02 mars, 2007

Massmedia gör rekordsnabb utredning av skyddsbehov

Det har varit en del skriverier om att tillströmningen av unga asylsökanden ökar rekordsnabbt den senaste tiden. Den har flerdubblats och ökningen ser ut att fortsätta. Migrationsverket beräknar att antalet kommer att stanna vid cirka 1500 unga asylsökanden – vars familjer sedan följer. På flyktingadministrationen i Göteborg har man serviceandan för de ankommande:

– Det handlar om ett ansvar vi måste ta för de barn som uppger att de vill bo i Göteborg. Det är inget tal om att ha resurser, vi måste ha de resurserna och ta hand om dessa ensamma flyktingbarn, säger planeringsledare Kerstin Isaksson.

Det riktigt intressanta i sammanhanget är att massmedia anser sig vara bättre än myndigheterna på att utreda skyddsbehov. Redan när s.k. ankarbarn anländer till Sverige visar rubrikerna att massmedia minsann vet att dessa är flyktingar.

En asylutredning så kort som från deadline till pressläggning är något som myndigheterna bara kan drömma om. Hur ska man annars förklara det faktum att massmedia kallar asylsökande barn för ”flyktingbarn” utan att blinka? Migrationsverket har därmed mycket att lära av massmedia då det brukar ta flera år för myndigheterna att behandla en asylansökan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropå massmedia, har du lagt märke till att bloggare kan länka till SvD, vilka i sin tur publicerar en länk till bloggen efter sin artikel på nätupplagan.
Vore ett bra sätt för dig att nå ut till fler läsare som verkligen kunde behöva tänka till lite.