19 oktober, 2007

Rikemansligisterna exponerade!

Mordet på Riccardo Campogiani har framställts som rikemansbarns råhet mot en ensam kille. Så var det också. Här nedan kommer fler uppgifter om de misstänkta. De som misstänks för mordet är bland annat Felix Vesterlin, Charlie Newman, Samuel Fowler och Sebastian Bonnier. De tre förstnämnda ses på fotot till denna artikel. Bonnier är för tillfälligt släppt ur häktet.

Riccardo Campogiani fick utstå mycket grovt våld av gärningsmännen. Man sparkade ner honom för att sedan hoppa på hans huvud tills han var oigenkännlig och fick kraftiga hjärnblödningar. Detta räckte dock inte utan fegisarna stampade även på hans bröst så att hans hjärta stannade. Så gör tydligen riktiga män nu för tiden.

Samtidigt ser vi ett enormt hyckleri hos Aftonbladet. Aftonbladet driver en egen läsarblogg där bloggare får tycka och tänka inom Aftonbladets ramar – vilket skulle bevisas. Aftonbladet stänger nämligen ner de bloggare som publicerar bilder och namn på rikemansligisterna. I artikeln ”Namnpublicering av misstänkta oacceptabel” visar propagandablaskan prov på ett gränslöst hyckleri. Man skriver ”Alla är enligt lagen oskyldiga innan de är dömda i en domstol. Vi kommer därför inte att acceptera att juridiskt sett oskyldiga personer utpekas i bloggar på Aftonbladets plattform”. Men Aftonbladet publicerade namnet på både Hagamannen och Mihailo Mihailovic - innan de var dömda. Vid dessa tillfällen var det tydligen inte viktigt att följa sina egna bombastiska ord ”alla är enligt lagen oskyldiga innan de är dömda i en domstol”.

Förklaringen till Aftonbladets agerande och inkonsekvens är ganska enkel. Precis som när George W Bush införde - genom lagen med det missvisande namnet ”Patriot Act” - hemliga domstolar, tortyr, hemliga fängelser och tog bort rätten för terrormisstänkta att få advokat, ta del av bevis osv. Det är inte mycket som skiljer Bushs ”Patriot Act” som kom till på grund av attentatet den elfte september 2001, från Adolf Hitlers egen ”Patriot Act” som kom till efter riksdagshusbranden 1933. ”Det är inte fel när vi gör det!”. Samma sak är det med Aftonbladet. Det är inte fel att publicera namn och bild på misstänkta så länge det är Aftonbladet som gör det, men när det är bloggare på Aftonbladets bloggportal som gör det - ja, då är det fel.

Inkonsekvensen beror på att medieföretagen under de senaste åren har känt konkurrensen från bloggvärlden och fått sin ställning som monopolistisk sanningsformulerare kraftigt ifrågasatt i och med den numera kolossala mängden bloggare som själva tar reda på fakta för att sedan publicera dem. Ett försök att få kontroll på bloggvärlden har varit medieföretagens försök att starta egna bloggportaler för att kunna styra upp det. Men hycklare förblir hycklare - därför kan inte bloggare jämföras med Aftonbladets sagoberättare. Gudskelov. Vila i frid, Riccardo.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte annat än att hålla med Weine. För övrigt mycket bra skrivet.

Anonym sa...

”alla är enligt lagen oskyldiga innan de är dömda i en domstol" är ett korkat resonemang.En gärningsman är naturligtvis skyldig så snart gärningen är begången.Jorden var naturligtvis rund redan innan Columbus bevisade det på medeltiden, även om den tidens auktoriteter ansåg att den var platt.

Anonym sa...

Publiceringen av Mihailovics och Hagamannens namn/bild skedde efter att de, och andra medier också, kommit fram till att det låg i allmänhetens intresse. detta efter samråd med ett antal juridiska experter. Jag är inte juridisk expert så jag kan inte svara på varför det inte anses ligga i "allmänhetens intresse" att dessa pojkars namn ges ut, men poängen är att det kan inte du heller. Juridiken är snårig och väldigt svår för lekmän att förstå ibland. Annars skulle det inte behövas jurister. Skälet till att det kan vara så komplicerat är att förenklingar leder till orättvisor eftersom alla fall faktiskt är olika. Det är klart man får tycka till som privatperson, också angående varför Aftonbladet inte publicerar vissas namn, men akta dig för att spekulera/kritisera någonting du inte förstår dig på.

