13 januari, 2007

"För många nordbor bland publiken"

Tvångsintegrationspolitiken tycks fortsätta mot både svenskar och invandrare. Mångkulturåret har just avslutats och innebar den historiskt största invandringen för Sverige med 96 800 "nya svenskar". Nu oroar sig Norrlandsoperans VD, Magnus Aspegren, för det faktum att publiken består av alldeles för många svenskar och andra nordbor.


Den viktigaste aspekten, hävdar Aspegren, är att få invandrare att bli en del av publiken. Det handlar alltså omm ett fördelningstekniskt perspektiv von oben.

Från regeringssidan meddelar man nu att mångkulturfrågorna ska vägas in när statsbidrag till konserthus och andra kulturinstitutioner ska beslutas. Det verkar alltså som om ekonomiska medel blir det viktigaste redskapet från politikernas sida framöver när det gäller att tvångsintegrera människorna i elitens vision av Det Nya Sverige. Från massmedias sida kan det dock antas att man fortsätter att prångla på medborgarna färdigtuggade åsikter.

1 kommentar:

Erik, Sthlm sa...

Anekdot: Senast jag var på konserthuset och hörde en klassisk konsert (ett av de mer kända och pampiga verken spelades) så såg jag mig omkring bland den tusenhövdade publiken. Jag såg en (1!) mörkhyad person, en kvinna som var där i sällskap med sin svenske (?) pojkvän. Tio minuter in i konserten hade en person i publiken somnat, trots den storslagna och lättillgängliga musiken. Gissa vem...

Undrar om operan har tänkt börja köra rap och annat MTV-inspirerat skräp, hur ska de annars få "rätt" publik?