06 november, 2007

Metro censurerar Bushkritiker – höjer priset för oliktänkande

Organisationen World Can´t Wait har förgäves försökt annonsera i Metros New York-upplaga. Man vill via annons uppmuntra till motstånd mot George W Bush och dennes kommande krig mot Iran. Organisationen menar att enda sättet att förhindra kärnvapenkrig är att stoppa Bushregimen – som nu är på väg mot sitt tredje krig, som i värsta fall kan bli till tredje världskriget. Annonsbilden är utformad enligt bilden intill och föreställer Bush i formen av ett svampmoln. Annonsen innehåller även text och kan läsas här (pdf).

Metro vägrade publicera annonsen med hänvisning att den var alltför ”hätsk” (hätsk mot folkgrupp?). Annonsen omformades att bli lite snällare och kan ses här (pdf). Men detta gick heller inte. Metro ogillar skilda åsikter. Enligt Flashback kunde Metro tänka sig att publicera den snällare annonsen – om organisationen gick med på att betala det fyrdubbla priset. Vad är detta? Olika priser beroende på hur ”bra” åsikter man har?

Vad är brukligt och vanligt att kalla stater som: 1. Är spratteldockor i den politiska maktens trådändar? 2. Inte tillåter att deras politiske ledare kritiseras?

Vad är Metro rädda för? Ord? Annonser? Åsikter? Yttrandefrihet? Möss? Marsmänniskor? Det hela ter sig som en osannolik surrealistisk soppa. Metro, är det ert bästa? Är det detta ni står för?

3 kommentarer:

Fredrik Vilborg sa...

Jag vet inte om det är samma ägare världen runt men även här i Sverige så böjer dom sig ju för något. Inför valspurten ifjol försökte ju Sverigedemokraterna annonsera i tidningen här i Sverige med en oförarglig annons, men fick nej.
Först ljuger alltså tidingar som Metro på löpande band om partiet för att när de sen kommer med en oförarglig annons kunna neka dem att annonsera.
Fräscht beteende som vi brukade säga i det gamla kompisgänget.

Weine Berg sa...

Hursomhelst så är det samma skit i båda länderna tycks det. Inte konstigt när det handlar om ett parti, inte en tidning.

Anonym sa...

Stenbeck äger Metro och även TV3, TV6, ZTV, Viasat Sport ,TV1000 ,Lugna favoriter &Rix fm så dom har en del mediakontroll.
Johan C SKåne