12 april, 2009

Jimmy Windeskog om Kaliberhärvan: Dubbelmoral och martyrskap

Den 13 november 2005 uteslöts jag ur Sverigedemokraterna av en enig styrelse. Den officiella anledningen var att jag på min privata blogg hade fört ett resonemang om Sverigedemokraternas adoptionspolitik. Som ordförande i denna styrelse satt Jimmie Åkesson, det var han som själv (främst på SDU:s årsmöte i Höör 2002 och SD:s extra årsmöte i Trollhättan samma år) som skapat och drivit denna linje, det vill säga att SD och SDU i framtiden skulle bekämpa utomnordiska adoptioner via att dra in alla statliga bidrag istället för att ha ett regelrätt förbud i sina program. Det geniala i detta, menade Åkesson, var att man skulle uppnå samma totalstopp i adoptionsfrågan men att det skulle bli mycket svårare att attackera för partiets motståndare. Jag var benägen att hålla med, därav min artikel.

Samma Jimmie Åkesson hamnade i medias strålkastarljuset söndagen 5 april i år. Historien känner ni till, statliga journalister infiltrerade SD och SDU och fick både Åkesson själv och hans protogéer på både ljud och bild då man med kraft och inlevelse sjöng extrema låttexter som vi kan låta bli att citera och namngiva i denna blogg. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Samtidigt som SD visat en uppgång i de senaste opinionsundersökningarna öppnades nu slussportarna på en häxjakt på SD – deras medlemmar liksom partiledning - som nog faktiskt är den största, längsta och mest omfattande i partiets 21:åriga historia.

Det är lätt att se fel i vad som hände på denna färjekonferens, även Åkesson har visat på en viss ånger. Men inte utan stora reservationer givetvis. För när allt kommer om kring var tydligen denna kongress "privat" och sammanhanget märkligt nog "opolitiskt", i detta har inget egentligt fel gjorts och att sitta bland SDU-ungdomar och sjunga nazivisor kan inte heller vara någon form av skäl till reprimand. Resonemanget har inte riktigt förklarats av Åkesson givetvis - men det finns en förklaring i samband med min egen uteslutning. Den riktigt nogräknade skulle kanske anse att en officiell SDU-konferans var ett mer politiskt forum än en privatblogg som handlade om allt mellan musik till idrott. Partisekreterare Björn Söders egna försvar för de utpekade och filmade sångfåglarna var lite annorlunda. Han menade att man mycket väl kan sjunga nazivisor, och göra det i partipolitiska sällskap, bara man väljer rätt rader och det tyckte han att att sångfåglarna gjort. Det var alltså inte det nazistiska sammanhanget Söder kunde tänka sig att reagera på utan hur den formulerades.

Ledare Åkessons och Söders dubbelmoralistiska hållning i dessa två exempel är så tydligt hycklande att det inte behövs poängteras. Men varför? Den frågan kan givetvis ställas. Svaret är enkelt för den med insyn i partiet, det handlar inte om politiska resonemang. Åkesson som partiledare är givetvis orörbar som partiledare i ett så toppstyrtparti som SD. Sångfåglarna, bland annat, Erik Almqvist och William Petzäll utgör antingen nära vänner till partiledningen och/eller folk som röstar på toppstyrningen utan att ifrågasätta den eller dess medel. Där ligger skillnaden i min behandling av samma personer.

Men min historia är inte unik, se bara på öden från andra människor som utgjort opposition mot Åkesson och hans sällskaps toppstyrning. Listan på människor som antingen uteslutits, hotats bort eller gömts undan på ofarliga platser innehåller betydligt fler namn än mitt. Johan Rinderheim, Lars och Per Emanuelsson, Mikael Jansson, Kjell Ek, Torbjörn Kastell, Kjell-Åke Stoneblaster ect. Människor som lydigt företrätt SD:s politik inom det utrymme partiernas stadgar tillåter, men gjort det i opposition mot toppstyret och moralkorrumptionen.

