01 november, 2007

Jakten på den perfekta kvinnan

City Göteborg (24/10) skriver om att stressen knäcker kvinnorna. Man döper det till en ny "kvinnofälla". Fler och fler svenska kvinnor drabbas av ångest och sömnproblem, skriver man. En gymnasiekurator, som genom sin yrkesroll har god insikt, vid namn Camilla Gramme säger att problemen skapas av att kvinnorna känner att de måste vara bäst på allt. Och visst är det så.

Kvinnor av idag ska vara trådsmala, fräscha, välutbildade, heltidsjobbande, heltidsmamma, träna på gym och body jam varannan dag, engagerad i kvinnofrågan på sin fritid, välinformerade om medieföretagens version av "världsläget", arbeta aktivt för alla människors lika värde, sköta hemmet, ta för sig, vara glad och kåt fru, välrakad och slät som en barnrumpa, modemedveten, bedriva självständiga fritidsintressen, inte kompromissa men ändå klara av allt – samtidigt.

I artikeln redovisas ett flertal skrämmande fakta.

¤ Sedan 80-talet har kvinnor i åldrarna 20-24 som behandlas för depression fyrdubblats
¤ Sju av tio 15-åringar känner sig stressade
¤ Självmorden fortsätter att öka

Det är intressant att läsa City GBG:s artikel då det är företagsmedia som till stor del driver kvinnorna att pressa sig in i detta konstlade ideal. Enligt företagsmedia ska kvinnor jobba som riktiga män. De ska vara glada, nyfikna, energiska, vackra, pilskna och pålästa. Och så ska de hitta sig själv och aldrig kompromissa. Var finns självkritiken, fördärvande medier? Det är ni som driver kvinnor att försöka bli något de inte är. Sluta med era mamma-fasoner! Låt alla vara sig själva.

Inga kommentarer: