08 december, 2007

Resterande svar angående Maud Olofssons uttalande

På bloggen har jag redovisat de svar jag har fått på mitt brev till riksdagsledamöter och statsråd om huruvida de ställer upp på Maud Olofssons uttalande ”- Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån.”

Inget av de svar jag fått in (tidigare publicerade och nedan publicerade) tar direkt avstånd från Olofssons suecofobiska uttalande, men indirekt gör de detta då de är tvungna att modifiera vad hon egentligen sa för att kunna sluta upp bakom henne. Sammantaget är det också så att Maud Olofsson, över 340 riksdagsledamöter och en överväldigande majoritet av statsråden/ministrarna helt enkelt struntat i att svara. Detta kan man tolka på många olika sätt.

Jag lämnar fältet fritt för alla Rakryggadläsare i frågan.

Nedan lägger jag ut de opublicerade svar jag har fått.

Weine Berg

--------------------------------------------------------------------------------------------
Utbildningsminister Jan Björklund:


Hej Weine,


utbildningsminister Jan Björklund har bett mig besvara din fråga. Jag uppfattar att svenskar tillsammans med invandrare har byggt upp vårt land. Under historien har det kommit människor hit från andra länder - tyskar på medeltiden, valloner på 1600-talet, arbetskraftsinvandrare på 1900-talet - som har bidragit till att vårt land har blivit vad det är.


Med vänliga hälsningar

Fredric Skälstad

Politiskt sakkunnig hos Jan Björklund

Utbildningsdepartementet

08-405 27 37

0702-20 18 60

--------------------------------------------------------------------------------------------
Riksdagsledamot Johan Linander (c):


Du ska inte dra några slutsatser av att du inte fått något svar på elva dagar. Dessutom får du nog läsa på din historia lite bättre om du tror att det funnits minimal invandring till Sverige före 1900-talet. Självklart står jag bakom det som Maud menade med sitt uttalande och jag vet vad hon tycker. Jag har ingen anledning till att ta ställning till din tolkning av ett citat i en artikel.


MVH Johan Linander

Riksdagsledamot för Centerpartiet,

södra Skånes valkrets

08-786 44 42,

070-268 96 01www.johanlinander.se

--------------------------------------------------------------------------------------------
Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg:


Hej Weine!


Tack för ditt mejl till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg. Jag är en av hans medarbetare i den politiska staben på Utbildningsdepartementet. Lars Leijonborg har bett mig besvara ditt mejl. Sverige har blivit ett välståndsland, genom att både invandrare och svenskar under årens lopp arbetat och gjort rätt för sig i vårt land. Jag hoppas att jag svarade på din fråga. Tveka inte att höra av dig igen om du har fler funderingar.


Med vänlig hälsning

Makan Afshinnejad

Politiskt sakkunnig

Utbildningsdepartementet

tel: 08-405 19 31

mob:070-2219493

2 kommentarer:

Nisse sa...

Det är lite svårt att tolka vad den där Fredric Skälstad hos utbildningsministern menar, när han av invandringen under 1900-talet bara nämner arbetskraftsinvandringen såsom bidragande till Sveriges utveckling.

Antingen vet han inte om att vi hade arbetskraftsinvandring bara fram till 70-talet, för att sedan ha främst flykting-, anhörig- och humanitär invandring, eller också menar han att de invandrare av nämnda slag som kommit efter 1980 inte alls bidragit till Sveriges utveckling.
Den första tolkningen ger vid handen att utbildningsministerns sakkunnige är djupt okunnig, den andra att han är rasist eller åtminstone främlingsfientlig.

Jag tror att han (och de andra för den delen) faktiskt skulle lyckas bättre med att försöka förklara varför kejsaren inte är naken.

BefriaMedia sa...

"I Sverige kallas 1800-talet ofta utvandringens tid och invandringen till Sverige var då begränsad"

enligt Wikipedia.

Tydligen vet inte Riksdagsledamot Johan inte vad han pratar om. Weine hade ratt, invandringen fore 1900 var minimal.

De andra 2 anser att svenskar och invandrare, tlll lika del, 50-50, har bidragit till uppbygnaden av sverige.

Hoppas vi i framtiden far slippa den typen av ministrar och riksdagsledamoter som de tre "ovetande", "okunniga". Dom vet inte ens det mest fundamentala, Hur dom utfor sitt arbete kan man ju gissa baserat pa deras svar till rakryggad.

Tack for att vi andra kan fa reda pa hur vara politiker svarar pa fragor.