Helgen till ära är det påsk och jag kan inte låta bli att inspereras en smula av TV-sändningar dessa dagar såsom Jesus Christ Superstar och The Gospel of John. Den tidigare partiprofilen Torbjörn Kastell beskrev ofta partiet i en kristen retorik, med apostlar, profeter och martyrer. Själv tillhör jag utan att tveka en sekund martyrerna än de sällskap som förnekar och förråder.

Jo, partiet Sverigedemokraterna har behandlats omoraliskt i detta. Men det är inte mer än halva nyheten. Partiets egna omoraliska agerande är för oss som finns i eller omkring partiet måhända ett ännu större problem. Och att se en framtida självransakning hos förnekare och förrädare samt det hovet de har omkring sig låter sig inte göras än.

Så långt har partiet tyvärr inte mognat än.

Jimmy Windeskog

29 kommentarer:

Jens sa...

Jimmy,

Många har nog viss förståelse för vad du säger. Det finns också många som gärna skulle se dig i SD och anser att beslutet att utesluta dig var löjligt.

Däremot är SD nog glada över att ha blivit av med några av de andra personerna du nämner eftersom de faktiskt skapade problem och olust i partiet.

När det gäller Jansson så passade han inte som partiledare och han gjorde många misstag (som inte får göras). Däremot passar han i den roll han har nu.

Ingen är perfekt men trots allt fungerar det mesta mycket bra nu och sedan "Skåne" tog över har framgångarna kommit slag i slag.

Kaliber-programmet är inte så mycket att hänga upp sig på, media kommer att skjuta skarpt många gånger framöver.

Jens

Jimmy S. Windeskog sa...

SD går givetvis framåt nu, man har fortsatt på den kurva partiet nu haft väldigt länge. Att den stegrats ytterligare när man har fått miljoninkomster och kunna heltidsanställa mängder av människor är inte konstigt utan logiskt.

Däremot är det ju svårt att se några större SD framgånger i det korta perspektivet utan SD:s miljoninkomster och politiska varumärke.

Det är jag säker på att Jens också skriver under på.

Mist sa...

Den mognaden kommer nog ska du se.. SD's mål är just nu att ta sig in i riksdagen med alla medel de kan. Man kan inte ta sig in i riksdagen idag utan bra manskap och alltför nationalistiska idéer.. tyvärr.

Avos sa...

Jag tycker att det är bra att det kom fram vad som döljer sig inom ledarna för SD. De har lagt ned mycket tid på att presentera SD som ett kristet socialkonservativt parti, vilket bara är bortkastad tid i ett långt perspektiv. Alla vet att förr eller senare kommer sanningen fram: orsaken till att SD kräver exempelvis stopp på adoptioner och att svenskar som vill gifta sig med utlänningar ska betala "accis" för införsel av fru.. Man kan lura all lite grand hela tiden, man kan lura en person fullkomligt; men man kan inte lura alla fullkomligt hela tiden.

LKGN sa...

De sjöng nazivisor (dina ord) på skoj, och du gjorde en hitlerhälsning på skoj(!) när du var medlem i partiet... Du glömde även att nämna att du kritiserat SDs vice partiordföranden Tony Wiklander för att ha en internationellt adopterad dotter...

Kasta inte sten i glashus Herr Windeskog!

Anonym sa...

Jimmy...vad var det för nazivisor de sjöng?

Johan Gustavsson

Jimmy S. Windeskog sa...

@LKGN:
1. Ja, kanske jag skulle kallat Friheten Leve som SDU framförde på färjan för "nazimarsch" istället för bara "nazivisa".
2. John Cleeses komidiserie "Fawlty Towers" har inget med "nazism" att göra.
3. Jag har inte "klagat" på Wiklanders familjebildande i sak - jag förde bara fram precis sammma resonemang som Jimmie Åkesson och han polare gjort internt i SD/SDU.
5. Du måste läsa på mycket mer om SD om du skall försöka skrivaom verkligheten, annars kastar du bara sten i glashus. I samma ansträckning som de aktuell artikel handlar om.

