10 december, 2007

EXTRA: Metro skriver ut etnicitet på brottsling

Medieföretagen har för vana att censurera signalement på brottslingar och misstänkta om det kan tänkas skapa opposition mot deras agenda att göra Sverige till en USA-kopia. Förvanskning av polisens efterlysningsbilder, censur av straff då dessa visar att brottslingen inte är svensk, hemlighållande av detaljerade signalement och trivialisering av immigrerad brottslighet hör till de dagliga rutinerna hos de största mediaskurkarna i landet. Man skriver nästan aldrig ut signalement eller detaljer i utseende som gör att läsaren kan få fram bilden av en utländsk/invandrad brottsling. Det kan ju göra att vuxna människor går med i Ku Klux Klan eller så. Men det finns undantag i deras benhårda frisering av verkligheten.

Ett exempel på detta hittar man i dagens Metro på sidan 14 i Göteborgsupplagan. Brottet begicks i USA och handlar om ett attentat på ett kristet bibelcentrum utanför Denver. Fyra personer sköts, varav två dog av skadorna. Metro skriver om mördaren:

”Förövaren beskrevs som en vit man i 20-årsåldern.”

Helt plötsligt är etnicitet på kriminella viktigt. Jag tycker för visso att det alltid är viktigt, men Metro tycker det bara är viktigt i vissa fall. Räkna ut vilka.

2 kommentarer:

Grue sa...

Du har rätt Weine. Dock så kanske kanske en förändring kan vara på väg. Läs detta om några fall där etnicitet faktiskt publicerats på sista tiden.

http://gruegranskar.blogspot.com/2007/12/etnicitetsfrmedlning-i-media-frndring-p.html

Berit sa...

Utdrag ur ett mail jag fick från informationsansvarig inom polisen:


"Apropå signalementsbeskrivningar
Finns det ett trovärdigt signalement att ge och vi behöver komma i kontakt med ev. vittnen så tycker jag att våra vakthavande befäl är rätt duktiga på att lämna ut detta via vår webbplats.

Tidningar, å andra sidan, är ju de som därefter borde återge dessa i
tidningsupplagorna.
I och med att fler och fler polismyndigheter har
börjat publicera sina "egna nyheter" på webben, så kan läsaren numera enkelt jämföra polisens version vs. lokaltidningens pappersutgåva. Det
kan säkert vara så att en del tidningar kör censur.