kalla, tråkiga, stela och har ingen humor och ingen medkänsla. Detta är en helt accepterad form av rasism. Det finns inget sämre än en svensk i Det Nya Sverige. Eller ”gamla svenskar” som de kallar oss – de som ska bytas ut mot nya svenskar.

Just att lägga fram det som om en svensk kille skulle fråga en svensk tjej om hon vill ha sex, istället för att flirta/stöta på henne låter nästan som om han står med mössan i hand och ansöker om en intim stund. Om han vågar.

Det hela är ett av många sätt att framställa något på. Metro har gjort ett tydligt val. Men de kanske föredrar den mer muslimska attityden gentemot kvinnor än den samspelta rollen som svenska män och kvinnor har utvecklat?

Jag kan lova, att om undersökningsresultatet hade visat motsatsen hade Metro gnällt att svenska män är ojämställda, chauvinistiska, okänsliga och själviska. Det handlar om att de vill framställa människor de inte gillar i dålig dager. Fler behöver vakna upp och granska de icke-folkvalda för vad faktiskt gör. Metro suger verkligen.

Länk: Svenskar sämst på att sex-ragga

1 kommentar:

Guds Basun sa...

Måste bara få ge mitt beröm till slutledningen. Visst hade det blivit gnäll om det varit tvärt om. I Sverige gnälls det över allt.