@Mist
"Man kan inte ta sig in i riksdagen idag utan bra manskap och alltför nationalistiska idéer.. tyvärr."

SD:s problem är ju snarare att man både görs ig av med och inte släpper fram duktigt folk i partiet då det skulle hota partiledningens toppstyrning.

wodinaz sa...

Nej men oj, att vanligt folk uttrycker sig lite vulgärt är väl inget att gnöla om.

SD sjunger lite "opassande" visor, övriga partier ägnar sig åt att uppmuntra till skenande kriminalitet och en massinvandring som inom inte alltför lång framtid kommer att utrota svenska folket.

Snacka om puritansk hysteri och hyckleri!

Inte helt olikt etablissemangets gnöl om lite klotter när storkapitalet fyller det offentliga rummet med groteska vedervärdiga bilder och budskap och totalt avskyvärda "konstverk".

Jag är ingen anhängare eller försvarare av klotter, men klottret är en petitess i jämförelse med de massiva degenererade sexuella och psykiskt nedbrytande budskapen som dagligen överöser varje person som vågar sticka huvudet utanför sin bostad.


Troende eller ej, att Kristus hade en hel del vettigt att säga är nog de flesta överens om; följande är ett citat från Lukasevangeliet som passar väl in i detta sammanhang.

Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?

Huru kan du säga till din broder: 'Broder, låt mig taga ut grandet i ditt öga', du som icke ser bjälken i ditt eget öga? Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till, att du kan tala ut grandet i din broders öga.

Lika aktuellt idag som för 2000 år sedan.

Anonym sa...

Windeskog gjorde en serie märkliga/klumpiga uttalande under sin tid som SD representant i Trollhättan.

Tillsammans med ärkenöten Gorm Lind som nu kritiserar SD, förmodligen för att han fortfarande är sur för att han inte fick handla privat med partiets kontokort.
Stackars Gorm han har det inte lätt men det blir nog bättre om han gråter ut i media om hur stygga sverigedemokraterna har varit mot honom.

Jimmy, jag har inget emot dig som privatperson.
Jag tyckte tom dina kommentarer i media var rätt roande men du var ingen lämplig representant för partiet då du hade en förmåga att hamna i blåsväder så fort du öppnade munnen.

Ska man kasta skit på andra så får man nog hålla rent utanför sin egen dörr oxå. =)

Jimmy S. Windeskog sa...

@Johan Gustavsson:
Om vi skall tro Kalibers inspelningar så är det är främst de svenska nazisternas viktigaste marsch, Friheten Leve som är aktuell.

@Anonym:
Jag sa förmodligen något någonstans under mina c:a 4 år i Trollhättan som kan kallas "märkliga/klumpiga", men jag kan inte gärna säga att jag vet vilken "serie" du nu syftar på.

Sedan tycker jag att Gorm Linds förehavanden efter att jag lämnat staden och kommunföreningen har att göra i ett inlägg om mig.

Avos sa...

kollar in den fortsatta diskussionen här. Den verkar mest handla om vad SD "tjänar på",snarare än om vad som är rätt.Inget nytt alltså. Om SD vill vara ett parti som alla andra kan man isf säga att de har lyckats i det avseendet med ideologin "Qui Bono?"= "Vem tjänar på detta ?" som riktmärke.

Profileringen som kristet socialkonservativt parti är ju en verklig flopp om partiledningen verkligen behöver sjunga nazistiska kampsånger mellan skål och vägg.

Vidare den statliga styrningen av privat och familjelivet är det ju bara extremister som åtrår, i form av förbud mot adoption av utländska barn, extraskatt för svenskar som vill gifta sig med invandrare etc.

