09 november, 2008

Dialog med anonym kritiker

Som svar på min artikel Fler ska skickas att dö i Afghanistan skrevs följande kommentar av en anonym kritiker. Då kommentaren är intressant lyfter jag upp den till en egen artikel och besvarar den nedan.

Anonym sa...
Hur vill du ha det egentligen?Du svingar både mot högern och mot vänstern. Skall Sverige vara som Nord Korea? Det är väl det land som mest kan liknas med det resonemang du för.
USA är den store fienden.

Inget utbyte med andra länder.

Ett starkt ledarskap där det knappast finns plats för andra åsikter än de du för fram.

Appropå den svenska patrulleringen utanför Afrika. Skall det inte gå att frakta varor till sjöss utanför Somalien?Med ditt sett att resonera behövs ju inte det förresten, för vi skall ju skärma av oss helt från världen utanför norra europa.

Utan handel ingen välfärd i Sverige. Inkomster kontra utgifter.Jag ser fram emot ditt svar på bloggen med hur du ser på hur Sverige skall skötas politiskt och ekonomiskt. Det skall då innehålla en balansräkning som går att räkna hem över tid. Inkomster, utgifter, utrikeshandel, integration, social välfärd, rättsväsendet, säkerhetspolitik, sjukvård samt sist men inte minst vad vill du ta ut för skatt.

Mvh


Kära anonym,

Ja, jag svingar både åt vänster och höger – det är där mina ideologiska motståndare finns. Vänster och höger är idag två varianter av internationalism. Jag är inte internationalist. Enkel matematik.

En vanlig taktik bland mina debattmotståndare är att klistra på mig åsikter jag inte har, för att i andra steget kritisera mig för dessa påklistrade åsikter (som jag inte har). Du klistrar på mig dessa åsikter: att jag tycker att USA är den store fienden, att vi inte ska ha utbyte med andra länder och att jag är för ett starkt ledarskap ”där det knappast finns plats för andra åsikter än de du för fram.” Vart har du fått allt detta ifrån? Har du ens läst artiklarna på min blogg förutom den du kommenterade?

Kan du med egna ögon se att jag överst på sidan skrivit att Rakryggad har ”hjärta för svenskarna och det fria ordet”? Är det ställningstagandet att inte ge plats för andra åsikter? Och hur i all sin dar kan du tolka det jag skriver som att jag vill isolera Sverige från omvärlden? För att komma med dessa anklagelserna bör du ha åtminstone något på fötterna. Du slänger förebråelser omkring dig i tron att du minsann listat ut vad jag är för en typ. Lite mer matnyttigt får du allt komma med om du vill ha en konstruktiv debatt.

Du efterfrågar också en balansräkning, men jag tror du får vända dig till en ekonom om du menar allvar med din fråga. Rakryggad är en systemkritisk blogg som tar sig friheten att påpeka att kejsaren är naken, inte hur hans klädkonto bör se ut.

För dig är det självklart att Sverige ska patrullera Somalias kust, men är det lika självklart att det är dina vuxna barn som ska riskera livet i dessa vatten? Eller gäller det bara andras liv? Eller vad sägs om att skicka svenska soldater till Kashmir? Burma? Vart drar du din gräns?

11 kommentarer:

Kalle sa...

Jag måste bara få kommentera individen som skrev detta:

"Appropå den svenska patrulleringen utanför Afrika. Skall det inte gå att frakta varor till sjöss utanför Somalien?"

Hur många varor kan man frakta genom Rinkeby, Rosengård, Biskopsgården etc. utan att muslimska pirater anfaller lasten?

Kan kanske lilla fröken "Anonym" svara varför svensk militär inte sätts in för att bekriga somaliska muselmanpirater härhemma först, innan de tar itu med muslimpiraterna vid Afrikas horn?

Jimmy S. Windeskog sa...

Påståendet är intressant i statvetenskaplig kontext; att de som inteskickar soldater till inbördeskrig i Afghanistan och Afrika är företrädare för den kommunistiska ideologin Juche?

Aldrig hört det påståendet tidigare vad jag kan minnas.

Anonym sa...

Hej igen!

Tack för ditt svar.

Jodå, jag har både läst och kommenterat dig tidigare.

Visst skall man vara kritisk men man bör då vara beredd på att svara upp för den kritik man framför och ha en alternativ plan för hur det här landet skall skötas.

Det är lätt att säga att det mesta är dåligt men svårare att vara konstruktiv och ha visioner om hur det skulle kunna vara.

Jag tycker att det vore intressant att läsa hur du skulle agera och föra Sveriges politik om du fick den möjligheten.


För mig är det självklart att Sverige skall ingå i det internationella samfundet med de skyldigheter och rättigheter det medför.


MVH

wodinaz sa...

Sakfrågan åsido, varför måste Weine svara på massa irrelevanta frågor?

Anynoms invändning verkar vara: Om någon har något att säga i sakfrågan X så måste den ge diverse svar på frågorna A, B, C, ... annars är dennes ståndpunkt i X inte trovärdig.

Eftersom forskaren i fysik inte kunde svara på speciella frågor om knypplingstraditionen i Jämtland så är hans yttrande i fysikfrågan inte trovärdig?

Skall det föreställa ett argument?

Weine Berg sa...

Anonym: Jag kan inte hålla med dig att man måste ha en alternativ plan för det man kritiserar. Sverige skulle bli ett mycket tyst land om dina krav implementerades. Att komma med kritik är en frihet. Att komma med lösningar är partiernas sak. Jag är inget parti.

Anonym sa...

Hej!

Var och en har sin rätt att ha åsikter och kritisera vad man tycker är fel.

Det är lätt att säga och påstå att något är dåligt, men det blir inte bättre av det.

Det bli inte bättre utan att man förändrar det som är dåligt och förändring kan man få genom att lägga fram bättre förslag till lösningar än de som redan finns i vårt samhälle.

Ett fråga som intresserar mig och kanske även dig.

Vad som skall hända med Volvo PV? Skall vi låta detta företag gå graven eller skall vår regering som den nu gjort med Carnegie, gå in och rädda företaget?

Mitt svar är ja på den frågan.

Volvo till skillnad från Carnegie har genererat miljarder in till statskassan under åren genom exportinkomster till Sverige. Det är dessa och andra inkomster till staten som skall driva skola, sjukvård, integrationspolitik och allt annat våra politiker bestämmer.

Utifrån ett Svenskt inflytande på detta troligtvis före detta USA ägda Volvo PV kan "vi" ta fram miljövänligare teknik och ligga i framkant på den tekniska utvecklingen av fordon i världen.

Det kommer att bidra till vårt välstånd framöver när den ekonomiska krisen blåst över.

Man tar ett ansvar när man har åsikter i olika frågor och åtminstone jag tycker att man kan ha förslag på hur man skulle kunna lösa problemen.

Jag är ej heller något parti.

MVH

Jonatan sa...

Din blogg är fantastisk, Weine. Du formulerar dig väl. En synpunkt dock - du kan väl försöka att skilja på orden "var" och "vart". Det sänker dina lysande texter när du hakar på den nya trenden att ersätta "var" med "vart".

Weine Berg sa...

Jonatan: Ja, där får jag bättra mig. Tack för tipset.

Anonym sa...

Hej Weine!

Måste bara kommentera dig igen. För det första ta och lyssna på Ekots sändning i dag på denna länk, du kan börja efter 5 min 25 sekunder:

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1458045&BroadcastDate=&IsBlock=

Sedan kan du ta och läsa denna text hämtad från SVT text sidan 109 kl 20.15 i dag 18/11.

”Kapningar kan påverka svensk ekonomi. Det senaste årets många kapningar
utanför Afrikas östkust har gjort att flera rederier har slutat eller
överväger att sluta trafikera området.
De alternativa rutterna förlänger transporttiderna med upp till tre veckor.
Enligt Rolf P Nilsson, chefredaktör på Svensk Sjöfartstidning, kan det
få stora konsekvenser även för den exportberoende svenska industrin.

-Det skulle leda till helt andra handelsmönster, säger han till Rapport.”

Ta dig nu en ordentlig funderare på hur det skall gå med den svenska välfärden som du så hårt eftertraktar. Om vi som är väldigt exportberoende för våra inkomster skall vältra över ansvaret på andra länder när det gäller att övervaka säkerheten för sjöfarten utanför Afrikas östkust som du tycker. Vi kanske skall upphöra med handel om den passerar utanför Kenya eller Somalien. Detta kommer långsamt att utarma vårt land vad det gäller fri sjukvård, fria skolor och högskoleutbildningar, socialt understöd, äldrevård med mera med mera. Det går inte att skylla allt dåligt på invandringen man har ett eget ansvar att se runt hörnet på vad det är som håller på att hända.

Sedan sist men inte minst, än så länge finns inga Svenska korvetter i vattnen utanför östra Afrika för att skydda bland annat Svenska fartyg eller fartyg som fraktar svenska varor för din och min välfärd. Faktiskt är det också så att alla svenska sjömän riskerar livet och inte bara de vid flottan om inget görs åt säkerheten i regionen.

Detta klipp är från din blogg och är helt fel:

”Sverige har även marina enheter som patrullerar Kenyas och Somalias kuster mot sjörövare(!).”

MVH

Anonym sa...

Hej!

Går du inte i svaromål?

Ja ja, du censurerade mig inte.

MVH

Weine Berg sa...

Anonym 19:37: det är lite svårt att hålla isär alla "Anonym"... Jag påpekar det uppenbara: Vi har inte militär att försvara vårt eget land men vi ska tydligen jaga pirater på andra sidan jordklotet. Visst är det alltid så att staten ska lösa marknadens svårare problem vare sig det gäller bankkriser eller att de inte kan försvara sina egna varor i främmande vatten? Jag påpekar det absurda i hela situationen.