01 juli, 2007

Misslyckad integration – lyckad ockupation?

Argumenten kring att inympa främmande folk i alla europeiska länder blir alltmer sjuka. Och sjukan sprider sig. Estland, som ockuperats av Sovjet och blivit påtvingade en civil ockupation av ryssar på order av Stalin, ska nu tvingas dela sitt land med de civila ryska ockupanterna. Som tidningarna skrev så vackert häromdagen: ”Estland har misslyckats att integrera landets ryssar” (GP). Enligt massmedia har en s.k. expertgrupp gjort denna bedömning.

Gruppen ”…varnar det estniska samhället för att såra den ryska minoriteten, som utgör en dryg fjärdedel av landets 1.3 miljoner invånare.” Esterna ska alltså acceptera ockupationen och anpassa sig efter denna. Kan det bli så mycket ruttnare?

Det hela kan jämföras med att Du en dag upptäcker att en främling gjort inbrott hos dig och helt sonika tagit över ett av din familjs rum. Där lever den personen som om det var hans eget. Inte nog med detta. Senare kommer din hyresvärd och klagar på att ni inte är tillräckligt servila och gästfria gentemot ockupanten. Därutöver bör ni också undvika att såra denne, meddelar hyresvärden.

Alla argument, som syftar till att låta ockupanten stanna med hänvisning till att denne ju ockuperat så länge, är respektlösa och moraliskt förkastliga anser jag. Det hela var fel och ska göras ogjort. Punkt slut.Läs även:
Rakryggad: Giv Estland åter - till ryssarna?

3 kommentarer:

Magnus sa...

Bra skrivet Weine, håller med fullständigt. Blir knappast lättare av baltländerna är med i EU (med sin mer eller mindre multi-kulti inriktning) i Lettland är situationen än värre. Vad man samtidigt som betraktare ska ha i åtanke är att de baltiska staternas befolkning minskar märkbart årligen och att förintelsen av de baltiska folken t o m går snabbare än förintelsen av det svenska folket. Det land som klarat sig minst dåligt av dessa tre är Litauen (vart jag själv ska åka i dagarna). Vi får hoppas att dennna allmänna folkmordspolitik upphör snart och vänds till en positiv utveckling......

Erik, Sthlm sa...

Kan bara hålla med. De baltiska staternas kultur är redan utsatt för ett starkt ryskt tryck genom Rysslands storlek och närhet. Jag kan tänka mig att ryska TV- och radiosändningar går att ta emot i Baltikum och att mycket av utbudet av varor och kultur är ryskt eller ryssinfluerat. Ungefär som USA/anglosaxiska inflytandet i Sverige fast möjligen värre.

Att ovanpå det kräva att de ska ta särskild hänsyn till de ryssar (bosättare) som lever där och vägrar anpassa sig till landets språk och kultur är verkligen för mycket.

"Uppdrag förvanskning" hade nyligen ett inslag om "baltryssanas situation" som givetvis saknade den historiska bakgrunden och var hårdvinklad åt ett håll.

Anonym sa...

Bra jämförelse du drog ,bra skrivet.
När skall folk vakna upp och förstå, att EU har på sin agenda att krossa Nationalstaterna med allt vad det innebär. Dom tidigare stolta Nationerna i Europa skall istället förvandlas till ,knäböjande stater eller provinser i det nya stora landet Europa.
JohanC Skåne