SD brukar ju just beskylla muslimska/extremistiska länder för att statenlig styrning av privatlivet med lagstiftning.

Kristen socialkonservatism innebär att INDIVIDEN ska ha mer frihet på statens bekostnad. När SD hejar på de Orwellska brottsliga omhändertagandena av den kriminella socialförvaltningen, så förstår man verkligen att SD gärna tillsammans med de andra partierna enhälligt röstar för sådna omhändertagande i socialnämnderna, och krossar helt oskyldiga familjer genom att skapa trauman som varar hela livet.Den ondskefulla fosterbarnsindustrins höga vinster är nyttogörare av dessa oförlåtliga handlingar. De som är barnens och familjernas fiender är den kristna socialkonservatismens fiender.

Detta skall mot invandringen kan enkelt lösas genom att de invandrare som redan fått officiella papper att stanna kvar här respekteras och lämnas ifred, och att övrig invandring bestäms i demokratiska beslut som sedan respekteras. Men den hållningen kan ju omöjligt rasister acceptera. I diskussionerna på SD forum , SD-Kuriren etc så riktas ju nästan all uppmärksamhet mot de som redan fått sina legala rättigheter att stanna kvar här ! Att trakassera dem är brottsligt anser jag, och de kan ju rimligen inte förväntas ändra sitt val, sedan de redan fått officiella papper på att de ska bo här.

Rasismen skiner igenom när det framställs som ett "världsproblem" vanliga människor i sverige bör oroa sig för om en mulla i England har gjort kontroversiella uttalanden. Det är bara rasister som oroar sig för sådant.

Under den tid jag huserade på SD forum så ville jag undersöka om det fanns någon verklighet bakom SD:s nyfunna "kristet sociala konservatism", då varken KD eller moderaterna passar mig. Jag fann bara en extremism i nya kläder. Vem behöver den ?

Avos sa...

Längst ned på denna blogg finns en opinionsundersökning:

"Skulle du stödja ett obligatoriskt återetableringsprogram för utomeuropeiska invandrare om det skedde med stor humanitet?"

80% har svarat "Ja" på denna fråga. Hur går sådana stådnpunkter samman med "kristet social konservatism"?

Ett plakat längst ned på sidan meddelar " Vänster går i högerns ledband, driver fram lönedumpning genom massinvandring".

Oavsett frågans innehåll, så verkar frågan inte ställd från kristet socialkonservativt håll.

Weine Berg sa...

Avos: Detta är inte en sd-blogg och heller inte en kristet socialt konservativ blogg. Så du har rätt: frågan är inte ställd med denna utgångspunkt.

roberth sa...

Jimmy hur var det med ölsnatteriet då? Hur är det med dina skulder till den där tjejen?

Avos sa...

Weine Berg: "Avos: Detta är inte en sd-blogg och heller inte en kristet socialt konservativ blogg. Så du har rätt: frågan är inte ställd med denna utgångspunkt."

Det kan vara svårt att orientera sig. Vad vill du/ni ? Såvitt jag förstår har du i stort sett samma syn som SD på invandringen. Om du har samma eller parallellt synsätt är för mig och troligen andra egalt.

Rasism tråkar ut mig något fruktansvärt, ändå vill jag att invandringen ska minskas till den av FN rekommenderade flyktingkvoten på 1500 personer per år. Jag vill att den svenska kulturen ska få en chans att återhämta sig. Jag anser att vi inte har några skyldigheter mot andra folk utöver vad FN kräver av oss.

Men jag vill inte acceptera brott mot människor som har i laga ordning fått sina juridiska rättigheter att bo i detta land, rätt eller fel ! De har ju redan bosatt sig här, och kapat av möjligheterna att flytta tillbaka.

Vill man ändra på invandringspolitiken så måste man göra detta på en demokratisk grund, vilket innebär att man kan bli tvungen att acceptera att majoriteten vill ha en högre invandring än de 1500 per år jag tycker är lämplig.

