22 mars, 2007

Perser men inte svenskar

Kanske har någon uppmärksammat hur ett köpcenter i Göteborg fått be om ursäkt för sin annons inför det persiska nyåret? Man annonserade och önskade gott nytt persiskt år och hoppades att perser skulle komma och handla på köpcentret. Infogad i annonsen fanns en bild på vad som skulle föreställa en persisk man och en persisk kvinna. Det blev ett ramaskri från diverse upprörda håll som menade att paret i annonsen inte alls ser persiska ut. Mannen har fel skägg och kvinnan bär sjal vilket inte är urtypiskt för persiska kvinnor. Paret verkar snarare vara arabiskt.

- Man har upplevt personerna på bilden som icke persiska, säger Gunnar Berg som jobbar på köpcentrat.

Men vänta nu. Vad är egentligen svenskt? Finns det verkligen ett svenskt utseende? Exkluderar inte det alla svenskar som inte har ett svenskt utseende? Och vem har rätten att bestämma vad som är ”svenskt”? Ja, så skulle det ha låtit om det handlat om svenskar istället för perser. Men nu handlade det inte om svenskar eller andra européer – alltså har folkgruppen ifråga rätt till sin etniska identitet. Och ingen anklagar de upprörda för rasism eller främlingsfientlighet eller ”inskränkt nationalism”. För det handlar inte om det, utan om människovärde och rätten till sin identitet.

Jämför detta med fallet Karlskrona för några år sedan som fick plocka ner sin nya välkomstskylt då den visade upp glada svenskar – och därför påminde åsiktsminoriteten om nationalsocialism (!). Sagt och gjort – skylten fick snällt plockas ned. Det är ju trots allt skillnad på folk och folk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Länk kanske? Såg föresten att Svenskt Näringsliv (en organistation totalt övertagen av skumma liberaler) argumenterar för ökad kolonisation av Sverige. Som om man inte är trött på att behöva samkväva med halva tredje världens befolkning på bussen till skolan varje morgon, nu ska andra halvan hit!
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/
arbetskraftsinvandring/article25269.ece

Weine Berg sa...

Det är en länk längst ner i artikeln.

Robban sa...

Om det ar sant sa later det som Ankdammen Gronkoping x 1000.