11 november, 2008

Islam är en devalvering av människovärdet

Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att halal-slakt är viktigt för integrationen. Men vad innebär integrationen av islam till västerländska samhällen? Det kanske mest tydliga är skillnaden i syn på människorna i allmänhet, och kvinnorna i synnerhet.

Trots en feminism som trampat snett som förutsätter att kvinnor ska vara som män för att bli betraktade som jämlika, har de västerländska samhällena kommit långt när det gäller kvinnans frihet. I Norden har kvinnans identitet och frihet bejakats fullt ut sedan vikingatiden, med undantag av en lång mörk kristen period där kvinnan blev en andrahandsfigur i sammanhanget. Men även där har västerlandet återhämtat sig snabbt i jämförelse med islam.

Islam å sin sida ser man och kvinna som olika skapelser, vilket ju är helt rätt, men kopplar samtidigt ett lägre människovärde till kvinnans identitet. Enligt islam ärver till exempel en son lika mycket som två döttrar och bara mannen har rätt att gifta sig med flera personer av motsatt kön.

När två kvinnor vittnar i en shariadomstol motsvarar det vittnesmålet från en (1) man. Koranen säger dessutom uttryckligen att mannen är kvinnans överhuvud. Och en kvinna som våldtas måste ha fyra manliga vittnen till våldtäkten annars är våldtäkten otrohet och kvinnan stenas till döds. Gäller samma sak männen?

Hur man än vrider och vänder på det är inte islam kompatibelt med vårt västerland. Människovärdet är det som först tar stryk i mötet med islam och om islam integreras hos oss måste vi acceptera att en mycket mörk människosyn tar allt större plats i vårt samhälle. Allt vi åstadkommit för män och kvinnors relation och samspel kommer att vara förgäves. Men vi har ett val. Varje insats mot denna s.k. utveckling är ett steg framåt för vårt västerländska samhälle, och ett slag för kvinnans rätt att vara mannens jämlike!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är detta iofs bara spekulationer, men jag tror att kvinnan kan ha haft en hel del inflytande även under Sveriges kristna period(Vi får hoppas att den här tagit slut vid det här laget). Många män var ute i krig och dog/eller blev krigsinvalider. Jag kan tänka mig att kvinnor har haft en hel del att säga till om på gårdarna, därmed inte sagt att de hade det väl ställt.

Jonas sa...

Mycket väl skrivet.

Kan inte göra mer än att tippa hatten och hålla med, Islam KAN inte vara klassat som en fridens religion om man ser på allt förtryck (ja, förtryck) som kvinnorna lever under.

Hoppas du mår bra Weine, denna blogg blir bara bättre och bättre.