02 november, 2005

Hyllning av en hjälte i vår tid

Idag är det ett år sen islamkritikern Theo van Gogh mördades på öppen gata. Van Gogh, holländare och släkting till den kände konstnären Vincent van Gogh, var en frispråkig kritiker av mångkultur, islam och homosexualitet. Han vågade gå mot strömmen. Han utmanade de vedertagna värderingarna i vår tid, han provocerade, ställde de svåra frågorna och vek sig inte för hot.

Theo van Gogh var filmare, TV-producent, publicist, kolumnist och en flitig debattör. Han var älskad av många och hatad av dem som kände sig träffade av hans svidande kritik. Han hotades till livet ett otal gånger och han åtalades ett flertal gånger för att ha varit allt för öppenhjärtig. Varje gång friades han.

Ett av hans sista filmprojekt var Allah weet het beter ("Allah vet bäst") i vilket han ohejdat kritiserade islam, något som inte accepteras i exempelvis Sverige. Han var även vän med politikern Pim Fortuyn, också han islamkritiker, som mördades 2002 på öppen gata av en miljöaktivist.

Mannen som mördade van Gogh var en islamist vid namn Mohammed Bouyeri, marockan med marockanskt och nederländskt medborgarskap. Efter att ha skjutit van Gogh ett flertal gånger högg han med kniv fast en politisk krigsförklaring mot Nederländerna, van Goghs samarbetspartner Ayaan Hirsi Ali, västvärlden och judarna på van Goghs bröst. I rättegången sa Bouyeri att van Gogh mördades på grund av sina brott mot islam och att Bouyeri inte ångrar någonting.

Theo van Gogh: En man med civilkurage, en man som inte gav sig bara för att motståndet var hårt och en man som öppet stod för sina åsikter. Sådan var han för många. Låt oss alla hylla Theo van Gogh som den välbehövliga och sällsynt rakryggade människa han var i en tid då det är farligt att ha fel när samhället påstår sig ha rätt.

Inga kommentarer: