01 februari, 2007

Statsnationalism ny politisk inriktning för Australien

Tidigare på bloggen har Australiens svåra problem med massinvandringen berörts vid flera tillfällen. Nu har man satt stopp för mångkulturen genom att tydligt ta avstånd från denna. Istället menar regeringen nu att den nya politiken ”…representerar en mycket djup förändring av regeringens policy: det sker ett skifte i fokus från att hylla kulturell diversifiering bland landets immigranter till att verka för en australiensisk kulturell gemenskap”.

Detta efter att Departementet för immigration och multikulturella frågor bytt namn till Departementet för immigration och medborgarskap. Låt vara att ett namnbyte inte gör någon sommar – förändringarna är mer djupgående än så.

Därmed har mångkulturen trängts ut av statsnationalismen. Det är sannolikt denna väg som också Europa kommer att vandra. I Sverige drivs denna linje främst av Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

Värt att nämna är också hur den australiska regeringen fördömt arrangörerna av Big Day Out för att dessa förbjuder Australierna att använda sig av australiska flaggan. Arrangörerna menar att flaggan skulle representera "rasism förklädd till patriotism". Detta efter att Sydney varit drabbad av etniska motsättningar.

Australiens premiärminister John Howard skräder inte orden om rockarrangörernas agerande:

- Att överhuvudtaget föreslå att förbjuda flaggan är kränkande för miljoner australier. Arrangörerna borde inte pådyvla unga australier sina politiska åsikter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra inlägg. Det finns inget att tillägga