15 november, 2006

Bästa motionen på år och dar´

Riksdagen är ett centra för hyckleri, trams och verklighetsfrånvändhet. Åsiktsinaveln där är löjeväckande och om det inte vore för att centrats verksamhet åstadkommit så förödande konsekvenser för många svenskar, skulle spektaklet vara riktigt roande.

Men till min glädje fick jag för några dagar sedan upp ögonen för något som måste vara den bästa motionen i riksdagen på flera decennier. Låt vara att det är en socialdemokrat som skrivit den – innehållet står för sig självt.

Det är sossen Veronica Palm som, precis som Rakryggad, har observerat hur den styrande eliten i samhället isolerar sig från den verklighet de påtvingat alla andra. Palm kanske inte har samma utgångspunkt som jag, men motionen slår på samma ömma tå som jag fortlöpande strävar efter att slå med största möjliga kraft.

Motionen heter Brottslighet inom priviligierade grupper och vänder sig mot just den segregation som de Palm betecknar som ”överklass” lever i. Nedan följer några utdrag ur motionen.


”Få ämnen är så väldebatterade som att utanförskap leder till segregation
och att det i spåren av segregation växer fram subkulturer // Precis som alla
andra i det här landet så måste de lära sig vilka lagar och regler som gäller i
vårt samhälle // Då det handlar om brottslig verksamhet i en segregerad grupp
anar vi stora mörkertal. Vi måste våga lyfta på locket och ta problemet på
allvar. Jag anser att det behövs en genomlysning av den brottsliga kultur som
synes frodas i överklassen – den mest segregerade gruppen i Sverige.”
Det vore en riktig femetta om de privilegierade grupperna integrerades i dagens samhälle. Då skulle tidningsredaktörer, proffsdebattörer, journalister, panelhönor, mediamagnater, soffvärmare, ministrar och annat patrask, som har alldeles för mycket makt i Det Nya Sverige, inte kunna smita undan de sociala, kulturella och etniska problem som de skapat. Inte bara för rättvisans skull - att de får smaka på det de själva bakat, utan också för att de sannolikt skulle ändra uppfattning och i bästa fall göra helt om och driva politiken i en motsatt riktning. Men det vore ju önsketänkande förstås.

Palm nöjer sig med enbart en ”upplysningskampanj”. Jag tror det krävs mer än så.


Motion: Brottslighet inom priviligierade grupper

1 kommentar:

Erik, Stholm sa...

Absolut, vad gott det vore, integrera mera! Kan inte Reinfeldt ta över den lägenhet som Nalin Pekgul lämnade efter sig i Tensta?