Man får heller inte riva upp tagna juridiska beslut beträffande människor som redan kommit hit. Inte ens om man kallar dessa beslutfattare för "humanistiska".

Det är viktigt att sverige räknas som en rättstat. Att vi inte blir internationellt utpekade och utskämda som extremistiska sanktionsoffer.

Enligt FN stadgan är det förbjudet med retroaktiv lagstiftning. Dvs riva upp tidigare beslut där enskilda personer getts exempelvis svenskt pass. Detta öppnar ju dessutom för möjligheten att utvisa misshagliga personer från sverige på samma sätt som Solsjenitsyn utvisades från sovjet.

Jimmy S. Windeskog sa...

@ roberth
Suck, precis som det skulle ha någon politisk betydelse för SD:s lednings dubbelmoral? Men visst, jag kan väl upprepa mig då.

- Hela den härvan var att en vakt tröttnade på den svensexan jag var en del av, jag hade inte gjort något fel annat än att befinna mig i en ganska stökig grupp människor - som ju svensexor före brölopp har en förmåga att bli.
- Camilla Andersson (Wirén) la på luren i örat på mig för snart två år sedan då jag ringde upp till henne i Norge, där hon då bodde - för att i en insättning betala av skulden. Efter det svarade hon inte alls i telefon. Ämnet har inte tagit upp igen, varför vet jag inte.

Tillbaka på ämnet och för att ytterligare understrycka hyckleriet i dagens SD, idag blev det offentligt att SDU-ledaren Erik Ahlmqvist är anmäld för Hets Mot Folkgrupp för sina "skämt" om Somalier i Kaliber. Det är väl mer än möjligt att han döms, men ändå kommer att skyddas av sin resekamrat Jimmie Åkesson.

Reglerna i SD gäller nämligen inte för alla, vilket ju är själva poängen i min artikel.

Kan vi fortsätta hålla oss till ämnet nu?

Anonym sa...

Windeskog har en poäng i hans blogginlägg. Faktum är att Åkesson gjort bort sig ordentligt. Han har skadat partiet så pass allvarligt att han självmant borde avgå. Med Åkesson kvar i partitoppen så kommer SD aldrig kunna slå igenom ordentligt. Vid varje debatt kommer motståndarna lyfta denna skandal, så fokus flyttas från samhällsproblemen till Åkessons egna. Från att varit svårslagen i debatter, slipad och kunnig som han är, till att vara så pass skadeskjuten att han i princip förlorat på förhand. Ännu ett problem är, som Windeskog lyfter fram, att partiet är så toppstyrt att skandalresenärerna tillhör partitoppens trogna och därför byts de troligen inte ut. Annars hade de garanterat tvingats bort på ett eller annat sätt. Många medlemmar och sympatisörer skäms över vad som hänt. Nu återstår det att se om partitoppen agerar eller om man hoppas att folk glömmer det som hänt.

Anonym sa...

Problemet är snarare om det finns någon mer lämpad som partiledare än Åkesson? Men jag håller med om problemet. Risken är att partiet bara blir ett fjuttigt parti som inte når mer än 7-8 % val efter val och då räddar man inte Sverige. Men vid ett fiasko i EU-valet så får man hoppas att Åkesson tar sitt förnuft till fånga och avgår.

carl sa...

ur förtal reser sig Svenskarna
vill nån ha jobb på ett friskt företag? sök till:
http://www.logik.se/pdf/hur_sverige_blev_en_mangkultur.pdf

Jimmy S. Windeskog sa...

Nu är det ju dock varken min plats eller mening att ifrågasätta Åkesson som partiledare, jag ifrågasätter den moraliska korruption han företräder. Min bild av honom är så inte alltid varit fallet.

Weine Berg sa...

Avos: Om jag ska besvara dina anklagelser om rasism vill jag först att du belägger dem. Vad är rasistiskt på min blogg?

