06 oktober, 2007

Sydsvenskan ljuger – igen

Sydsvenskans oavbrutna ljugande om brottslingars sanna identitet har uppmärksammats på bloggen. Sydsvenskan har även kontaktats, men eftersom de står svarslösa gav de inga livstecken ifrån sig på de frågor som är befogade och angelägna. Det är så när medieföretagen sitter på toppen, oemottagliga för kritik - man ignorerar de med mindre makt just för att man är maktfullkomliga.

Nåväl, till saken. Kanske minns någon knivmordet i Amager i Danmark för drygt två veckor sedan? En man högg ihjäl sin f.d. flickvän på öppen gata och försökte sedan hugga ihjäl sig själv. Sydsvenskan beskrev det på följande vis:

”Dramat mellan de båda svenskarna utspelade sig på Amager i södra Köpenhamn.”

Men Sydsvenskan talar inte sanning. Ingen av dem var svenskar. Kvinnan som mördades var iranska och mördaren kan ses på bilden till denna artikel (den ena är tagen från Aftonbladet och den andra från dansk media. Svårigheter att lista ut vilken bild som kommer ifrån Aftonbladet torde inte infinna sig).

Möjligtvis kan Sydsvenskan ursäktas denna gång i någon mån eftersom polisen påstår att de båda är svenskar. Sydsvenskan borde inte ta uppgifterna okritiskt.

Mordet ifråga var sannolikt ett s.k. hedersmord. Även Aftonbladet ljuger om identiteten. Man skriver att ”24-årig svenska flydde från sitt ex – höggs ihjäl på gatan” och ”de båda svenskarna hade fram till augusti i år en kärleksrelation”.

Glädjande nog försöker inte Norrköpings Tidningar att påstå att de är svenskar, men de säger heller inte att de är invandrare. När ska medieföretagen sluta leka mamma och pappa åt oss, och låta oss själva ta ställning?

Länkar:
Sydsvenskan: Kvinna knivhöggs till döds
Aftonbladet: Han hittade gömstället
Aftonbladet: Mördade sitt ex – på gatan
Norrköpings Tidningar: Man anhållen för mord i Köpenhamn

1 kommentar:

Anonym sa...

Som sagt det räcker att kolla upp vilken folkgrupp som äger tidningen så förstår man varför de ljuger.