20 december, 2007

Moské i Växjö på gång

Det som man tidigare trott vara svampar som ploppar upp ur marken överallt visar sig nu vara moskéer. Ja, så kan man hårddra det om man vill. Moskéerna i Sverige blir definitivt inte färre. Nu har Växjö beslutat att sälja mark värd 2 miljoner kronor till Stiftelsen Växjö Muslimer.

Stiftelsen vill bygga en moské och en muslimsk skola på tomten. Ingen i fullmäktige hade några invändningar mot beslutet, inte heller sverigedemokraten Samuel Älgemalm, inflyttad från Iran där han hette Mohammed Ebrahim Gharachorloo. (Under sin tid i Sverigedemokraterna har han, som konvertit från islam, verkat för att förbjuda islam i Sverige. Kanske låg han hemma i snuva denna dag då tomten beslutades skulle säljas till muslimerna.)

Det kan nämnas att Sveriges andra stad, Göteborg, redan har en moské och under 2009 och 2010 blir det två till. Moskébyggen är planerade runt om i landet och tillväxten verkar inte avta. Men den som ifrågasätter detta är som bekant islamofobiska, enligt medieföretagen och Expo, dvs. man bär på en mental sjukdom eller hyser en irrationell rädsla för islam. Men vad kan vara irrationellt med att frukta islam?

Smålandsposten: Markförsäljning till moské i Växjö godkändes

10 kommentarer:

Anonym sa...

Oj! Snart har vi fler moskéer än kristna kyrkor.

Vi har massa buddhistiska tempel runt om i landet också, till exempel i Göteborg där ett nytt och jättestort byggs.

Det är lika hemskt eller?

Weine Berg sa...

Det är så sällan buddhister genomför sprängattentat, hedersmord, gruppvåldtäkter och protester mot yttrandefriheter att jag inte har reflekterat över detta.

Varjager sa...

Konstigt att dessa anonyma kommer med så meningslösa inlägg i debatten.

Fosterjordnära sa...

Själv fick jag avslag av byggnadsnämden i kommunen där jag bor ,där jag ville bygga ut 15 kvadratmeter. Vi får tillökning i familjen från 3 till 4 medlemmar i Mars ,vi bor på 55 kvadrat.
I avslaget stod bl a : den tilltänkta byggnationen inte sammanfaller med kommunens landskapsbild.....osv. I bygglovsansökan och enligt ritningen så skall utbyggnaden gå i samma stil (röd stugfasad med vita knutar)som det befintliga huset.
Månne har min hemkommun samma "landskapsbild" som GBG? Får lägga till en kupol och minaret till nästa ansökan ,men skrika främmande harranger kl 6 på morgonen tänker jag f-n inte göra!!

Fosterjordnära sa...

Rättelse ,vi blir 5 i familjen och inget annat! Pinsamt värre.
Nåväl , det var ju ett tag sedan man lämnade grundskolans trygga famn.

Tur för oss är att Weine är en mångt mycket bättre skribent och blogare än vad jag är matematiker.

Anonym sa...

Själv är jag faktiskt lite sugen på att bygga en kyrka i Iran...

Undrar vart man kan söka tillstånd någonstans.

nicklas eriksson sa...

Vad spelar det för roll att de byggar moskéer då? Har vi inte religionsfrihet i Sverige?

Weine Berg sa...

Fosterjordnära: Ja, visst är det underligt hur några ynka kvadratmeter kan vara så svåra att få, men att en moské är så självklar?

Nicklas: Ja, det spelar roll. Jag vill inte ha moskéer i Sverige - därför uttrycker jag denna åsikt. Åsikter spelar roll.

Robin Shadowes sa...

Islam är en våldsam och farlig dödskult och jag vill därför inte ha fler moskéer i Sverige. Detta är ju helt sanslöst sjukt!

Lysande sa...

Det är ju inte islam som är farlig, det är inte islam som påbjuder bombattentat och självmordsbombning! Det är de de fascistiska extrema muslimerna som är farliga, läs på lite om vad historien säger om bl.a. alqaida och usama bin laden! Det är sådana som vill modernisera islam och tolka koranen utefter hur livet ser ut idag, det är därför människor bombar o grejer. Läs på lite om ämnet innan ni yttrar er! En moskee skulle inte förvärra något fattar ni väl, det som förvärrar saken är när människor smutskastar islam, då står muslimerna bara på sig ännu mer, när dem får motstånd! Skulle inte ni göra samma sak, om männsikor började vilja få bort er o eran tro och värderingar, skulle ni inte bara stå ännu starkare upp för er sak?