26 juli, 2008

Svensk hjälte dödad av två fegisar

Natten till måndagen var två slapptaskar ute för att stjäla andras egendom, istället för att själva jobba ihop pengar och inköpa det de behöver. Den här gången var de ute efter att slanga bensin ur andras bilar. Oturligt nog kom ett par gående vid samma tillfälle. Olle och Madeleine Reiz har sin sommarstuga i närheten av platsen - färjelägret i Torhamn, några mil öster om Karlskrona.

Olle, omtyckt gymnasielärare, kunde sällan passivt se på när orätt skedde framför hans ögon. När han så fick syn på de två tjuvarna försökte han omedelbart hindra dessa. Tjuvarna hoppade snabbt in i sin bil och körde över Olle, som fick allvarliga skallskador. Madeleine var dock snabb att skriva upp registreringsnumret på bilen. På tisdagen avled Olle utan att ha återfått medvetandet. En misstänkt har gripits och ytterliggare ett gripande är att vänta.

Hans bror Lars Reiz säger i samband med hans brors bortgång:
– Jag är själv läkare och har jobbat som narkosläkare. I mitt yrke har jag kunnat se hur samhället förändras. Jag upplever att ansvariga politiker inte gör något för att förhindra utvecklingen.

Idag skänker jag Olle Reiz en tanke för hans civilkurage och mod. Han var en svensk hjälte som inte krökte rygg och som inte blundade. För detta fick han offra sitt liv. Kanske kan hans död väcka slumrande människor så att hans livsarv – civilkuraget – kan växa och frodas. Det vore behövligt i dagens samhälle.

8 kommentarer:

Steen sa...

da der har varit spekulationer om gerningsmanden, bare dette


Den 23-åriga mannen B**** S******** Andreasson [född: 1985-02-01] häktades på fredagseftermiddagen skäligen misstänkt för bland annat grovt vållande av annans död, uppger Blekinge tingsrätt till Fria Nyheter.

http://frianyheter.wordpress.com/2008/07/25/23-aring-haktad-for-lararen-olle-reiz-dod

Anonym sa...

Tragiskt värre .

Anonym sa...

olle kämpade emot bloggar som denna. du representerar allt olle jobbade emot. dra inte nytta av denna kritiska stund med ditt halvfascistiska budskap. blekinge är fullt av nassar och olle var en av få som vågade informera om vidrigheterna i det bruna blekinge. och läs namnet pa mannen som ar i häktet. Han verkar rätt så lokal.......precis som din lilla inskränkta blogg. fuck dig och din propaganda!!!!! Förövrigt vill jag säga att känt olle i över 30 år och han skulle hatat allt du står för. ditt handlande kommer drabba dig.

Weine Berg sa...

"Anonym" 2: Jag är lika fascistisk, nazistisk och brun som du. Jag uppskattar Olles civilkurage och det skriver jag på min blogg. Att du sedan tolkar in andra saker i min text är ditt problem att hantera. Olle stod rakryggad till skillnad från dig "Anonym".

Att uttrycka sina åsikter är inte "halvfascistiskt" eller fel på något vis. Tvärtom. Hoppas du kan mogna och inse detta en dag.

Jag tänker inte lägga mig på samma nivå som du och tala om för dig vart jag tycker du ska dra, utan konstaterar bara att du är oförskämd mot en människa du inte känner, men som du tror att du känner. Ett resultat av åsiktslikriktningen. Odla ryggrad.

Anonym sa...

Men det var väl för väl mr. Anonym att Olles baneman har ett svensktklingande namn och inte hette Achmed eller så. Vad Weine här beskriver har väl ringa samband med olles ev. uppfattningar om andra saker här i livet. Antingen har man ryggrad eller inte, tyvärr går det nog inte att odla i efterhand..;)
/Hellboy

peter a. sa...

anonym 2.
Det ar sorgligt att du drar Olle Reiz namn i skiten med att saja att han ar motstandare till oss som vill stoppa en sinnessjuk massinvandring.

Eftersom han inte kan tala for sej sjalv langre och ditt pastaende inte verkar ha mycket sanningshalt sa antar jag att du ljuger. Tillvidare antar jag att hans asikter ar ungefor samma som folkmajoriteten, dvs att han inte vill ha en okontrollerad massinvandring. Hoppas nagon bekant till honom som vill namnge sej sjalv kan tala om hur det ligger till.

Dem misstankte 23-aring ar en afrikan, det syns pa bilden i blt.se, om han har svenskt namn sa kan han vara adopterad. Men sanningen borjar komma ut om de skyldiga, hur lokal ar en afrikan herr Anonym? Hur kan det vara inskrankt eller halvfascistiskt att publicera sanningen? Ditt ljugande och ditt sprakbruk sajer mycket om dej. Ditt pastaende att Olle Reitz skulle tycka som du blir annu mer otroligt med tanke pa hur rakryggat han agerade.

Se bilden pa den misstankte afrikanen:
http://www.blt.se/nyheter/blekinge/har-haktas-23-aringen-for-vallande-till-olle-reiz-dod(762056).gm

Anonym sa...

Anonym 21:07 tycks vara ett offer för svenska skolan. Han vet inte ens ett så grundläggande faktum att mening inleds med versal. Kanske det heter "stor bokstav" för de som passerat svenska skolan?
Läskunnighet och d:o förståelse är också låg, bristande tidningsläsning kanske? Helst utländska så man får HELA sanningen?
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article782629.ece
Kanske är detta:
http://i65.photobucket.com/albums/h202/toqueville/SVTmuslim.jpg
eller:
http://chromatism.net/current/images/swedishcrime.jpg
vad du önskar av Sverige i framtiden?
/GGG

feminix sa...

Sverige är illa ute. Jag gråter och blir förbannad, mest förbannad.