09 april, 2007

Hyllning till en svensk vardagshjälte

Vad är en hjälte? Jag vill gärna beteckna en hjälte som en person som bryr sig om sina egna utan tanke på egen vinning. I det stora är en hjälte någon som riskerar liv och lem för de egna, och i det lilla en person som i vardagen gör mer än vad någon annan skulle ha gjort. En vardagshjälte, helt enkelt. En person att se upp till och sträva efter att kunna jämföras med. Säkert är, att om alla vore vardagshjältar skulle Sverige ha haft löjligt få problem - och absolut inte en apokalyptiskt katastrofal situation som vi nu befinner oss i.

Leif Mannerström är en svensk vardagshjälte. Han reagerade för att därefter agera. Mannerström är en erkänt skicklig kock. Han har en lång rad utmärkelser och böcker på sin meritlista. Han håller hårt i svensk husmanskost då han anser den vara ett ovärderligt kulturarv. Leif har vunnit veteran-SM och även fått Gastronomiska Akademins guldmedalj samt en rad andra hedersbetygelser. Och sin egen krog driver han i Majorna i Göteborg.

Men han låter sig inte placeras på piedestal. Tvärtom. Han skrider till handling för sina medsvenskar. Politiker har länge sett sig tvungna att försämra för de som är värnlösa, för att bekosta den hejdlösa interkontinentala massinvandringen. Nedskärningar för de som byggt Sverige är Det Nya Sveriges politikers signum.

Men Leif accepterade inte nedstängningen av dagcentral efter dagcentral. Dagcentralerna är viktiga för de äldre som är beroende av hjälp och stöd. I det lilla blev Leif en hjälte då han till skillnad från de flesta andra, reste sig och sa ifrån. När politikerna sa att pensionärerna inte längre är lönsamma, fick Leif nog.

"- Jag blev heligt förbannad! Hur kan man döma ut människor som slitit och släpat ett helt yrkesliv och säga att de inte är lönsamma!"

Tack vare Leifs och andras protester räddades en dagcentral i Majorna - Sandarna dagcentral. Varje år bjuder han pensionärerna på en rejäl lunch på sin krog. Då och då lagar han mat ideellt på Sandarna vilket är mycket uppskattat av de äldre. Leif har mer ryggrad än samtliga politiker och journalister i Sveriges land. Heder åt Mannerström!

Källa: Hemmets Journal, nr 10/07

2 kommentarer:

Varjager sa...

Heder åt eldsjälar som vågar säga ifrån.

Erik, Sthlm sa...

Mannerström är av rätt skrot och korn!