10 mars, 2006

Polis potatisgris?

Förra året beslutade militären att tillåta religiösa huvudbonader tillsammans med uniformen. Nu är det dags även för polisen. Turban, slöja och kippa är nu möjligt att kombinera med polisuniformen för poliser i tjänst. Bestämmelsen har kommit till efter rådslag mellan rikspolisstyrelsen och ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Okunskapen om uniformens roll är därmed total bland de ansvariga beslutsfattarna. Man tar sig för pannan.

Grundtanken med att poliser bär uniform, är att privatpersonen bakom polisämbetet inte ska ge andra signaler än polisämbetets. En polis ska inte vara annat än en polis under tjänstetid. Privata uttrycksmedel hör till privatlivet, och hålls, tills nu, med hjälp av uniformen borta. Det kallas yrkesprofessionalitet. Uniformens funktion är att för medborgaren göra konstapeln till en neutral samhällstjänare och lagens långa arm, oavsett vilka åsikter, värderingar och trosuppfattningar personen i uniformen har. En polis är en polis är en polis. Uniform betyder just lika. Bildligt talat kan man säga att polisen ska vara naken, bortskalad från sina privata uppfattningar.

När nu Rikspolisstyrelsen accepterar brott mot denna självskrivna princip, har man avskaffat uniformens elementära funktion.

Tänk er tanken: ni går in på polisstationen för att anmäla ännu en stulen mobiltelefon. I receptionen tar en kvinnlig polis emot er anmälan - i slöja! Inte nog med detta. En manlig polis vill ställa ytterliggare frågor, vilket han gör – med turban på huvudet naturligtvis…

En annan komisk syn måste ju vara att se en kvinnlig mc-polis susa fram med hjälm och slöja. Trafikanterna gråter över sitt förlorade land. Vem känner respekt för en polis i slöja?

Accepterad diskriminering
Genom att låta slöja, kippa och turban omfattas av uniformskravet diskriminerar man många andra människors uppfattningar, värderingar och livssyn. För, varför ska inte alla uniformerade poliser få ge uttryck för sina principer och övertygelser? Är det bara de i slöja, kippa och turban som ska ha privilegiet att få uttrycka sin övertygelse?

För att ta några exempel: en person som är sikh bär i och för sig turban, men sikhismen föreskriver också att varje sikh ska ha en dolk innanför bältet. Detta är en del av tron. Men enligt det nya uniformsreglementet får en sikh inte bära sin dolk innanför bältet på sin uniform. Är inte detta diskriminering?

Ett annat exempel: En muslimsk kvinna får, som uniformerad polis, bära slöja, men får hon bära burka? Varför får hon inte detta? Har burkasklädda muslimska poliser mindre rätt att uttrycka sin tro än beslöjade muslimska poliser?

Detta är exempel på moraliska motsägelser som man trasslar in sig i när man väl frångått den neutrala uniformen. Och varför ska inte politiska övertygelser få uttryckas?

Att frångå urgamla och grundläggande normer kan tyckas vara nytänkande och framåtskridande, men att göra detta utan att tänka tanken klart, är inget annat än inpiskad dumhet.

13 kommentarer:

pelle sa...

Personligen anser jag turbaner och slöjor vara symboler för ockupationsmakten islam.

Stiftar man dylika lagar så kan man lika gärna låta polisen ha nazistkepor a la Gestapo med dödskalle och allt eller sovjetiska "pizzabottenkepor" kompletta med hammaren och skäran.

Att korruptionen dessutom är utbredd bland poliskåren i mellanöstern är ett faktum, förr var man tvungen att vara av svensk härkomst sedan generationer för att bli polis men nu liknar det komedin Polisskolan där allsköns figurer kommer in i kåren, och vi ser redan följderna med t.ex. den turkiske polisstudenten som nu häktats för mord.

Jag bävar för dagen då vi får en poliskår till stor del bestående av korrupta muselmaner, tror knappast de ingriper vid gruppvåldtäkter och dylikt då den gemena kvinnosynen är densamma överallt där islam får fotfäste...

Anonym sa...

Bra skrivet Weine.
Rikard Tjörn

Ralph sa...

Varenda gånger jag klickar mig in på din sida och läser dina inlägg, så blir jag arg. Jag blir så frustrerad och känner mig riktigt desperat. Vad kan man göra åt allt egentligen? Måste man flytta från Sverige? När ska vansinnet ta slut? Hyfsat maktlös känner man sig iaf.

/Offer för rakryggad propaganda

z999 sa...

Ralph, det väsentligaste är att gå och rösta i höst på ett parti som har en lite mer ansvarsfull invandringspolitik. Sen uppmuntrar jag alla som känner frustration att starta en blogg, oavsett vad dom är frustrerade över.

Weine Berg sa...

Ralph: det viktigaste, anser jag, är att påverka din omgivning. Prata med dem, visa fakta, visa lögnerna, låt dom se det makten döljer och förvränger. Enas - mångfaldigas - agera.

jörgen sa...

Man slutar aldrig att förundras,över vad som sker i Sverige.Det ena vansinniga efter det andra följer.Men..precis som Weine skriver,påverka din omgivning.Förr eller senare får det svenska folket upp ögonen,för vad som händer i detta land.Men det är bråttom,för snart är hela Sverige skjutit i sank av dessa otaligt sjuka och perversa beslut.

Weine Berg sa...

Summa summarum: Uniformens grundläggande uppgift är att skala av alla privata värderingar från polismannen. När man nu tillåter turbaner, kippor och slöjor fyller inte uniformen nån funktion längre, för varför ska inte ALLA poliser få uttrycka sina privata värderingar under arbetstid?

Elin sa...

Måste kännas härligt att kunna klia varandra på ryggen här, va!?...ha, ha! Ni rasister är som vanligt patetiska. Skaffa ett jobb och sluta gnäll, för fan!

Anonym sa...

Vi har redan jobb...har du? För du är ju rasist. Jag menar om man kan slänga ur sig grundlösa anklagelser borde du inte ha några problem att stå i andra änden av samma beteendet väl?

jörgen sa...

Ja du Elin...vad säger man? Jag tycker egentligen synd om människor som dig.Rasism är att människor delas in i raser och anses olika värda.Att SD vill verka för en reglerad invandring och arbeta för återinvandring är inte det minsta rasistiskt,det är däremot realistiskt.
Ditt "synsätt",speglar väl det otäcka klimat,som råder i Sverige idag.

z999 sa...

Elin:
"Måste kännas härligt att kunna klia varandra på ryggen här, va!?"

Tjaa, det blir inte så mycket motargument när man säger självklara sanningar. Prova själv med att säga att det är måndag en måndag, inte så många som säger emot. Fast att kalla det ryggkliande är väl aningen överdrivet va?

Weine Berg sa...

Suveränt kontrat, z999! Det som är bland det viktigaste nu är just att visa på andra tankebanor än de som idag är inmejslade i folks medvetande av de som har tolkningsföreträde i samhället.

Kan inflika att nästa uppdatering av Rakryggad kommer mån-tis.

Anonym sa...

Det är väl inte fel att vilja ha det som det har varit i alla tider???

Kommer jag till ett annat land får jag ju följa deras regler och lagar...