Weine Berg sa...

Jens B: Jo jag kommer att fortsätta kritisera sånt jag inte förstår och jag kommer också att spekulera när detta krävs. Inkonsekvens är bland det värsta jag vet och varför det skulle vara rätt att hänga ut en misstänkt i vissa fall men inte i andra tror jag aldrig någon jurist kan förklara på ett klokt sätt.

Anonym2: Ja du har så rätt så. Skulden fördelas inte av en domstol utan uppstår vid gärningen.

Anonym sa...

Den här bloggen är en given startsida för mig. Precis som alltid, en väldigt bra och rakryggad kommentar du skrivit igen. :)

BefriaMedia sa...

Sjalklart har allmanheten ett stort intresse av och ska kunna krava att se hur de misstankta ser ut. Man har all ratt att publicera namn och foto pa misstankta sa lange man inte ljuger. Sjalvklart ska farliga kriminella ha sina bilder i media, det kan hjalpa allmanheten sa vi kan halla oss undan dessa farliga individer. Om dom skulle vara efterlysta sa kan dom lattar hittas. Det ar ju komiskt nar media skriver om en efterlyst valdsbrottsling men inte vill skriva signalemente pa hur dom ser ut. weine, Charlie Sheen har knarkat sonder sin hjarna, hans idioti finns det ingen som gar pa, han tror inte pa det han ser, ungefar som en OJ Simpson jury.

Anonym sa...

Hur kan man vara så förbannat feg att man hänger ut samhällets svagaste individer med namn samtidigt som man själv gömmer sig bakom anonymitet?

Weine Berg sa...

Hur menar du?

Anonym sa...

Kallar mördare för de svagaste i samhället. Är det vad du kallar mördare att med berått mod sparkar ihjäl enna annan människa.
Jag tycker det visar på en inre omänsklig styrka som måste straffas med lagens strängaste straff.

Anonymitet är en rättighet i ett slutet samhälle som Sverige som förföljer oliktänkande.

Läs paragraf 19 i FN.s stadgar om Mänskliga Rättigheter.
Den går ut på att man får säga, tycka och skriva om vad man vill.

Anonym sa...

Att du ens tar Aftonbladet på allvar undergräver din auktoritet som "tyckare". Aftonbladet är iofs bra om man vill ha en enkel fyrkantig bild av världen med lite halvporr, sköna så-illa-har-iafl-inte-jag-det och soff-magpirr reportage.

Hellre lever jag med berikarna(även om de blivit våldsamma av utanförskap o bitterhet) som speglar världen bättre än sånna rednecks som du.

Anonym sa...

Det var knappast Columbus som var först med att bevisa att jorden är rund.

Anonym sa...

Hade jag varit morsa till dom här jävla fittungarna hade jag gett dom så mycket stryk att dom inte kunnat gå sen! Fy fan vad sådana föräldrar borde skämmas, det är trots allt dom som skapat dessa vider!!!

Anonym sa...

Tycker historien är så tragisk att jag bara vill grina. Men vad jag inte förstår är hur man kan sätta ut namn och bilder på dessa killar. De har oxå familjer och pappor som är förkrossade. Myntet har alltid 2 sidor. Hela historien är lika tragisk från alla sidor. Låt dena tragiska historia bli något vi alla får leva med. Det är tragiskt när ens barn dör före föräldrarna, något som aldrig går att förstå om man inte varit där. Föräldrar ska de flesta bli, hur är det att leva med det här resten av ens liv? Ett livslångt straff, vad mer kräver man av killarna som slog? Döds straff? Är det så att man aldrig ska få en ny chans i livet? Vem är vi att dömma, har vi alla andra gjort så bra ifrån oss? En vacker tanke till Riccardo och låt hans minne leva. Vi andra kan fråga oss om hur det blir så här. Vems är felet? Hur länge är man skyldig? När är det rätt att hänga ut andra, när man själv inte har helt rent mjöl i påsen?