14 maj, 2007

Mångkultur - men ändå inte?

Söndagen den 13 maj gick "Dokument Inifrån" och det handlade om invandrarbarn som misshandlas av sina föräldrar. Frågeställningen var ungefär "beror detta problem på att den svenska uppfattningen om barnuppfostran inte är förankrad i vårt mångkulturella land?"

Återigen tycks man tro att kultur inte är värderingar, uppfattningar, livssyn, världsbild osv. Man försöker med den omöjliga ekvationen att Sverige ska vara ett mångkulturellt land där invandrarkulturerna anpassar sig till den svenska kulturen. Fundament i den svenska kulturen såsom t ex. vår syn på barnuppfostran och jämställdhet.

Det som hittills kallats mångkultur får alltmer gemensamt med statsnationalism där olika kulturer ska pressas ner i en form (som varken mångkulturalister eller statsnationalister tycks veta vad det är). Och vad är då vitsen med många etniciteter under samma kultur? Är det nåt att skryta med att Sverige snart har samma situation som Texas och Kalifornien där européer och deras ättlingar är i minoritet? Vad har i så fall vunnits - och vad har förlorats?

2 kommentarer:

Erik, Sthlm sa...

Etablissemanget tycks vilja ha assimilation (fast de inte vågar använda det uttrycket) till vissa utvalda delar av svensk kultur, de som passar in i den socialliberala diskursen.

Men inte till andra, kanske viktigare för ett gott samhälle.

De vill både ha kakan och äta den.

Anonym sa...

Tycker ändå att dokumentären var ett litet steg på rätt väg. Läckorna blir allt fler i PK-skutan, även i media. Sen kanskede tta var en väldigt liten läcka, men ändå.

Evin Rubar är ju känd för att ge fan i etablissemanget. Hoppas vi får se mer från henne i framtiden.