14 oktober, 2007

Stöd fadern så som samhället inte gjorde

I Rödeby trakasserades en familj till gränsen för vad någon kan tåla, till rågången mellan sammanbrott och desperation. Det är så jag tolkar det. Ett gäng ouppfostrade tonåringar gjorde livet synnerligen surt för familjen. En kväll åkte de dit för att göra upp med dem – med påkar. Familjen hade inte fått någon hjälp av polisen eller socialen. År av trakasserier, förföljelse, kränkningar och vandalism kulminerade denna kväll. En trängd familjefar gjorde ett ödesdigert val – en osnuten pojk fick betala med sitt liv.

Nu måste det stöd, som samhället inte gett tidigare, ges. Jag hoppas att du som rakryggadläsare kan skriva på namninsamlingen för den mordmisstänkte fadern. Hittills har 5929 skrivit under. Skriv under du också! Jag beklagar sorgen för den döde pojkens familj. Det hade inte behövt bli så här.

Namninsamling till förmån för pappan som försvarade sin familj i Karlskrona

5 kommentarer:

vinterbadaren sa...

Informativ bild Weine, den lånar jag. Namninsamlingen påskriven redan förra veckan. Enligt rykten skall mästerskyttens bror ha öppnat ett insamlingskonto för framtida advokatkostnader mm, men jag har efter idogt letande ej funnit detta. Har du möjligtvis lyckats att snappa upp detsamma?

Weine Berg sa...

Nej det har jag inte dessvärre...

Rolf Hansson sa...

Det är förstås inte svårt att känna sympati för pappan som sköt den tonårige ligisten. Samtidigt anser jag att han tyvärr måste straffas. Även om det var fråga om nödvärn så använde han troligen betydligt grövre våld än vad situationen krävde, och en helt friande dom skulle ge signalen att det är helt okej att skjuta ihjäl någon för att man känner sej hotad eller provocerad. Alltså menar jag att pappan måste straffas, även om man på ett känslomässigt plan kan känna sympati och förståelse för hans handlande.

Anonym sa...

Det hela är oerhört tragiskt .Men i dagens Sverige så försvarar inte rättsväsendet brottsoffren längre.

Istället så är det nästan alltid bara synd om förövaren.Det pratas alltid om ursäkter,så svårt förövaren har haft och ditten &datten.Tänk om man hade tänkt på brottsoffren samt deras anhöriga lika mycket.

Med ett betydligt hårdare samhällsklimat, med brist på moral,empati och civilkurage så håller detta samhälle på att gå under.

Hur skall skötsamma personer kunna försvara sig när myndigheterna inte bryr sig på sina medborgare? Och gatorna är fulla av illegala vapen och våldsfixerade sadistsvin?

Alla som tycker att Faren agerade fel kan ställa sig en fråga.

Vad hade hänt med familjen om han inte sköt?

Ungdomarana hade påkar och hade tidigare mordhotat och trakasserat dom under en längre tid. Ungdomarna kan jämföras med en lynchmob och hade inte Faren skjutit så kanske familjen blivit ihälslagna. Jag tycker att varje person bör ha rätt att försvara sitt och sina anhörigas liv till varje pris med konstens alla regler. Självklart så tycker jag även synd om offrets anhöriga.Men om dom visste vad sonen sysslade på sin fritid så borde dom stoppat han
för länge sedan, och då hade knappast detta hänt.
Johan C ,Skåne

z999 sa...

Rolf:
"Samtidigt anser jag att han tyvärr måste straffas. Även om det var fråga om nödvärn så använde han troligen betydligt grövre våld än vad situationen krävde,"

Och det ska alltså pappan bedöma i den situationen? Jag anser att om man angriper en person på det sättet som pojkarna gjorde så har man ingen rätt till några medborgerliga rättigheter längre och så länge polisen inte finns på plats så är det offrets ensak att bedöma graden av våld.

Man kan inte kräva ett rationellt tänkande från en person i den situationen. Jag tror att domstolarna i Sverige är alldeles för hårt präglade av våldsfilmer i TV där hjältar och skurkar sällan hamnar i någon chocksituation.

Bra skjutet i alla fall under en pressad situation. Hoppas att mannen inser att han är en hjälte oavsett vad aggressionshämmade och verklighetsfrånvända personer i domstolarna tycker.