Anonym sa...

Windeskog,din partiledare skrev i
sin artikel "SD – när fasaden blir realitet" så här:

"Min inställning har alltid varit att nationalismen är mer än politik – det är hur man lever sitt liv. Att vara nationalist är att i alla situationer sträva efter att göra det rätta, att försvara sin familj, sitt land och sitt folk, och att göra det med mod. Att leva så att man är en så god hjälp till sin nation som möjligt, bland annat genom att sköta om sin hälsa och bygga upp sin fysik, att förvärva färdigheter och utbilda sig."

Det bästa någon skrivit någonsin
- och dom som inte håller med är
nog lätt räknade.Mår du bättre idag
Windeskog nu när du gått över till
ND ? Kan va intressant för andra
att få veta....

Avos sa...

"Avos: Om jag ska besvara dina anklagelser om rasism vill jag först att du belägger dem. Vad är rasistiskt på min blogg? "
Verkar som att du vill slippa frågor och svar: så jag lämnar dig i fred.Jag har för den delen inte påstått det ena eller andra, jag frågar dig.MEn det kan göra det samma.

Weine Berg sa...

Avos: Det är ditt val, vi lever i ett fritt land.

Anonym sa...

Windeskog mfl,


Ni säger att det sjöngs nazistiska visor, vilka?

Överallt kan man läsa att det som sjöngs var rasitiskt och nazistiskt, vad exakt var det dom sjöng?

Jag vill ha texterna, eller så är ni bara en massa skitsnackare.

/Per

Jimmy S. Windeskog sa...

@ Anonym :
Marcs artikel har verkligen sina poänger, däremot tycker jag avlustningen är direkt dålig. När jag läser att Marc skriver att han rent principellt själv skulle kunna framför Friheten Leve så tycker jag det är pinsamt att vara ND:are.

Annars så tackar jag för frågan om min hälsa. Jag mår mycket bättre nu än för några år sedan, kan jobba för 100 %igen vilket jag inte kunde för några år sedan. Just ND har väl inte så stor del i det dock, jag är ju bara passiv medlem där. Men jag är ju bara 34 år, jag kommer säkert att bli aktiv igen med tiden.

@ Anonym2:
Vad det gäller nazimarcher så är det främst NSAP/SSS:s Friheten Leve som åsyftas, texten borde vara ganska lätt att hitta på nätet.

Anonym sa...

Den bästa låt Fyrdung gjort
hitills är låten Svensk, men för
att fölka med i låten behöver man
även texten till den.

Erik, Sthlm sa...

Synpunkter från mångårig sd-sympatisör, bidragsgivare, dock ej medlem:

Jag kan förstå Jimmys ilska, men jag ser också en viss skillnad på å ena sidan ett öppet politiskt utspel och å andra sidan att dra ett skämt i ett privat sammanhang.

Jag tror att partiet passade på att göra sig av med Jimmy på kanske ej helt renhåriga grunder, för att Jimmy inte var lyhörd nog för de ändringar partiet gjort om adoptioner m.m. Och kanske för att Jimmy var för lättprovocerad och kunde göra ett aggressivt intryck i debatter mot meningsmotståndare.

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att uppträda balanserat även om det finns mycket att bli förbannad över. Jag skulle inte klara det själv.

Efter uteslutningen har jag sett att Jimmy fortsatt varit lojal mot sd och försvarat partiet mot påhopp, vilket jag tycker visar prov på en anmärkningsvärt rakryggad karaktär.

Och jag kan inte klandra honom om den lojaliteten inte innefattar de personer som uteslöt honom.

Jimmy S. Windeskog sa...

@Erik
Till saken hör dock att jag inte hade några förtroendeuppdrag för SD alls när jag uteslöts (även om man i Dalarna ville att jag skulle blir distriktsordförande här igen efter att jag flyttat hem från Trollhättan).