16 november, 2007

Hets mot vissa folkgrupper

”- Tänk om någon med utländsk härkomst, bosatt i Örebro, till exempel, skulle stå i bankomatkön på Nordea. Lappen på väggen skulle kunna misstänkliggöra den personen och väcka onödig oro” säger den lokale kommunisten Murad Artin.

Det är polisen i Örebro som hängs ut denna gång för felaktigt ordval. Polisen i Örebro försökte nämligen varna för stöldligor med utländsk bakgrund, och anmäls för detta. Det var polisens information till bankers och butikers personal som på något vis kom ut till allmänhetens kännedom. Detta ansåg Artin fel. Informationen sade att de flesta av dessa tjuvar ”varit personer av utländsk härkomst”.

"- Det här är en missaktning mot utpekade folkgrupper. Det misstänkliggör alla med utländsk bakgrund. Det här är ett gränsfall. Det bäddar för hets mot folkgrupp" säger Murad Artin.

Den utpekade polismannen Bengt-Olof Hedvall kontrar med:
"- Det finns alltid folk som retar sig på vad man gör och hur man gör det när man gör någonting. Man trampar alltid någon på tårna."

Hela saken påminner om när polisen för några år sedan kom med en rapport om handel med en specifik drog där en folkgrupp genom statistiska fakta utpekades som särskilt benägen att upprätthålla denna olagliga verksamhet. Rapporten fick dras in eftersom den kunde skapa främlingsfientlighet... Rapporten uppfyllde inte nysvenska politiska krav. Låter det inte som Sovjet och Orwells 1984? Om sanningen är för smärtsam, så förbjuder man den helt enkelt.

Om polisen skriver att ”tjuvarna i de flesta fall varit personer av utländsk härkomst” och detta stämmer. Är det fortfarande hets mot folkgrupp då? Och i så fall mot vilken folkgrupp hetsas det? Ovanstående lag är för övrigt felaktigt titulerad. Alla folkgrupper skyddas nämligen inte av denna lag. Lämpligare namn borde alltså vara ”Hets Mot Vissa Folkgrupper”. Bara utländska folkgrupper och homosexuella klassas i själva verket som folkgrupper enligt nysvensk lagstiftning.

Det är enligt lagen tillåtet att hetsa mot oss svenskar eftersom man har bestämt att svenskar inte är någon folkgrupp (!). Man har också bestämt att svenska inte är ett officiellt språk i Sverige. Ska man inte förbjuda oss att andas snart också?

Varför är det tillåtet att hetsa mot mig för min bakgrund? Är jag inte lika mycket värd som Murad Artin? Är inte alla lika inför lagen? Hets mot folkgrupp (HMF) är en pajaslag som inte förtjänar någon respekt. Den ska bort snarast möjligt!

2 kommentarer:

Erik, Sthlm sa...

Absolut! Vad nytta är ett signalement om man utelämnar vissa fakta? Ska man inte få säga om det var en man för att man pekar ut alla män?

PS. Ser ut som om bilden är uppförstorad med "nearest neighbour", "bicubic" eller "bicubic softer" ger mindre artefakter. Men det kanske var avsiktligt för effekten?

Weine Berg sa...

Nej, angående bilden så är svaret enklare än så...jag har helt enkelt länkat till en bild på nätet. Vet inte varför blogger uppförstorar så mycket fast jag valt "liten".