14 maj, 2007

Giv Estland åter - till ryssarna?

Stalin var inte bara en grym diktator, utan även en förslagen sådan. Han inte bara ockuperade Baltikum militärt, utan också civilt, etniskt och kulturellt. Civila ryssar bussades in i det sovjetockuperade Baltikum i enorma mängder.

Det finns inte bara folkrättsliga skäl att låta Baltikum vara balternas hemländer. Sverige och Norden skulle vara tryggare utan ryssar på Östersjöns stränder.

Estland drabbades hårdast av den civila ryska ockupationen, men Lettland och Litauen har sannerligen inte undkommit ryssarna.

Idag består exempelvis den estländska staden Narva av 90 % ryssar. Estland tvingas idag inhysa 26 % ryssar. Lettland 28.5 % och Litauen 6 %.

Nu hyllar ryssarna sin seger över den nazistiska ockupationsmakten. Med sovjetiska ockupationsmonument i Estland. Och ryssarna i Baltikum använder samma förvridna argumentation som invandrarna i Sverige: "Vi har minsann lika stor rätt att leva här som esterna/svenskarna!"

I helvete heller. Ryssarna har ett hemland och det är Ryssland. Där har ryssarna rätt att bo. Esterna har bara ett hemland och det är lilla Estland. Ryssarna ska hem till Ryssland - punkt slut. Om det innebär personliga uppbrott av tragiska dimensioner så är det sorgligt, men det var ju inte esterna som bussade in ryssarna till sitt land. Det är därmed orimligt att begära att esterna ska lida skada pga. en georgisk imperialistisk diktator som dessutom är död sedan länge.

Ryssarna ska hem, tillsammans med de monument de hyllar. Ryssland ska därutöver bekosta hela arrangemanget samt kompensera esterna och de tvångsförflyttade ryssarna. Detta är ett minimum av värdighet och hederlighet.

10 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

Det är verkligen vansinne när dessa stater skall "fira" att de blev ockuperade av kommunismen, och att Ryssar har mage att bli arga om man flyttar deras ocksupationsmonument.

Monunemten borde inte ens skcikas tillbaka till Ryssland, spräng dem på självständighetesdagen istället.

Anonym sa...

Det är mycket lätt att hålla med om det du skriver. Problemet är att ryssarna i Estland blev av med sitt ryska medborgarskap när Estland blev självständigt! Samtidigt blev de inte automatiskt estniska medborgare. Ryssarna vägrar alltså att ta emot sina tidigare landsmän.

Weine Berg sa...

Då har Ryssland felat och för sånt brukar ju internationella sanktioner vara populära "lösningar". FN har en redig bit att sätta tänderna i...

Anonym sa...

Vet inte om alla redan noterat detta, men i den omtalade melodifestivalen gav Estland de högsta poängen till vitryssland och Ryssland.

Med andra ord, de rysktalande invånarna i Estland (ca 30 procent)hade tok-sms:at på sina egentliga hemländers bidrag till tävlingen.

Det är tacken för Estlands gästfrihet, att bli utskämda internationellt av sin ryska minoritit på detta provocerande sätt.

Man förstår att den Estninska tjejen som var tvungen att läsa upp landets poäng såg något nedstämd ut.

Gustafsson i Säffle

stolt ryss sa...

tack snälla, ingen eSStland behöver vi åter, låt hitlerättlingar vandra vidare rakt åt kkhlvt och hylla på sin älskade fuhrer

varför eSStland då? därför att flest eSSter var med Waffen SS och brukad roa sig genom att döda åcg våldta värnlösa ryska civila, bla nyfödda barn

Weine Berg sa...

Stolt ryss: Som sagt: du har ditt Ryssland. Esterna ska ha sitt Estland.

stolt ryss sa...

absolut håller med

Erik, Sthlm sa...

Viktigt att nämna är att Ryssland inte befriade Tallinn från nazisterna, de hade redan stuckit. Först därefter kom röda armén och ockuperade landet. De ryssar som stupade då föll för estniska motståndskulor, inte tyska.

Esterna slogs precis som finnarna för sin överlevnad och omständigheterna, knappast någon entusiasm inför nazismen, fick dem att att stida på Tysklands sida.

Jag är en varm beundrare av den rika ryska kulturen, men världen bör ha plats även för estnisk kultur.

Morgoth sa...

Utmärkt inlägg! Kan bara hålla med!

Sovjetunionen "befriade" aldrig några länder, de tog bara över samma förtryck när Tredje riket drog sig tillbaka.

Nazityskland brukar ses som en skamfläck i Västvärldens 1900-talshistoria men jag vet en annan skamfläck och det är det faktum att USA satte in 85% av sina stridskrafter för att rädda Europa undan en västerländsk diktaturs tyranni men sedan såg på när halva kontinenten hamnade under en österländsk diktaturs terror.

Stolt ryss: Kan Esternas allians med Tyskland under kriget ha något att göra med att Röda armén ockuperade Baltikum 1940 efter bara 20 års frihet från Ryssland medan tyskarna drev ut dessa förtryckare 1941?

Anonym sa...

Man bör heller inte glömma att balterna har etniska och kulturella band till Tyskland som de saknar med Ryssland. Under Medeltiden koloniserades Baltikum av tyska nybyggare, och deras största städer byggdes upp av Hansan. Självklart förtjänar balterna självständighet, men historiskt bör komma ihåg att en allians med Tyskland var mer logiskt för balterna under kriget än det var att böja sig för Krelm. Det var stor skillnad för dem mellan rysk och tysk ockupation.